Ziua Logo
  Nr. 3507 de sambata, 17 decembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Sanatatea politica
Nicolaescu-Nastase, ping-pong cu directori
Presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, a atacat ieri MS si Guvernul pentru ca nu pot explica rational motivele pentru care s-au dezlantuit asupra medicilor - profesori universitari si a cerut retragerea imediata a deciziei de demitere * Singurele numiri pe care ministrul Nicolaescu le-a anuntat, inca de ieri dimineata, au fost cele de la Spitalul Universitar si Spitalul Elias, parca pentru a alimenta zvonul ca tinta a fost Oprescu * Omul de "exceptie" pe care Eugen Nicolaescu l-a numit la Spitalul Universitar este Silviu Radulescu, un doctor care a lucrat pentru Misiunea Bancii Mondiale la Bucuresti * Irinel Popescu a fost numit director adjunct la Spitalul Fundeni, cu toate ca si el este senator ca si Oprescu, dar PC, nu PSD
Dupa ce ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a semnat joi ordinele prin care au fost demisi 15 directori de spitale si inlocuite 23 de consilii de administratie din institutii medicale, ieri seful de la Sanatate a numit interimarii. Silviu Radulescu si Vlad Romano la conducerile spitalelor Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB) si, respectiv, Elias, cei doi inlocuindu-l pe Sorin Oprescu. Vlad Romano a ocupat mai multe functii, in ultimii ani fiind, pe rand, sef al Directiei Programe de Sanatate Reforma si Acreditari din Ministerul Sanatatii, sef al Directiei de Sanatate Publica Bucuresti si secretar de stat, sef al Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului. Silviu Radulescu a lucrat in cadrul Misiunii la Bucuresti a Bancii Mondiale, ca specialist in problemele sistemului sanitar. Dr. Silviu Radulescu a declarat ieri ca va urmari ca unitatea sanitara sa functioneze bine atat din punct de vedere profesional, cat si universitar. Radulescu nu a putut preciza ce situatie a gasit la SUUB, dar va face o evaluare si va discuta cu oamenii. Noul director afirma ca este "de buna-credinta" si ca nu vine cu partizanaturi, fiind deschis colaborarii cu toti cei de care tin ca spitalul sa functioneze bine, cu toti cei de buna-credinta - ca si el -, pentru ca tot ce face este in interesul spitalului si al pacientilor. Doctorul Silviu Manescu (din cadrul unitatii sanitare) a fost desemnat adjunct la SUUB.
Eugen Nicolaescu spunea, referindu-se la nereguli, ca la SUUB exista sapte cazuri in care directori de clinica au peste 70 de ani, unul dintre ei - Emanoil Popescu - avand 78 de ani, desi legea prevede o varsta maxima de 70 de ani pentru detinerea unor astfel de posturi. Decizia de demitere a lui Oprescu a determinat proteste din partea angajatilor SUUB, care au iesit in strada de cateva ori pentru a-si sustine directorul.
Oprescu a contestat ordinul in instanta
Sorin Oprescu s-a adresat ieri instantei, contestand ordinul de demitere. "Constat cu stupoare faptul ca ordinul nu este vizat de nici un jurist, de unde rezulta ca emanatiile unui singur om fac rau nu numai sistemului sanitar, ci si pacientului. La motivatia de sustinere a ordinului avem mii de observatii de facut, pentru fiecare dintre asa-zisele argumente, care nu au absolut nici o legatura cu realitatea" a declarat Oprescu.
Avocatul Antonie Iorgovan a depus, la registratura Sectiei de contencios administrativ a Curtii de Apel Bucuresti, cererea de anulare a celor doua acte administrative prin care Sorin Oprescu a fost demis de la conducerea SUUB si de la sefia Spitalului Elias. Potrivit procedurii, instanta va stabili un termen pentru judecarea acestei contestatii. "Cred ca din punct de vedere moral se poate discuta in felul urmator. Daca, intr-adevar, ai acumulat atata putere, cum zice dl. Nicolaescu, ce-ai facut cu ea? Ai facut lucruri bune sau ai facut lucruri proaste? Ti-ai legat numele de vreo marlanie, de vreo porcarie? Atunci platesti. As vrea sa explic ca, tot ce au retinut acele controale nu se regasesc in motivatia de sustinere a ordinului de demitere. Sunt niste aberatii care nu fac altceva decat sa produca o dezorganizare totala a structurii spitalului, niste aberatii legate de forma, si nu de fond, de genul: am gasit o factura care nu poarta data. Sigur, substratul este politic. De doua saptamani se discuta - am ajuns s-o aud si pe asta - SUUB revine PD-ului sau PNL-ului, nu se stie -, Spitalul Elias revine PNL-ului sau PD-ului, nu se stie, s.a.m.d.", a declarat intr-un interviu pentru BBC Sorin Oprescu.
Ironic, ieri, Nicolaescu a recomandat demisilor sa nu mai faca fiecare cate un proces in parte, "pentru ca inseamna sa tarasca ministerul in prea multe procese, si sa faca o asociatie a demisilor si un singur proces".
Si conducerea Spitalului Judetean Covasna "Dr. Fogolyan Kristof" vrea sa atace in contencios administrativ decizia ministrului Sanatatii privind inlocuirea CA al institutiei, o decizie finala in acest sens urmand sa fie luata saptamana viitoare. Directorul spitalului, Bacs Mihaly, considera ca aceasta hotarare trebuie contestata in contencios administrativ, deoarece motivatia transmisa de minister contine multe neadevaruri. "In cursul saptamanii viitoare, voi convoca membrii Consiliului de Administratie si vom lua o decizie comuna, dar, dupa parerea mea, se va ajunge la proces", a precizat, pentru Mediafax, Bacs. Potrivit acestuia, documentul transmis de minister contine atat greseli de fond, cat si formale, cu care nu poate fi de acord. Directorul institutiei a declarat ca este multumit in totalitate de activitatea CA, deci nu vede motivul pentru restructurarea acestuia. "Este inacceptabil modul in care ni s-a comunicat decizia de restructurare a CA. Chiar si unui condamnat la moarte i se permite sa se apere, insa membrilor Consiliului doar li s-a comunicat sentinta, fara drept de apel", a adaugat Bacs Mihaly.
Noi echipe din echipe vechi
Noul director al Spitalului Pantelimon este dr. Dan Serban, ortoped si absolvent al Academiei de Studii Economice (ASE), iar noul director al Spitalului Caritas este dr. Bogdan Jansen, stomatolog, membru PNL. Dan Serban il inlocuieste la sefia Spitalului Pantelimon pe Florian Popa, iar Bogdan Jansen - pe Eugen Bratucu. Cei doi directori au fost instalati ieri de directorul Directiei de Sanatate Publica Bucuresti, Adrian Neacsu. Adjunct la Spitalul "Sfantul Pantelimon" a fost numit conferentiarul Danil Adam. Maria Popescu este noul director adjunct de la Spitalul Caritas.
La Spitalul "Dr. Bagdasar Arseni" a fost numit, in locul profesorului doctor Vlad Ciurea, dr. Claudiu Turculet.
La Institutul de Cardiologie "C.C. Iliescu", in locul doctorului Serban Bradisteanu a fost numit prof. dr. Cezar Macarie (de la Clinica de Cardiologie a unitatii), iar adjunct - Serban Bubenek (sef sectie Terapie Intensiva din unitate, fost sef al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate). Macarie il inlocuieste pentru a doua oara pe Bradisteanu la conducerea institutului, precedenta decizie de acest fel fiind luata in noiembrie 2003, in perioada in care Ionel Blanculescu asigura interimatul la conducerea Ministerului Sanatatii. Noul director are ca specializari cardiologia si medicina interna si a fost secretar de stat pentru asistenta medicala in Ministerul Sanatatii, in echipa ministrului Daniela Bartos.
La Institutul Clinic "Fundeni", in locul prof. dr. Dan Tulbure a fost numit medicul militar Serban Marinescu, doctor anestezist, fost sef al Directiei Asistenta Medicala din MApN si comandant al Spitalului Clinic de Urgenta Militar Central. Adjunctii lui Marinescu vor fi profesorii doctori Ionel Sinescu (sef al Clinicii de chirurgie si transplant renal din institut) si Irinel Popescu (sef al Clinicii de chirurgie si transplant hepatic din institut), care au ocupat si pana acum aceste functii.
Conducerea interimara a Spitalului Judetean de Urgenta Mures a fost anuntata chiar la fata locului de catre ministrul Nicolaescu, acesta deplasandu-se la Targu Mures. Ministrul a prezentat comitetul director interimar, din componenta caruia fac parte patru persoane, din cele sase demise cu o zi in urma. Singurele modificari sunt dr. Lucian Baila, in functia de director general al Spitalului Judetean de Urgenta Mures, in locul dr. Bogdan Paltineanu, si Marius Dohon, director administrativ, in locul lui Florin Buicu. Restul membrilor comitetului director interimar, Constantin Florea, Szabo Bela, Liliana Goga si Vasile Nistor, sunt cei care au facut parte din acest organism pana la emiterea ordinelor de demitere. Si in cazul consiliului interimar de administratie al Spitalului Judetean de Urgenta Mures situatia este asemanatoare, in sensul ca din cei noua membri, doar trei au fost schimbati. Eugen Nicolaescu le-a reprosat celor demisi, care nu s-au mai regasit pe noile liste cu interimari, managementul neperformant, in sensul ca "au facut datorii si nu au putut garanta ca nu mai fac". Fostul director al Spitalului de Urgenta Mures a anuntat ca nu mai candideaza pentru un nou mandat. "Schimbarile din sistemul de sanatate seamana cu filmul �Oamenii presedintelui�, sustine Bogdan Paltineanu. "Este un lucru surprinzator faptul ca in motivatia de demitere a noastra se incrimineaza datoriile de la sfarsitul anului 2004, in conditiile in care dr. Buicu a fost numit in martie, iar eu in 15 iunie 2004", a mai spus Paltineanu. Florin Buicu, fostul director administrativ al spitalului, care este membru al Partidului Conservator, sustine ca nu se simte tradat de partid. "La urma urmei pleaca o echipa, urmeaza alta echipa. Sper sa poata respecta dorintele domnului ministru, in sensul de a asigura aceeasi calitate a serviciului medical, fara datorii", a spus Florin Buicu.
Directia Judeteana de Sanatate Publica din Constanta a primit ieri ordinul ministrului de numire a unui nou comitet director interimar la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta, pana la data de 31 martie 2006. Functia de director general este ocupata de conf. dr. Tiberiu Ioan Tofolean, cea de director adjunct medical de catre dr. Adrian Creanga, director administrativ a fost numit inginerul Eugen Barbu, director de ingrijiri, Liliana Cabuz, iar contabil sef a fost numit ec. Rodica Sin. De asemenea, a fost numit oficial si Consiliul de Administratie interimar al spitalului, pana la data de 31 martie 2006, cu urmatoarea componenta: Tiberiu Tofolean Ioan, Adrian Pavlov, Ramona Iliuta, dr. Ion Aschie, Leanca Patrichi, Zepa Dan Antonoaie, Petru Bordei, ec. Silvia Mihai, dr. Vlad Boscoff. Directorul demis al Spitalului Judetean de Urgenta Constanta, dr. Catalin Grasa, a declarat ca va reflecta in urmatoarele 30 de zile daca va contesta decizia MS. El a precizat ca se astepta ca MS sa dea dovada de mai mult fair-play, Grasa referindu-se la modul in care a fost facuta publica demiterea directorilor de spitale inainte de prezentarea motivelor. El a mai spus ca pentru motivul ca este membru PSD a simtit ca au fost presiuni asupra sa si a dat ca exemplu controalele la care a fost supus in ultima perioada. "Este vorba si despre imaginea mea ca persoana si consider ca ar fi trebuit sa pastreze o relatie de apreciere. Nu trebuia sa fim pusi la zid si analizati ca banii ar fi fost deturnati sau ca a fost o bataie de joc fata de banii publici, acuzatii care sunt foarte grave", a mai spus dr. Grasa.
Ineficient ca adjunct, avansat ca director general
Reputatul profesor Mircea Barsan, medic la Institutul Inimii "Nicolae Stancioiu" (IINS) din Cluj, a fost numit in functia de director general, iar un alt specialist in chirurgie, doctorul Traian Spiridon, a fost numit director adjunct. In felul acesta, ministrul Nicolaescu incearca sa-si mai spele din pacate, avand in vedere ca, intr-un exces de zel, printre directorii demisi in masa s-au numarat si cei doi medici din Cluj, Radu Capalneanu si Mircea Barsan. Acesta din urma s-a declarat suprins de faptul ca a fost numit in functia de director general al IINS. "Nici nu stiu ce sa spun, sunt foarte surprins de aceasta decizie, ma gandesc inca daca sa accept aceasta functie... E ca si cum mi s-ar fi pus pistolul la tampla", a declarat Mircea Barsan.
La Spitalul Judetean "Mavromati" Botosani a fost numit director interimar dr. Ovidiu Florentin Mimor, la Spitalul Judetean de Urgenta Craiova interimatul va fi asigurat de dr. Cristina Mariana Calangiu, la Spitalul Clinic Judetean Oradea, dr. Cacuci Ovidiu Gogu, la Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginegologie "Dr. D. Popescu" Timisoara, dr. Ioan Sas, iar la Spitalul Judetean de Urgenta Arges-Pitesti a fost numit interimar dr. Gabriel Copciag.
PSD cere repunere in drepturi
Presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, sustine ca MS si Guvernul nu pot explica rational motivele pentru care s-au dezlantuit asupra medicilor - profesori universitari si apreciaza ca se impune retragerea imediata a deciziei de demitere si repunerea urgenta in drepturi a celor "umiliti". "Este pentru prima data in istoria acestei tari cand fauritorii de sanatate si de scoala medicala, marii profesori ai lumii medicale sunt batjocoriti si umiliti, aratati in �tagma jefuitorilor�. Au fost scosi din spitale, in totala lipsa de respect fata de lege, au fost acuzati de frauda, de incompetenta", a afirmat Nastase ieri.
Liderul PSD spune ca, indiferent de perioada sau de regim, numele medicilor au fost rostite cu respect, mai ales ca "unii dintre ei si-au confundat viata cu spitalul, iar pentru altii, pacientii ajunsi sanatosi reprezinta realizarea suprema". El sustine ca "furia celor incompetenti ajunsi intr-o zona de decizie se dezlantuie intotdeauna asupra celor care isi permit sa spuna, cu autoritate profesionala, altceva", iar "actuala putere dovedeste, inca o data, nu numai lipsa de respect fata de lege, dar si un dispret major fata de valorile autentice".
Demisii de frica
Directorul general si cel administrativ din Spitalul Clinic Municipal "Filantropia" Craiova au demisionat ieri dimineata, dupa ce Directia de Sanatate Publica Dolj a anuntat declansarea unui control la unitatea sanitara. "Directia de Sanatate Publica a judetului Dolj si Casa de Asigurari de Sanatate Dolj au desemnat o comisie mixta pentru a realiza o analiza complexa ce urmeaza a fi prezentata Consiliului de Administratie al spitalului. Mentionam ca, in acest context, directorul general, Mihaela Eugenia Dinca, si directorul administrativ, Sorin Marinescu, si-au depus demisiile", se arata intr-un comunicat al DSP Dolj. Potrivit directorului Directiei, Dan Mogos, Spitalul "Filantropia" are datorii de 10 miliarde de lei vechi, insa suma nu se compara cu valoarea datoriilor Spitalului Judetean de Urgenta Craiova.
Al doilea val
Eugen Nicolaescu a precizat ca, saptamana viitoare vor intra in lucru alte 30 de dosare, iar in urma evaluarilor sunt posibile alte demiteri. "Pana acum am analizat 30 de dosare care s-au soldat cu deciziile pe care le stiti, vor mai intra in lucru inca 30 de dosare si vom avea o evaluare si pe ele. Mi-este greu sa va spun ce se intampla cu acele dosare, ce se gaseste in ele, eu nu pot sa ma pronunt, iar eu nu fac prejudecati de valoare pe ce visez noaptea. Nu am prejudecati si nu am idei preconcepute", a declarat pentru BBC ministrul Sanatatii. "Noi, la un moment dat, in minister, am discutat despre cele 146 de spitale care au depasit bugetul si, in principiu, aceasta depasire este de ajuns pentru a schimba consiliul de administratie si comitetul director. Problema MS nu a fost ca spitalele sunt conduse de simpatizanti sau membri ai partidelor de opozitie. Problema ministerului este una simpla: nu putem face nimic, daca noi acumulam datorii. Asadar, este posibil sa mai urmeze un val", a precizat la randul sau, Vlad Paunescu, secretar de stat in MS.
Carmen POPESCU 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Sanatatea politica...   de doctorul
un Prof.Dr. trebuie sä se ocupe numai de MEDICINÄ !!!   de fch41
A r h i v a
  Cap in cap    43 comentarii
  Britanicii se lasa greu    1 comentariu
  Basescu crede ca Blair va mai face niste concesii    2 comentarii
  Tariceanu: Romania are legi-model in domeniul minoritatilor    1 comentariu
  Vadim minimalizeaza victoria UDMR    3 comentarii
  PSD apreciaza ca Raportul e obiectiv    1 comentariu
  PD considera ca nu exista o problema a minoritatilor    1 comentariu
  Spionul-anchetator, visul unui serviciu secret    4 comentarii
  Nici o fapta buna nu ramane nepedepsita    5 comentarii
  Ministrul Culturii, geambas de banci    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Sanatatea politica (648 afisari)
 Securitatea Marii Negre, intre UE si SUA (487 afisari)
 Nici o fapta buna nu ramane nepedepsita (356 afisari)
 Petre Pandrea. Un stoic rural? (I) (203 afisari)
 Stiri pe scurt (52 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01952 sec.