Ziua Logo
  Nr. 3510 de miercuri, 21 decembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Severin radiografiaza activitatea presedintelui Basescu
Criza ca metoda de guvernare
In primul an de mandat, presedintele Traian Basescu a pus bazele unei crize constitutionale majore in Romania, a transformat criza in metoda de guvernare, a incercat sa controleze toate puterile si institutiile statului si a aratat ca doreste sa conduca nu atat pe deasupra partidelor, cat mai ales fara ele. Aceste concluzii au fost ieri desprinse dintr-un raport intitulat "Traian Basescu, un an de mandat prezidential: guvernarea prin si pentru crize", realizat de Institutul Ovidiu Sincai si prezentat ieri de presedintele acestuia, Adrian Severin (deputat PSD). In analiza se recomanda partidelor politice, mass-mediei si societatii civile sa se mobilizeze "pentru stavilirea tendintelor autoritare" manifestate de seful statului si se cere clarificarea raporturilor dintre presedinte-servicii de informatii - CSAT - Parlament.
In raportul Institutului Ovidiu Sincai se spune ca seful statului a urmarit sa-si sporeasca puterile personale prin manifestarea ca presedinte-jucator. "Avand o atare agenda, indiferent de motivatiile ei, activitatea politica a Presedintelui excede prevederile Constitutiei, care defineste functia prezidentiala prin rolul sau de mediator intre institutiile statului, pe de o parte, intre aceastea si cetatean, pe de alta parte. Cu Traian Basescu sef de stat Constitutia este, asadar, in pericol", se arata in analiza lui Severin.
Presedintele paradoxal
El a mai apreciat ca seful statului a ajuns sa genereze crize numai pentru a-si mari credibilitatea si a capta sustinerea electoratului.
In opinia sa, dupa un an de mandat, Basescu controleaza mai mult sau mai putin complet sau este in curs de a pune sub control personal serviciile de informatii, principalele ministere si puterea judecatoreasca. "Traian Basescu este un presedinte paradoxal: adopta atitudini antisistem, desi este in fruntea statului. (...) Traian Basescu a aratat ca doreste sa conduca nu atat deasupra partidelor, cat mai ales fara ele. Inclusiv in acest sens mesajul si actiunea sa sunt apropiate de cele ale unui lider antisistem, C.V. Tudor", se mentioneaza in analiza, apreciindu-se ca asemanarea dintre cei doi priveste si tratamentul umilitor si discretionar fata de colaboratorii apropiati, neutralizati sau eliminati de indata ce isi permit acte de independenta politica si ideologica.
Severin a mai fost de parere ca lupta anticoruptie a fost "un an de spectacol de lumini si catuse", fara rezultate concrete. Institutul Ovidiu Sincai mai spune ca presedintele a propus o politica externa unidimensionala si unidirectionala care conduce la "satelizarea" Romaniei. (R.A.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Institut partinic de studiu partinic(PSD) in frunte cu un demnitar de partid PSD.Este oare credibil?   de Davidescu vasile
A r h i v a
  Frunzaverde: fuziunea este imposibila    1 comentariu
  Tariceanu ii ia fata pe sticla lui Basescu    
  Blocaj total pe Statutul minoritatilor    2 comentarii
  Basescu: "Sa ne chemam soldatii din Irak si sa ne trimitem inginerii"    9 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Basarabenii si bucovinenii, discriminati prin neaplicarea Legii 290/2003 (1130 afisari)
 Misiune: Umflati gogoasa teroristilor! (126 afisari)
 Povesti erotice inramate familial (100 afisari)
 Banca Centrala a Italiei, in deriva (33 afisari)
 Ariel Sharon a invins atacul cerebral (28 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00831 sec.