Ziua Logo
  Nr. 3510 de miercuri, 21 decembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Abuzati si neglijati, milioane de copii devin invizibili
Sute de milioane de copii sufera din cauza exploatarii severe si a discriminarii si devin, practic, invizibili, afirma un raport UNICEF lansat cu la ce-a de-a 60-a aniversare a activitatii UNICEF. "Starea copiilor lumii" este publicatia anuala de referinta a UNICEF, o cercetare completa a tendintelor globale care afecteaza copiii si furnizeaza cele mai recente date statistice despre copii. "Starea copiilor lumii 2006: Exclusi si invizibili" este o evaluare coplesitoare a starii celor mai vulnerabili copii ai lumii, ale caror drepturi la o copilarie sanatoasa si protejata sunt extrem de dificil de protejat. Conform raportului, copiii care nu au acces la servicii vitale sunt mai expusi la exploatare pentru ca au mai putine cunostinte despre cum pot sa se protejeze si mai putine alternative economice. In raport se arata ca exista patru circumstante in care copiii pot deveni "invizibili": copiii fara identitate; copiii lipsiti de ngrijirea parintilor; copiii cu rol de adult; copiii exploatati.
Copii "invizibili"
Potrivit raportului UNICEF, in fiecare an, mai mult de jumatate din numarul total de nasteri din tarile in curs de dezvoltare (exclusiv China) nu sunt inregistrate. In acest fel, este negat dreptul de baza a peste 50 de milioane de copii la recunoasterea ca cetatean. Se estimeaza ca 143 de milioane de copii din tarile in curs de dezvoltare (unul din 13 copii) sufera din cauza mortii a cel putin unui parinte. La nivel global, zeci de milioane de copii traiesc o mare parte din viata pe strazi, unde sunt expusi tuturor formelor de abuz si exploatare. Peste un milion de copii se afla in detentie, marea lor majoritate in asteptarea unui proces pentru delicte minore. Sute de mii de copii sunt implicati in conflicte armate in calitate de combatanti, mesageri, hamali, bucatari si sclavi sexuali pentru gruparile armate. In ciuda legilor privind casatoria timpurie existente in multe tari, peste 80 de milioane de fete din tarile in curs de dezvoltare se vor casatori inainte de a implini 18 ani, iar multe cu mult mai devreme. Se estimeaza ca 171 de milioane de copii lucreaza in conditii periculoase, inclusiv in fabrici, mine si in agricultura. Aproximativ 8,4 milioane de copii sunt angrenati in cele mai cumplite forme de munca, inclusiv prostitutie si exploatare in conditii de sclavie ca forma de plata a unei datorii. Aproximativ 2 milioane de copii sunt folositi in sexul comercial si se confrunta constant cu violenta fizica si sexuala. Se estimeaza ca in fiecare an milioane de copii sunt traficati si fortati sa practice forme degradante de munca, inclusiv prostitutia. La nivel mondial, aproximativ 150 de milioane de copii traiesc cu dizabilitati, iar multi nu beneficiaza de educatie, ingrijire medicala si sprijin din cauza discriminarii.
Exista solutii
Raportul recomanda, pe langa actiunile ce ar trebui intreprinse de guverne, actiuni concrete pentru societatea civila, sectorul privat, donatori si mass-media, pentru a preveni si combate "uitarea" copiilor vulnerabili. UNICEF recomanda ca legile care pun sub urmarire pe cei care comit abuzuri asupra copiilor sa aplicate cu rigurozitate; atitudinile, traditiile si practicile care fac rau copiilor trebuie schimbate, iar copiii insisi trebuie sa obtina informatiile si deprinderile de viata de care au nevoie pentru a se apara. UNICEF este prezent in 158 de tari din lume, ajutand copiii sa supravietuiasca si sa se dezvolte, de la nastere pana la adolescenta.
Corina SCARLAT 
A r h i v a
  CNSAS face pe prostul    10 comentarii
  Gasca lui Lupascu pleaca din CSM    5 comentarii
  Procurorii din dosarul stenogramelor, dati pe mana CSM    
  Premiul GDS pentru Macovei    2 comentarii
  Misiune: Umflati gogoasa teroristilor!    6 comentarii
  Aniversarea Revolutiei, fara revolutionari    1 comentariu
  Iliescu vrea recuzarea procurorului Voinea    4 comentarii
  Judecatoarea Hrebenciuca    
  Tariceanu se paruieste cu PSD    2 comentarii
  Ariel Sharon a invins atacul cerebral    12 comentarii
  E(r)ste BCR    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Basarabenii si bucovinenii, discriminati prin neaplicarea Legii 290/2003 (1130 afisari)
 Misiune: Umflati gogoasa teroristilor! (126 afisari)
 Povesti erotice inramate familial (100 afisari)
 Banca Centrala a Italiei, in deriva (33 afisari)
 Ariel Sharon a invins atacul cerebral (28 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00878 sec.