Ziua Logo
  Nr. 3510 de miercuri, 21 decembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Tariceanu se paruieste cu PSD
Foto: ROMPRES
Scena politica se incinge pana la punctul de fierbere ca urmare a schimburilor, ametitoare si nemaintalnite in actuala guvernare, de acuze, jigniri si invective intre Putere si Opozitie. Raportul privind stadiul de pregatire a Romaniei pentru integrarea in UE, prezentat ieri de premierul Tariceanu in plenul Parlamentului a fost folosit ca pretext pentru declansarea razboiului total intre principalii actori politici. Tariceanu a acuzat, in deschiderea discursului sau despre integrare, "congregatia baronilor PSD si clientelismul politic ce impiedicau pasii reali spre Europa". Mircea Geoana a amenintat ca Guvernul Tariceanu s-a prezentat pentru ultima oara la Parlament, aluzie la faptul ca partidul sau va declansa ostilitatile impotriva Executivului. Reprezentantii Opozitiei l-au acuzat pe Tariceanu ca a inserat strategic paragrafele care-i incriminau in textul raportului ce le fusese distribuit cu numai o zi inainte. Pentru a fi confruntate cele doua texte, cel citit in plen de primul-ministru si cel trimis spre analiza parlamentarilor, presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a cerut suspendarea sedintei si convocarea Birourilor Permanente. In urma discutiilor, liderii celor doi poli politici au decis sa continue dezbaterea, acuzandu-se totodata de folosirea unor "smecherii ieftine", aceasta fiind formula fluturata ostentativ de ambele tabere. Dezbaterea s-a transformat in duel politic, culminand cu parasirea lucrarilor de catre PSD.
Geoana: Raport agresiv si mincinos
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a fost cel care a dat tonul infruntarii. Social-democratul a catalogat drept "agresiv si mincinos" raportul premierului Tariceanu privind integrarea precizand ca seful Guvernului ar fi trebuit sa faca apel la unitatea tuturor fortelor politice pentru integrarea europeana, si nu sa critice fosta guvernare. "Premierul a vorbit despre diferenta dintre un om politic si un politician. Raportul agresiv si mincinos prezentat de premier ne-a aratat insa ca acesta nu este nici om de stat, nici om politic", a continuat Geoana, punctandu-si ideile cu inflexiuni verbale nervoase. "Niciodata, in 15 ani, nu am transformat subiectul de politica externa si de integrare europeana intr-un meci politic de divizia C, cum a fost azi, in Parlament", a continuat vehement Geoana, adaugand ca Tariceanu "a jignit, in mod repetat si mincinos PSD si opozitia" si "nu face cinste galeriei oamenilor de stat" pe care liberalii i-au dat intre cele doua razboaie mondiale. Geoana i-a reamintit lui Tariceanu ca a promis, la investitura, ca nu va invoca niciodata "greaua mostenire" si ca integrarea europeana va reprezenta miza suprema, pentru care va "coagula" interesul Romaniei. Alt element care i-a inflamat pe reprezentantii Opozitiei l-a constituit formula "congregatia baronilor PSD", folosita de premier in discursul sau. "Ati vorbit de Congregatia baronilor. Doriti sa vorbim despre Clubul Petrolistilor, despre Clubul Oligarhilor pe care Guvernul dumneavoastra il reprezinta sau despre ce e de facut in anul 2006?", a fost replica lui Geoana. Acesta a mai spus ca premierul si-a schimbat discursul fata de textul trimis cu o zi inainte parlamentarilor pentru ca doreste sa pregateasca natiunea romana pentru un eventual esec al integrarii europene: "Riscul ca debutul Romaniei in U.E. sa fie ratat este unul major si riscam sa transformam Romania si romanii intr-o natiune euro-sceptica, intr-un vast camp al populismului". Discursul pesedistului a fost completat si de amenintari. "Ati luat-o pe un drum gresit si veti plati! Uitati-va bine la acest Guvern, este ultima data cand il vedeti! Sa dea Dumnezeu sa scapam de aceasta problema!", si-a incheiat Geoana discursul veninos.
Scatoalce politice
Premierul Tariceanu i-a dat si el o replica pe masura lui Mircea Geoana, pe care l-a acuzat ca-si radicalizeaza discursul pe masura ce pierde influenta in partid. "Am asistat la o interventie comica interesanta a pretinsului lider PSD care a facut o serie de amenintari, avertismente si profetii, astfel incat am avut senzatia ca suntem la un discurs al noii mame-Omida a politicii romanesti", a spus Tariceanu, in timp ce parlamentarii Opozitiei se ingramadeau sa paraseasca sala de sedinta. "Tineti un discurs care doar, doar va face mai credibil in propriul partid si e pacat ca dezbaterea pe integrare a alunecat pe alte directii", a mai spus Tariceanu, referindu-se la "discursul de doi bani", sustinut de adversarul sau politic.
"Pacat ca nu v-ati vazut la televizor, incadrat de greii partidului, care va faceau sa fiti mic si ridicol si nu pot sa nu-mi aduc aminte si sa parafrazez o persoana pe care o cunoasteti bine si care spunea �nici nu stii cat de mic incepi sa fii�", si-a continuat Tariceanu atacul virulent. In timp ce randurile pesediste se pierdeau dincolo de usa, premierul le striga ca sunt prizonierii unor mentalitati comuniste, Opozitia din Parlamentul de la Bucuresti fiind incapabila sa recunoasca si sa aprecieze evolutiile actualei guvernari in procesul de integrare europeana. Referindu-se la discursul presedintelui PSD, liderul PNL a apreciat ca "singura discutie serioasa" propusa de Geoana a fost aceea referitoare la capacitatea de absorbtie a fondurilor europene.
Opozitia zice ca premierul "se da cocos"
Scandalul Putere-Opozitie a culminat cu parasirea dezbaterilor de catre PSD in momentul in care Tariceanu lansa alte sageti la adresa liderului Mircea Geoana. Pe holul Parlamentului, Geoana a explicat ca "premierul Tariceanu este vulnerabil politic, are o problema in partid, are o problema in coalitie, are o problema cu presedintele Basescu si se da cocos, si se da barbat, acuzand fara acoperire". In opinia lui Geoana, Tariceanu a venit in fata Parlamentului cu un raport despre integrarea europeana care, in opinia sa, nu a facut altceva decat sa continue "delirul anti-PSD", in loc sa prezinte prioritatile reale ale tarii, lucrurile bune si rele legate de integrare. "Daca asta doresc sa avem in Parlament si in viata politica romaneasca, PSD va riposta pe masura", a mai spus Geoana, care a apreciat totodata ca Tariceanu a generat un razboi politic, in loc sa aleaga calea consensului.
Seful Guvernului ameninta PSD
Comentariile lui Geoana au generat alt episod al infruntarii sale cu premierul. Acesta i-a amenintat pe reprezentantii PSD ca va reactiona dur de fiecare data cand membrii acestui partid lanseaza acuzatii nefondate la adresa Guvernului. "Ii avertizez pe toti cei care iau cuvantul ca nu raman niciodata dator, asa incat nu accept ca Mircea Geoana sa faca referiri clar mincinoase, subiective si iesite din context la adresa Guvernului. Nu raman dator si fiecare lucru se plateste. Pe viitor, ii recomand lui Geoana sa fie mai prudent", a spus Tariceanu, nemultumit ca liderul pesedistilor nu l-a ascultat cu aceeasi "indulgenta".
Nastase sare si el
In confruntarea Putere -Opozitie, consumata ieri, o voce rasunatoare a fost si presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase. Acesta a sarit sa comenteze ca Guvernul a avut o prestatie incalificabila in fata parlamentarilor, acestia avand tot dreptul sa fie afectati. "Dupa parerea mea, dincolo de smecheria ieftina, aceea de a distribui un raport si de a veni cu un alt raport, practic, marele deserviciu pe care Guvernul l-a facut astazi a fost ca a introdus problematica europeana in campul murdar al politicii interne si al dezbaterilor politicianiste", a punctat Nastase.
"Am asistat, la un moment dat, la momente penibile. Dupa 16 ani de la Revolutie, eu cred ca Guvernul a vrut sa ascunda, de fapt, o anumita strategie politica in spatele unei dezbateri referitoare la integrarea europeana", a mai spus Nastase, aratand ca parlamentarii au tot dreptul sa se considere "afectati si jenati" de "aceasta prestatie incalificabila a unui Guvern care a introdus, pe sest, un alt raport in ordinea de zi a Parlamentului".
Valentina DELEANU 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Sincere felicitari Domnului prim mimistru Tariceanu...   de costy
Unde ne sunt tinerii?   de emil gal
A r h i v a
  CNSAS face pe prostul    10 comentarii
  Gasca lui Lupascu pleaca din CSM    5 comentarii
  Procurorii din dosarul stenogramelor, dati pe mana CSM    
  Premiul GDS pentru Macovei    2 comentarii
  Abuzati si neglijati, milioane de copii devin invizibili    
  Misiune: Umflati gogoasa teroristilor!    6 comentarii
  Aniversarea Revolutiei, fara revolutionari    1 comentariu
  Iliescu vrea recuzarea procurorului Voinea    4 comentarii
  Judecatoarea Hrebenciuca    
  Ariel Sharon a invins atacul cerebral    12 comentarii
  E(r)ste BCR    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Basarabenii si bucovinenii, discriminati prin neaplicarea Legii 290/2003 (1130 afisari)
 Misiune: Umflati gogoasa teroristilor! (126 afisari)
 Povesti erotice inramate familial (100 afisari)
 Banca Centrala a Italiei, in deriva (33 afisari)
 Ariel Sharon a invins atacul cerebral (28 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01208 sec.