Ziua Logo
  Nr. 3510 de miercuri, 21 decembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
CNSAS face pe prostul
Gheorghe Onisoru (ZIUA foto)
Monica Macovei, ministrul Justitiei, a declarat, referindu-se la verificarile pe care Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii trebuie sa le faca in privinta magistratilor, ca "CNSAS nu vrea sa puna in aplicare legea". Consiliul Superior al Magistraturii a solicitat, la inceputul lunii august, ca toti magistratii sa dea o declaratie pe propria raspundere in care sa mentioneze daca au colaborat cu Securitatea sau au facut politie politica. Ministrul Justitiei a declarat in emisiunea "Romania la Raport" de la Radio Mix ca a primit de la CNSAS o scrisoare in care se spunea ca nu este foarte clar ce inseamna agent sau colaborator al Securitatii.
Onisoru nu stie diferenta dintre agent si colaborator
Macovei a precizat ca presedintele CNSAS, Gheorghe Onisoru, a trimis Biroului Permanent al Senatului o scrisoare prin care solicita clarificarea atributiilor care revin Consiliului, din cauza unor inadvertente legislative, solicitare ce a fost trimisa Guvernului. "Prin modificarile pe care urmeaza sa le promovez, am definit si ce inseamna agent sau colaborator, ca sa nu mai aiba CNSAS motive sa nu faca verificari in privinta magistratilor. Desi, daca, doamne iarta-ma, cei de la CNSAS nu stiu ce inseamna agent sau colaborator... N-au vrut sa puna legea in aplicare. Probabil ca dosarele privind verificarile zac la CNSAS. Institutia cam asta a facut de cand e pe lume. Incearca sa tina dosarele. Din ianuarie am facut tot felul de cereri la CNSAS, dar n-am primit nici un raspuns", a declarat ministrul Justitiei. Macovei a adaugat ca daca CNSAS nu va respecta legea, "se va gandi la o solutie drastica". "Raportul din mai al Consiliului Europei va tine cont si de implementarea masurilor de reforma, iar verificarile pe care trebuie sa le faca CNSAS sunt un exemplu de implementare a legii. O sa-si ia ei raspunderea daca nu implementeaza legile", a mai spus Monica Macovei.
Fiecare cu raspunderea lui
Macovei a spus ca in situatia in care va cere revocarea procurorului general Ilie Botos, iar presedintele nu o va semna "fiecare isi va lua raspunderea". "Eu pe a mea si presedintele pe-a lui si gata. Nici unul nu fuge de raspundere". Referindu-se la activitatea lui Ilie Botos, ministrul a spus: "Nu sunt foarte multumita de activitatea procurorului general. Si din afara imi dau seama ca nu se vede ca ceva foarte pozitiv activitatea lui. Cand se va face evaluarea, vine raportul pe an si o sa iau o decizie: il sesizez sau nu pe presedinte pentru revocare", a spus Monica Macovei. Ministrul Justitiei a declarat ca va lua o hotarare in privinta procurorului general dupa raportul anual al acestuia din ianuarie si dupa finalizarea evaluarii. Intrebata care sunt criteriile dupa care va fi analizata activitatea lui Botos, Monica Macovei a spus ca in evaluare "vor atarna toate solutiile, procentul pe solutii". "O sa ne uitam la cate trimiteri, cate NUP-uri, cate declinari", a spus ea.
La sfarsitul saptamanii trecute, Traian Basescu declara ca desi Ilie Botos nu are "profilul perfect al procurorului general", nu este adeptul "schimbarii imediate a tot ce-a lasat vechea guvernare".
"Prea multa lume se uita in conturi"
Referindu-se la controlul averilor, Macovei a declarat la Radio Mix ca este datoare cu o lege in acest sens.
"Initial, prima idee a fost sa facem o agentie independenta, dar m-am gandit ca daca institutiile nu prea functioneaza in Romania, ce garantie am ca aceasta o sa functioneze, ce investigatori aduci? Trebuie sa le dai puteri sa se uite in conturi. Am extinde prea mult, ca si asa prea multa lume se uita in conturi", a spus ministrul Justitiei, precizand ca in scurt timp va gasi cea mai buna solutie in acest sens.
Bogdan GALCA 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
De ce chinuiti omul, oameni buni, punandu-l in situatia de a face pe ...   de costy
Eu cind vad fotografia asta..   de Atamild
CNSAS face.....   de doctorul
De ce nu i se da un puternic sut in fund lui Ghe. Onisoru sa zboare pina in fundul iadului, sa nu mai impiedice CNSAS   de serios-glumetul
Face sau chiar este?   de Gargantua
eu votez pe comunisti !   de ionion
Mesaj primit   de YOGHINUL
Monica Macovei   de avmr
Onisoru se da mare istoric dar este securist sef.   de rokz_vegas
Monica Macovei   de Eugen din Texas
A r h i v a
  Gasca lui Lupascu pleaca din CSM    5 comentarii
  Procurorii din dosarul stenogramelor, dati pe mana CSM    
  Premiul GDS pentru Macovei    2 comentarii
  Abuzati si neglijati, milioane de copii devin invizibili    
  Misiune: Umflati gogoasa teroristilor!    6 comentarii
  Aniversarea Revolutiei, fara revolutionari    1 comentariu
  Iliescu vrea recuzarea procurorului Voinea    4 comentarii
  Judecatoarea Hrebenciuca    
  Tariceanu se paruieste cu PSD    2 comentarii
  Ariel Sharon a invins atacul cerebral    12 comentarii
  E(r)ste BCR    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Basarabenii si bucovinenii, discriminati prin neaplicarea Legii 290/2003 (1130 afisari)
 Misiune: Umflati gogoasa teroristilor! (126 afisari)
 Povesti erotice inramate familial (100 afisari)
 Banca Centrala a Italiei, in deriva (33 afisari)
 Ariel Sharon a invins atacul cerebral (28 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00995 sec.