Ziua Logo
  Nr. 3510 de miercuri, 21 decembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Judecatoarea Hrebenciuca
Andreea Ciuca (Foto: MEDIAFAX)
Fostul presedinte al Tribunalului Mures, Andreea Ciuca, este cercetata de procurorii anticoruptie in al treilea dosar penal. Judecatoarea este acuzata ca ar fi avut legaturi cu parlamentarii Partidului Social Democrat, Viorel Hrebenciuc, Aristide Roibu, si cu senatorul UDMR, Frunda Gyorgy, carora le-ar fi promis solutionarea favorabila a unor dosare comerciale, in schimbul interventiei acestora pe langa fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu. Miza era mentinerea ei in functia de presedinte al Tribunalului Mures. Totodata, potrivit unui ziar central, in acest dosar ar mai fi implicati si fostul senator PSD Cluj, Grigore Zanc, si fostul ministru al Administratiei si Internelor, Ioan Rus.
Sprijin in procese comerciale
Potrivit unui cotidian central, parlamentarii Viorel Hrebenciuc, Aristide Roibu si Gyorgy Frunda ar fi beneficiat de sprijinul Andreei Ciuca pentru a castiga cateva procese comerciale, stramutate de la Bacau la Targu Mures, acolo unde Ciuca avea functia de presedinte al Tribunalului. La randul ei, judecatoarea ar fi folosit influenta celor trei asupra fostului ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, pentru a-si asigura postul si pentru a deveni membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Se pare ca acest nou dosar a fost deschis dupa "regasirea" unei probe (n.r.-o inregistare a convorbirii dintre judecatoare si Viorel Hrebenciuc), in care erau nominalizate numele lui Aristide Roibu, Gyorgy Frunda, Grigore Zanc si Ioan Rus.
"Treaba ta, Viorele, daca vrei sa pierzi un miliard si jumatate"
In aceeasi inregistrare, Ciuca face referire la fostul ministru al Justitiei, pe care o numeste "nenorocita". "Sunt revoltata. Sunteti cinci vajnici barbati si va e frica de nenorocita aia. (...) Chiar asa... Dupa ce ca a ajuns sa conduca o tara intreaga, va conduce si pe voi... Am si eu limitele mele... Treaba ta, Viorele, daca vrei sa pierzi un miliard si jumatate". Totodata, din inregistrare reiese ca Gyorgy Frunda ar fi rugat-o pe Stanoiu sa o primeasca intr-o audienta privata pe Ciuca, pentru a o cunoaste. De asemenea, se pare ca senatorul PSD Aristide Roibu ar fi intervenit pe langa fostul ministru al Justitiei pentru ca Ciuca sa devina membru al CSM. Potrivit ziarului Gandul, Viorel Hrebenciuc i-ar fi oferit fostului ministru al Justitiei bani pentru a nu o revoca pe Ciuca din functia de presedinte al Tribunalului Mures, bani pe care Stanoiu i-ar fi refuzat. Mai mult, se pare ca in aceasta "afacere" ar fi implicati si fostul ministru de Interne, Ioan Rus, si fostul prefect PSD de Cluj, Grigore Zanc, cei doi urmand sa o sprijine pe Andreea Ciuca, pentru a nu fi revocata din functie.
Ciuca neaga acuzatiile
Contactata de reporterii ZIUA, Andreea Ciuca a declarat ca nu a fost instiintata oficial despre existenta acestui dosar, si a negat ca ar fi avut asemenea conversatii cu persoanele mai sus-amintite, opinand ca ofensiva PNA-DNA in cazul sau a mers prea departe. Mai mult, Ciuca a precizat ca singura conversatie in care au fost mentionate aceste nume a fost o discutie din anul 2003, intre ea si Viorel Tibrea, (n.r.- cel care a denuntat-o pe Andreea Ciuca la PNA de luare de mita, intr-un dosar in care judecatoarea a fost ulterior achitata). Magistratul a mentionat ca discutia a fost inregistrata de Tibrea fara cunostinta sa, si fara o autorizatie prelabila de la PNA, fiind apoi depusa la dosarul in care Inalta Curte de Casatie si Justitie a achitat-o in vara acestui an.
Totodata, Andreea Ciuca a aratat ca Tibrea era cel care "facea lobby" pentru parlamentarii mentionati. De altfel, judecatoarea a afirmat ca, in ceea ce o priveste pe Rodica Stanoiu, in transcrierea conversatiei din dosar se poate observa clar ca judecatoarea isi exprima nemultumirea fata de controalele repetate pe care Stanoiu le-a dispus la Tribunalul Targu Mures, in calitatea sa de ministru al Justitiei.
"Stanoiu conducea Ministerul in haos"
De asemenea, Ciuca a declarat ca era "revoltata" impotriva lui Stanoiu pentru ca i-a trimis acesteia un raport cu anexe de 630 de pagini, in care a dezvaluit toate implicatiile "necurate" din instantele din Mures, neprimind de la aceasta nici un raspuns. Pe de alta parte, judecatoarea a mentionat ca a inceput s-o critice pe Rodica Stanoiu inainte de a fi arestata, pentru ca aceasta conducea ministerul "in haos". Ciuca a precizat ca declaratia lui Grigore Zanc, care sustine ca ar fi intermediat o intalnire a acesteia cu Rodica Stanoiu este "o minciuna sfruntata, o gogoasa umflata la maxim, este culmea culmilor. Singurul scop al acestei tevaturi este acela de a influenta completele de judecata care urmeaza a solutiona acest caz".
DNA confirma, dar nu comenteaza
Purtatorul de cuvant al Departamentului National Anticoruptie, Lidia Saplacan, a confirmat faptul ca pe numele fostei presedinte a Tribunalului Mures sunt deschise nu doua, ci trei actiuni penale, in cea de-a treia aparand si numele unor demnitari. Saplacan a refuzat sa faca publica identitatea celorlalte persoane implicate in cauza, dar a mentionat ca deocamdata, in acest al treilea dosar, se fac doar acte premergatoare.
Hrebenciuc: "Nu o cunosc pe Ciuca"
Deputatul Partidului Social Democrat, Viorel Hrebenciuc, cel care a fost acuzat ca a intervenit pe langa fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, pentru a o ajuta pe Ciuca sa nu fie revocata din functia de presedinte sustine ca nu o cunoaste pe Ciuca si ca nu a vorbit niciodata cu ea la telefon. Acesta a declarat ca nu se pune problema ca el sa fi intervenit pe langa fostul ministru al Justitiei Rodica Stanoiu. In acest sens, Hrebenciuc a afirmat, citat de Mediafax: "Nu am vorbit niciodata la telefon cu doamna Ciuca si nu cred ca sunt singurul Viorel din Romania". El a adaugat ca poate fi vorba despre un alt Viorel, cu care a vorbit la telefon Andreea Ciuca. "In nici un caz, nu sunt eu", a mai spus deputatul PSD. Viorel Hrebenciuc a mentionat ca a vazut-o o singura data pe Ciuca, "doar accidental" si prin urmare nu poate sa spuna ca o cunoaste. "Sa se puna banda si sa se vada. Nu am nici o problema", a adaugat Hrebenciuc.
Zanc confirma discutia cu Stanoiu
Pe de alta parte, fostul senator PSD de Cluj Grigore Zanc a precizat ieri ca judecatorul Andreea Ciuca l-a rugat sa ii faciliteze o intrevedere cu fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, si ca el i-a telefonat acesteia in acest sens, insa a fost refuzat. "Eu i-am scris doamnei Ciuca faptul ca o sa intreb daca o primeste, iar ministrul Stanoiu mi-a spus ca nu o primeste si sa uit de Andreea Ciuca", a precizat Zanc. Totodata, fostul ministru al Administratiei si Internelor, Ioan Rus a refuzat sa faca orice comentariu, mentionand ca nu are nici o legatura cu subiectul respectiv.
Frunda: "Ciuca este cinstita"
Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat, ieri, citat de Mediafax, ca i-a spus Rodicai Stanoiu, cand aceasta era ministru al Justitiei, ca Andreea Ciuca este "corecta si cinstita". Acesta a adaugat ca a fost "surprins "sa afle de arestarea judecatoarei. "Am fost revoltat ca cetatean, ca avocat impotriva modului in care a fost arestata o femeie: dupa nu stiu cate ore de audieri sa fie arestata noaptea, ca ultimul borfas. Iar hotararea Inaltei Curti confirma presupunerile mele: a fost achitata", a spus senatorul UDMR. Frunda a precizat ca nu-si aminteste cu exactitate daca i-a sugerat ministrului Justitiei sa aiba o intrevedere cu Andreea Ciuca, dar a apreciat ca nu a facut nici un fel de presiuni asupra acesteia. "Nu am facut nici un fel de presiuni asupra Justitiei. Este, insa, adevarat ca tot timpul eu am sustinut ca am incredere in Andreea Ciuca, ca o cunosc ca pe o judecatoare competenta, cinstita, bine pregatita profesional, corecta", a declarat Frunda. Gyorgy Frunda a precizat ca in perioada in care Rodica Stanoiu era ministru al Justitiei se intalnea cu aceasta la Senat, deoarece ea era si senator PSD. "Ne intalneam in sala Senatului si acolo i-am spus ca eu o cunosc pe femeia aceasta ca si corecta si cinstita. Discutam ca si cu un senator. Nu faceam nici un fel de influenta. Ea era ministru. E adevarat, cred ca i-am cerut sa o primeasca in audienta. E posibil, nu-mi amintesc", a declarat senatorul UDMR. El a sustinut ca o cunoaste pe Andreea Ciuca dinainte de anul 1990, cand aceasta era judecator, iar el avocat la Targu Mures. "Asta era singura relatie dintre noi: eram colegi", a mai spus Frunda.
Delegatia CE respinge acuzatiile
Stanoiu mai afirma ca reprezentanti ai Delegatiei Comisiei Europene in Romania ar fi intervenit in favoarea judecatoarei Andreea Ciuca, pe langa fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu. "Andreea Ciuca a avut cea mai mare sustinere politica pe care a avut-o vreun judecator din Romania. In favoarea ei au facut presiuni politicieni din tot spectrul politic, anumite ONG-uri, ba chiar si persoane de la Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti", a explicat Rodica Stanoiu. La solicitarea ZIUA, in replica la afirmatiile fostului ministru al Justitei cu privire la anumite presiuni facute in cazul Ciuca, Delegatia Europeana ne-a transmis laconic: "Comisia Europeana a pledat intotdeauna pentru o justitie impartiala in Romania. Comisia nu se implica in cazuri individuale". In limbaj diplomatic aceasta inseamna ca actualul parlamentar PSD ar minti. Rodica Stanoiu are insa posibilitatea sa contrazica Delegatia CE nominalizand persoanele la care a facut referire.
Voichita RASCANU, Petre NITEANU 
A r h i v a
  CNSAS face pe prostul    10 comentarii
  Gasca lui Lupascu pleaca din CSM    5 comentarii
  Procurorii din dosarul stenogramelor, dati pe mana CSM    
  Premiul GDS pentru Macovei    2 comentarii
  Abuzati si neglijati, milioane de copii devin invizibili    
  Misiune: Umflati gogoasa teroristilor!    6 comentarii
  Aniversarea Revolutiei, fara revolutionari    1 comentariu
  Iliescu vrea recuzarea procurorului Voinea    4 comentarii
  Tariceanu se paruieste cu PSD    2 comentarii
  Ariel Sharon a invins atacul cerebral    12 comentarii
  E(r)ste BCR    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Basarabenii si bucovinenii, discriminati prin neaplicarea Legii 290/2003 (1130 afisari)
 Misiune: Umflati gogoasa teroristilor! (126 afisari)
 Povesti erotice inramate familial (100 afisari)
 Banca Centrala a Italiei, in deriva (33 afisari)
 Ariel Sharon a invins atacul cerebral (28 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01412 sec.