Ziua Logo
  Nr. 3509 de marti, 20 decembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
PSD incoltit musca furibund Puterea
-- Geoana, Iliescu, Nastase si Mitrea s-au lansat intr-un atac fara precedent la adresa premierului, dupa ce au vazut ca o intelegere cu PNL nu mai e posibila cata vreme Tariceanu va fi presedinte * Campania de discreditare si intaratare a premierului a fost pornita de presedintele PSD care a spus ca Tariceanu a cersit mila asta vara
foto: Rompres
PSD a demarat o campanie de discreditare a premierului Calin Popescu Tariceanu ca raspuns la atacurile venite din partea acestuia impotriva primului partid din opozitie. Tonul a fost dat ieri de Mircea Geoana, care a sustinut ca in vara acestui an Tariceanu ar fi cersit mila PSD pentru a ramane la putere, neprecizand insa daca a fost vorba de votul de incredere din Parlament sau despre o intelegere secreta PSD-Tariceanu privind sustinerea acestuia. "Ne-a surprins atitudinea lipsita de barbatie a premierului Tariceanu. E vorba despre acel premier care incerca sa se dea cocos in relatia cu Traian Basescu, care cersea mila si sprijinul PSD pentru a ramane in functie asta vara, acelasi premier care nu stia cat are voie sau nu are voie sa vorbeasca la microfon in prezenta lui Basescu", a afirmat liderul PSD. Desi a condamnat in conferinta de presa a partidului lasitatea premierului, Geoana nu a avut insa curajul sa spuna concret la ce s-a referit in sintagma "a cersit mila PSD".
Tariceanu n-are nevoie de partidul lui Geoana
El a invitat presa sa speculeze pe marginea declaratiei facute demonstrand astfel ca intreaga sa pledoarie impotriva lui Tariceanu nu este decat o fumigena sau o diversiune marca PSD. In replica, seful liberalilor, Calin Popescu Tariceanu a spus ca nu are nevoie de sprijinul Partidului Social Democrat (PSD) pentru a se mentine in functia de prim-ministru. El a calificat drept "lipsite de suport" declaratiile facute de catre liderul Mircea Geoana, conform carora presedintele PNL "ar fi cerut mila si sprijinul PSD" pentru a ramane in functie in vara acestui an. "Asta vara am cerut un vot de incredere in Parlament, vot de incredere dat de actuala majoritate", a spus Calin Popescu Tariceanu, dupa sedinta Biroului Permanent Central al PNL. Probabil ca presedintele PSD a incercat sa mute atentia opiniei publice din zona atacurilor lansate de Alianta in zona derizoriului. De altfel, la conferinta de presa a partidului, Geoana a incercat sa dea o greutate mai mare actiunii sale prezentandu-se in fata presei alaturi de Ion Iliescu, Adrian Nastase si Miron Mitrea.
Iliescu a iesit de la naftalina
Este pentru prima oara cand senatorul PSD se alatura public echipei de conducere a PSD, el nemaifacand acest gest din momentul pierderii puterii, de la Congresul extraordinar din aprilie. Toti cei patru lideri ai PSD au incercat ieri sa raspunda cu aceeasi moneda atacurilor la care a fost supus partidul la bilantul guvernarii Tariceanu de PNL, PD, premier si presedinte. Ei au promis ca, incepand cu anul viitor, PSD va pune tunurile pe Alianta. Toti patru au tunat si au fulgerat impotriva lui Tariceanu dar mai ales impotriva presedintelui Traian Basescu. Seful statului a fost acuzat ba ca nu a dialogat cu clasa politica, ba ca a mintit cand a spus ca guvernarea Tariceanu a fost cea mai buna de dupa 1990 ori ca nu-si respecta obligatiile fisei postului de presedinte al Romaniei. "Neconstitutionala nu e prezenta lui Basescu la o astfel de reuniune, ci este chiar fireasca. Dar ca invitat, ca oaspete. Nu are voie sa se bage in treburile interne de partid, asta e neconstitutional", a vorbit Ion Iliescu din propria experienta. Nu de putine ori in mandatul sau de presedinte, Iliescu a fost acuzat de partidele politice, societatea civila sau presa ca isi incalca atributiile de sef al statului prezentandu-se la tot felul de reuniuni pesediste si chiar ajutand partidul in campania electorala.
"Umil in fata stapanului" Basescu
Conducerea PSD nu l-a slabit din critica nici pe premierul Calin Popescu Tariceanu, sustinand ca acesta a fost las si chiar "umil in fata stapanului" Basescu. "Ne-a surpins lipsa de barbatie a lui Calin Popescu Tariceanu", a comentat Geoana, amintind ca premierul nu stia cand sa vorbeasca si cand presedintele ii taia microfonul. El i-a reprosat primului-ministru ca nu a realizat un adevarat bilant al guvernarii ci s-a limitat doar la atacuri impotriva PSD. De fapt, cel mai mare of al conducerii PSD nu a fost atat lipsa unei radiografii a actualei guvernari cat indemnul la antipesederizare lansat de Tariceanu si Basescu. "Reuniunera de ieri a fost sub deviza cat mai putina administratie si cat mai multa demagogie", a spus Adrian Nastase. Suparat, fostul premier a sugerat ca declaratia sefului statului in care afirma ca Guvernul Tariceanu este cel mai bun de dupa 1990 face parte din ciclul "Petre, esti cel mai bun!". "Prezenta lui Basescu la reuniune reprezinta o sfidare a democratiei. A facut trafic de influenta, nu in adevaratul sens al cuvantului, ci prin incercarea de corupere a democratiei", a comentat presedintele executiv al PSD. Miron Mitrea a adaugat ca Alianta "merge de-a busilea" si ca duminica opinia publica a asitat "la cel mai penibil bilant". Discursul cel mai virulent l-a avut insa Ion Iliescu, care a spus din capul locului ca prezenta sa alaturi de conducerea PSD se datoreaza "solidaritatii" impotriva acestui "atac nemeritat si lipsit de spirit democratic". "Un bilant inseamna sa spui si lucruri bune si rele. Poti sa ataci si Opozitia (...) Ei n-au facut nimic, n-au venit cu nimic, ci doar cu infatuare si agresivitate", a spus Iliescu, care a opinat ca la reuniunea Aliantei a avut loc un atac "insalubru" impotriva PSD. "Nu vom intrerupe dialogul cu Puterea, pentru ca suntem rationali. Anul viitor vom actiona insa fara crutare", a conchis Geoana.
Boc recomanda "silenzio stampa"
Liderul PD Emil Boc a declarat ieri, referindu-se la criticile liderilor PSD la adresa reuniunii de bilant a Aliantei DA, ca, deocamdata, cea mai buna atitudine pentru PSD ar fi "silenzio stampa", liderii acestui partid neavand dreptul moral si politic sa acuze pe nimeni.
"Ei (reprezentantii PSD - n.r.) si-au dat masura in timpul celor patru ani de guvernare, in care au adus coruptia generalizata si saracia in Romania. Deocamdata, cea mai buna solutie ar fi o �silenzio stampa� din partea lor, daca este sa vorbim despre morala si politica. Nu au dreptul moral si nici politic, deocamdata, sa acuze pe nimeni, atata vreme cat au remarcat Romania in topurile europene prin coruptie generalizata si saracie", a afirmat Boc.
Liderul PD a adaugat ca orice comentariu al PSD este unul politic, al unui partid de opozitie, dar fara a avea caracter eficient si constructiv.
Premierul a facut praf PSD
Liderul PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, a lansat, duminica, la reuniunea Aliantei DA, un atac dur la adresa PSD, sustinand ca acest partid a ridicat coruptia la rang de politica de stat, a politizat toate institutiile statului, a intretinut "baroni locali, capuse si mafioti".
"Setea de dreptate si adevar, dorinta de eliberare de fanariotii moderni i-au determinat pe romani sa ne voteze", a afirmat Tariceanu. El a mai spus ca "minciuni, coruptie, propaganda, cumpararea favorurilor, abuzuri, clientelism, politizare, pesedizare sunt cuvintele care caracterizau guvernarea PSD".
Premierul a adaugat ca, spre deosebire de aceasta situatie, in anul 2005 - primul an de guvernare al Aliantei - nu a fost inregistrat nici un caz de coruptie. El a precizat, insa, ca "lupta pentru dreptate si adevar nu s-a incheiat", deoarece sistemul nu a fost "purificat" in totalitate de coruptie.
"Furturile din perioada 2000-2004 nu au fost inca pedepsite, iar corectitudinea si onestitatea nu s-au impus ca singurele principii de actiune politica", a declarat Tariceanu. El a apreciat ca atunci cand Alianta s-a angajat la eradicarea coruptiei si-a luat o sarcina herculeana, deoarece este nevoie de mai mult timp pentru "a matura o tara de murdaria ultimilor ani".
Premierul a apreciat ca, probabil, actualii guvernanti au fost "prea naivi", gandindu-se ca pot rezolva aceasta problema repede, daca au onestitate. El a apreciat ca rationamentul lor a fost urmatorul: daca unei femei ii trebuie noua luni pentru a naste un copil, atunci noua femei vor avea nevoie doar de o luna pentru a face un copil.
"Nu putem eradica sistemul corupt peste noapte, dar nu vom uita promisiunile pentru care Alianta a fost votata", a precizat liderul PNL. (A.H.; R.A.)
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
scaunul swi presul   de sailor66
Ridicol!   de Gargantua
Ia aminte dom general Voinea, uite-i, decupeaza poza si pune-i la dosar!!!   de costy
Asta-i buna ...   de Changeman
A r h i v a
  Teroristii tovarasului    32 comentarii
  Revolutionarii de la Timisoara vor sa-l dea in judecata pe Stanculescu    3 comentarii
  "Comandamentul" de la Ambasada URSS    1 comentariu
  Vanzarea mileniului    3 comentarii
  Ardeiul iute al PD folosit de comunistii italieni    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Teroristii tovarasului (178 afisari)
 Stefan Hrusca din Ieud (107 afisari)
 Colinde, colinde, colinda Craciunul! (106 afisari)
 Cu "Badaranii" in jurul tarii (87 afisari)
 Din Germania, a disparut "Goliat" (67 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01450 sec.