Ziua Logo
  Nr. 3511 de joi, 22 decembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Stiri pe scurt
Proiect de modificare a Legii CC
Deputatul PD Stelian Dutu a depus la Biroul Permanent al Camerei un proiect de modificare a Legii Curtii Constitutionale, conform careia membrii acesteia nu au dreptul sa fi facut parte din vreun partid politic si nici sa fie rude cu lideri de partide. Proiectul prevede introducerea unei prevederi noi in lege, potrivit careia candidatii la functia de membru al Curtii Constitutionale "trebuie sa nu fi facut parte din nici un partid politic, sa nu se afle in relatie de rudenie de gradul I in linie dreapta, de gradul II pe linie colaterala sau sa nu fie in relatie de sot/sotie, ginere/nora cu persoane care fac sau au facut parte in ultimii cinci ani din conducerile nationale ale partidelor politice". O alta prevedere stabileste ca judecatorii Curtii trebuie sa aiba "pregatire juridica superioara, inalta competenta profesionala si o vechime de cel putin 18 ani in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior, din care cel putin 12 ani vechime ca judecator sau procuror". (Mediafax)
Noul Cod Penal, aprobat
Senatorii au apobat ieri proiectul de lege privind modificarea Codului Penal. Parlamentarii au votat astfel pentru dezincriminarea infractiunilor de insulta, calomnie, adulter, vagabondaj si cea de defaimare a tarii. De asemenea, a fost consacrata institutia raspunderii penale a persoanei juridice. Alte amendamente adoptate de senatori in Comisia Juridica se refera la faptul ca raspandirea sau comunicarea, prin orice mijloace, de stiri, date sau informatii false ori de documente falsificate, daca prin acesta se pune in pericol siguranta statului se va pedepsi cu inchisoare de la unu la cinci ani. Alt paragraf subliniaza ca propaganda sau instigarea la ura pe temei de rasa, nationalitate, etnie, limba sau religie va fi pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. O pedeapsa de la 6 luni la 5 ani sau amenda vor primi cei care vor practica discriminarea sau vor instiga la discriminare pe temei de gen, orientare sexuala, opinie, apartenenta politica, convingeri, avere, origine sociala sau varsta. (V.D.)
PPCD protesteaza
PPCD (PNTCD) cere Guvernului sa anuleze concursul pentru ocuparea posturilor de prefecti - pe care il considera "ridicol" - solicitand sa fie organizate "alegeri corecte", "unde sa primeze criteriul valori, al profesionalismului si nu apartenenta politica". "Am asistat ieri (marti-n.red) cu stupefactie la simulacrul de concurs pentru posturile de prefecti. Acesti functionari publici, care se considera europeni, dar pe care europenii o sa-i considere in cel mai bun caz necuvantatori, sunt in mare majoritate o rusine pentru Romania. Cea mai buna surpriza, si corecta in acelasi timp, ar fi ca unii dintre ei sa se fi eliminat pe sine, pentru ca au concurat singuri pe post. In ceea ce priveste conditia de a nu face parte dintr-un partid politic, au rezolvat-o usor: isi vor da demisia dupa ce vor castiga concursul! Nu dorim si nu acceptam sa fim cunoscuti in Europa ca o tara a celor care nu cuvanta, doar pentru ca domnii prefecti au lipsit de la orele de engleza!", subliniaza, intr-un comunicat de presa difuzat ieri, vicepresedintele PPCD, Mihai Marinescu. (O.B.)
Motiune PSD-PRM, respinsa
Plenul Senatului a respins motiunea simpla "Guvernul face un cadou de sarbatorile de iarna: containere si corturi, in locul caselor pentru sinistrati", initiata de reprezentantii PRM si PSD. Dezbaterile nu au fost insa lipsite de conflicte intre reprezentantii Puterii si ai Opozitiei. Scandalul a pornit de la interventia senatorului democrat Dan Carlan, care a comentat ca motiunea ar fi trebuit sa se numeasca "Tandemul PRM-PSD face un cadou de sarbatorile de iarna: lacrimi de crocodil in loc de solidaritate reala cu sinistratii". Carlan le-a strigat de la tribuna protestatarilor ca ar trebui sa le fie rusine: "Dumneavoastra, celor 36 de semnatari ai acestei motiuni, ar cam trebui sa va fie rusine..." Discursul senatorului democrat a starnit valuri de proteste in tabara Opozitiei. Mai mult, peremistul Ilie Ilascu s-a ridicat brusc din banca si a sarit nervos sa-l traga pe Carlan de la tribuna. "L-am apucat de mana sa-l trag de la tribuna, il impingeam, pentru ca a incalcat Regulamentul, iar impinsul e regulamentar. Badarania se pedepseste, iar noi suntem barbati...", a comentat, mandru de isprava sa, razboinicul Ilascu, la incheierea sedintei. Presedintele de sedinta Sabin Cutas a calmat spiritele, cerandu-i lui Carlan sa fie atent la limbaj, iar celorlalti sa ia loc in banci. (V.D.)
PSD acuza amestecul Justitiei
Senatorul PSD Ioan Chelaru a apreciat ieri, intr-o conferinta de presa, ca ministrul Justitiei, Monica Macovei, se amesteca "in mod grav" in activitatea magistratilor. "Exista o situatie speciala, in care ministrul justitiei stabileste si evalueaza cariera unor magistrati, are atributii extinse si sub anumite sloganuri, se propune modificarea legilor esentiale din justitie de doua ori intr-un singur an", a afirmat Ioan Chelaru, care este magistrat de peste 25 de ani. Senatorul PSD a subliniat ca exista un conflict intre ministrul justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care este redus "la stadiul de institutie decorativa". "Asistam la zbaterile pe care le are CSM, iar politicul calca in picioare niste profesionisti, discreditandu-i pe magistrati. De altfel, ministrul Justitiei este manipulat, iar asa zisul proiect de reforma din domeniu nu inseamna decat amestecul politicului in Justitie", a apreciat Chelaru. (Rompres)
Parlamentul, ultima reduta
Parlametul reprezinta ultima reduta a stabilitatii politice in Romania, intr-un an de haos si de crize, a apreciat ieri presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, la prezentarea bilantului acestui for legislativ in sesiunea parlamentara septembrie-decembrie 2005. El a apreciat ca acest an a fost unul pierdut din perspectiva autoritatii Legislativului. "Din pacate, Parlamentul reprezinta fundalul pe care se desfasoara circul pe care il organizeaza Guvernul si acest lucru este deranjant, pentru ca Parlametul este considerat, in acest moment, o masa de manevra", a sustinut Nastase. El s-a declarat deranjat de afirmatiile premierului Calin Popescu Tariceanu, conform carora "Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu nu merita sa fie presedintii celor doua Camere". "Este un comentariu insolent, pe care nu am cum sa-l accept", a mentionat Nastase. "Nu stiu daca eu m-am legat cu lanturi de scaunul de presedinte al Camerei mai tare decat s-a legat Tariceanu de scaunul de prim-ministru", a conchis Nastase, dand asigurari ca va fi, in perioada urmatoare, un presedinte de Camera foarte bun pentru Guvernul Tariceanu. (R.G.)
A r h i v a
  Statut pentru opulenta alesilor    16 comentarii
  IPP recomanda profesionalizarea consilierilor    1 comentariu
  Presedintele a dat o fuga in Irak    3 comentarii
  Crimele Comunismului, investigate    15 comentarii
  Senatul ar vrea televiziune    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Milea a ordonat sa nu se traga! (441 afisari)
 Marea Neagra, rusii si Argetoianu (328 afisari)
 Diversiune grosolana la Judecatoria Mizil in dosarul MFA (294 afisari)
 Cei mai iubiti zece romani in 2005 (255 afisari)
 Amenzi majorate pentru soferii fara RCA (92 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01969 sec.