Ziua Logo
  Nr. 3510 de miercuri, 21 decembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Gasca lui Lupascu pleaca din CSM
-- Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii a anuntat ca nu mai candideaza pentru functia de vicepresedinte * Mai multi membri ai Consiliului vor sa paraseasca institutia
Dan Lupascu
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii a prezentat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, bilantul institutiei pe care o conduce pentru anul 2005, precizand ca in aceasta perioada CSM a fost "bombardat incepand cu prima zi, din 12 ianuarie 2005". Cu aceasta ocazie, Dan Lupascu a anuntat ca nu va candida la functia de vicepresedinte al CSM, dar si faptul ca exista mai multi membri ai Consiliului care intentioneaza sa paraseasca aceasta institutie. De asemenea, in aceeasi conferinta, Lupascu a lansat noi critici la adresa Monicai Macovei, declarandu-se nemultumit de relatia acesteia cu Consiliul Superior al Magistraturii. Interesant este ca acelasi lucru Dan Lupascu il facuse chiar cu putin timp inainte de prezentarea bilantului, in cadrul unui interviu acordat agentiei de presa Rompres.
Pleaca si Tuculeanu
Dan Lupascu a anuntat din nou ca nu va candida la functia de vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. "Nu voi candida pentru postul de vicepresedinte", a spus actualul sef al CSM. De asemenea, acesta a precizat ca exista si cativa membri ai Consiliului, "mai mult de trei", care doresc sa paraseasca institutia. "Exista semnale ca unii vor sa plece din Consiliu. Este vorba despre mai mult de trei persoane. Nu avem cereri concrete in acest sens", a mentionat Dan Lupascu. Unul dintre aceste nume se pare ca este cel al procurorului Alexandru Tuculeanu. Despre acesta Dan Lupascu a spus ca a auzit ca si-a facut dosarul de pensie, dar ca nu a depus inca nici o cerere in acest sens.
Nici o iesire fara atac la Macovei
Un alt aspect la care s-a referit Dan Lupascu a fost relatia dintre Consiliul Superior al Magistraturii si Ministerul Justitiei, lansand cu aceasta ocazie un nou atac la adresa Monicai Macovei. Astfel, acesta a precizat ca relatiile dintre cele doua institutii au fost normale, dar ca problemele au existat in ceea ce priveste colaborarea dintre CSM si ministrul Justitiei. "CSM si Ministerul Justitiei au avut relatii normale. Se poate discuta eventual despre relatiile dintre ministrul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii", a aratat presedintele Dan Lupascu.
Aceeasi idee fusese enuntata de catre Dan Lupascu cu doar cateva ore inainte de prezentarea bilantului CSM, intr-un amplu interviu acordat agentiei de presa Rompres: "Relatia dintre cele doua institutii (n.r. - CSM si Ministerul Justitiei) a fost una normala, dar au existat anumite probleme in relatia cu ministrul Justitiei, Monica Macovei. Relatia cu Macovei a iesit poate, uneori, din tiparele normalitatii si, din pacate, aceasta lupta este inegala. In diverse medii, eu sunt doar acest "Uf, Lupascu" de care nu mai scapam odata, iar dansa este "Monica, cea care vine pe un cal alb cu reforma". Noi intindem mana in continuare celor care, prin lege, au atributii in acest domeniu, de fapt a fost si indemnul presedintelui Traian Basescu, ce ne-a cerut sa colaboram cu Guvernul si in acelasi timp a cerut Executivului sa colaboreze cu noi", a declarat Dan Lupascu.
S-ar urmari discreditarea Consiliului
Dan Lupascu a lansat o acuzatie extrem de grava, sustinand ca exista anumite persoane care incearca discreditarea Consiliului si ca mesaje distorsionate despre CSM au fost trimise chiar si la Bruxelles. "Pe de alta parte, desi am avut discutii cu reprezentantii Uniunii Europene, care au venit in cursul acestui an de mai multe ori la noi, pe anumite canale, reprezentate de "binevoitori" care au aceeasi dorinta obsesiva de a schimba componenta Consiliului, au fost transmise la Bruxelles mesaje distorsionate privind CSM, care au pus in umbra Consiliul. Exista in mod sistematic aceasta actiune de discreditare a CSM. Au interesul sa discrediteze Consiliul cei care vor sa slabeasca CSM in ipoteza in care nu vor reusi sa isi aduca in institutie oamenii pe care si-i doresc", a spus Lupascu in acelasi interviu.
Credibilitate indoielnica
Cu toate acestea, Dan Lupascu a recunoscut ca CSM are probleme de imagine si de credibilitate, lasand insa sa se inteleaga faptul ca aceasta situatie nu se datoreaza membrilor Consiliului, ci faptului ca eforturile institutiei in fruntea careia se afla nu au fost puse in evidenta asa cum se cuvine. "Poate ca principala noastra problema este cea legata de faptul ca eforturile noastre nu au fost intotdeauna puse in evidenta in mod corespunzator. Noi am socotit ca, magistrati fiind majoritatea, este suficient sa ne vedem linistiti de treaba, sa ne facem datoria, ca sa capatam automat si aprecierea celor din jur. Nu este chiar asa, se pare ca traim intr-o societate unde mai degraba promisiunea facuta cu zgomot conteaza decat faptul ca iti vezi in liniste de treaba. Din acest punct de vedere, avem o problema de imagine, este o chestiune de credibilitate", a precizat Lupascu.
Presedintele Consiliului s-a referit si la existenta in randurile CSM a unor magistrati asupra carora planeaza mai multe suspiciuni si semne de intrebare. "Plecandu-se de la unele cazuri reale, s-a tras concluzia ca institutia pe care o conduc are o mare problema, pentru ca aici se gasesc oameni cu dosare penale, cu actiuni disciplinare, asupra carora planeaza tot felul de suspiciuni. Am explicat ca intotdeauna trebuie sa plecam de la lege. Daca este vorba despre un membru care este implicat intr-o cauza penala, trebuie sa vedem daca s-a pus in miscare actiunea penala fata de acesta. Daca raspunsul este afirmativ, automat intervine suspendarea din functie. (...) Ma intreb eu: in alte organe ale statului oare nu sunt probleme? E perfectiune? Sunt ingeri in alte institutii? Suntem noi cei mai diavoli, e dracul mai negru la CSM decat e in general? Ma indoiesc. Numai ca noi trebuie sa iesim in evidenta pentru ca unii din Consiliu nu convin si nu au convenit de la inceputul inceputului si in al doilea rand pentru ca ne-am trezit cu acest CSM care incurca lucrurile. Consiliul sesizeaza din presa si verifica chestiuni legate de telefoane, CSM efectueaza anchete fara sa aiba nici un fel de retinere despre cine este vorba, pai, pana unde o sa isi permita acest Consiliu? Parca ne-am trezit cu acest Consiliu care gestioneaza problemele justitiei si am vazut ca au disparut o serie de parghii prin care justitia putea fi controlata si atunci ne gandim oare (si cand spun asta nu ma refer la noi) e acesta cea mai buna solutie?", a spus Lupascu.
15 actiuni disciplinare
Dan Lupascu a prezentat pe scurt ieri activitatea Consiliului in anul 2005, cele mai importante date fiind cele referitoare la actiunile disciplinare incepute impotriva mai multor magistrati. Astfel, presedintele CSM a aratat ca institutia pe care o conduce a declansat 15 actiuni disciplinare impotriva a zece judecatori si cinci procurori, masurile luate fiind de la avertisment si pana la eliminarea din magistratura (un singur caz). De asemenea, Lupascu a precizat ca la Sectia de procurori a CSM se afla alte doua dosare disciplinare, iar la cea de judecatori, trei, acestea fiind in curs de finalizare. Tot ieri, seful Consiliului a dezvaluit faptul ca s-a propus inceperea actiunii disciplinare impotriva judecatorilor Danut Cornoiu si Luana Stancu, pentru interventii in cazul casei parintilor ministrului Justitiei, Monica Macovei, cazul urmand sa fie analizat in data de 31 ianuarie 2006. De asemenea, el a spus ca inspectorii CSM fac verificari la unele Parchete privind respectarea legii in domeniul arestarii preventive. Seful Consiliului a precizat si faptul ca in 2005, CSM a primit 19.600 de memorii, fata de numai 1.521 in 2004, fiind solutionate 19.000.
Multe dosare, putini magistrati
Presedintele CSM a mentionat ca exista 513 posturi vacante de judecatori si 668 de procurori si ca in anul 2005 au fost admise cererile de pensionare a 118 judecatori si 87 de procurori. De asemenea, Dan Lupascu a spus ca in 2006, 205 judecatori si 60 de procurori vor indeplini conditiile de pensionare.
Cu ocazia prezentarii bilanutului, Lupascu s-a aratat nemultumit si de numarul mare de cauze pe care le-a avut de solutionat in medie un judecator. Astfel, potrivit acestuia, un judecator de judecatorie a trebuit sa solutioneze in medie 585 de dosare, unul de tribunal 482, iar un judecator de curte de apel 719. O situatie diferita s-a inregistrat la Curtea de Apel Cluj unde un magistrat a avut de solutionat 1300 de dosare.
Fondurile europene
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii a tinut sa sublinieze si faptul ca nu exista un pericol al retragerii fondurilor europene. "Nu avem un semnal oficial, dar se pare ca nu va fi periclitata finantarea pentru CSM din fonduri europene", a spus Lupascu. Acesta a precizat ca Franco Frattini, comisarul pentru Justitie, a trimis o delegatie de la Bruxelles care i-a asigurat pe membrii Consiliului ca nu exista pericolul de stopare a finantarii europene, situatie asupra careia a atras atentia, saptamana trecuta, presedintele Romaniei, Traian Basescu.
George TARATA 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
CSM are probleme de imagine si de credibilitate   de SVA
Doamne ajuta!   de Gargantua
Contradictii si minciuni.   de OARE CINE
" SA SA DUCA" vorba Academicienei Lenuta!   de Bambinuta
Un nou pas important spre aderare!   de costy
A r h i v a
  CNSAS face pe prostul    10 comentarii
  Procurorii din dosarul stenogramelor, dati pe mana CSM    
  Premiul GDS pentru Macovei    2 comentarii
  Abuzati si neglijati, milioane de copii devin invizibili    
  Misiune: Umflati gogoasa teroristilor!    6 comentarii
  Aniversarea Revolutiei, fara revolutionari    1 comentariu
  Iliescu vrea recuzarea procurorului Voinea    4 comentarii
  Judecatoarea Hrebenciuca    
  Tariceanu se paruieste cu PSD    2 comentarii
  Ariel Sharon a invins atacul cerebral    12 comentarii
  E(r)ste BCR    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Basarabenii si bucovinenii, discriminati prin neaplicarea Legii 290/2003 (1130 afisari)
 Misiune: Umflati gogoasa teroristilor! (126 afisari)
 Povesti erotice inramate familial (100 afisari)
 Banca Centrala a Italiei, in deriva (33 afisari)
 Ariel Sharon a invins atacul cerebral (28 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01609 sec.