Ziua Logo
  Nr. 3507 de sambata, 17 decembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Actuale
Viata noastra in comunism servita feliat
Un al doilea masiv tom de peste 500 de pagini, editat la aceeasi extrem de virila actualmente editura numita Polirom, se adauga primului volum semnat de acelasi cvartet universitar - Paul Cernat, Ion Manolescu, Angelo Mitchievici, Ioan Stanomir - sub genericul cumva neutru, dar foarte exact si la obiect: "Explorari in comunismul romanesc".
Cei patru muschetari sunt deja nume bine instalate in establishment-ul academic-intelectual, avand o buna cota valorica la scara receptarii culturale si, lucru deloc de neglijat, putin dispusi sa se risipeasca in campanii publicistice minore sau in aparitii mediatice superficiale. Chiar daca pierd bani si popularitate, acum, castiga rigoare si o pretuire care ar putea sa le fie de mare folos in cursa cu obstacole numita cariera universitara. Sunt aglutinate studii aplicate pe diverse subiecte legate de existenta romaneasca in comunism. Sub toate aspectele. De la ideologie si ravagiile propagandei comuniste, de la implicarea si implicatiile colaborarii fructuoase dintre "organe" si mediile cultural-scriitoricesti, la educatia scolara si lupta pentru pace mondiala, adunand sub aceleasi falduri secvente din ceea ce generatia mea chiar a trait. Extrem de corecte radiografii. Fara puseuri umorale sau porniri justitiare, aceste pagini, aparent razlete, alcatuiesc un "jurnal in farame" plin de nostalgice amintiri pentru cei ce si-au risipit existentele in deceniile de comunism. Multele confirmari de lectura (se poate spune ca am citit cartea/ cartile dand mereu din cap!) readuc in actualitate "procesul comunismului"- care nu a avut loc - si importanta a ceea ce nemtii numesc "Schuldfrage": chestiunea vinovatiilor. A responsabilitatilor. Cum?, de ce?, unde?, cand? - sunt enorm de multe interogatii, pe care o carte bine scrisa la opt maini si abil compusa intr-un corpus ideatic unitar le lanseaza pe piata ideilor cultural-istorice romanesti. Dincolo de patimile partizane ale generatiilor. Anii '50 au fost traiti alt-fel decat anii '80, Scoala de literatura a fost alt-ceva decat Cenaclul Junimea, ca si "rezistenta din munti" vizavi de "rezistenta prin cultura", acceptarea compromisului sau sinuciderea, "berica" de dupa meciul duminical sau taximetria newyorkeza cu diploma universitara ascunsa in geamantanul din garaj etc. Putem dezvolta scenarii epice si pe cont propriu. Dincolo de destinele particulare, implinite sau frante, "fara rest" sau "fara rost" - o teribila scapare de corectura din volumul lui Stelian Tanase "Procesul Noica-Pillat" lanseaza o dramatica provocare intelectuala. Pentru fiecare dintre noi. Mancatori de "socolata", citind "Paris Match"-ul strecurat printe foile "L'Humanite"-ului sau de "bomboane agricole", rasfoind Mircea Eliade in mijlocul maselor fericite la derbiul CCA-Dinamo.
Cartea ar merita citita si comentata de "mase" si nu doar de reprezentantii cooperatiei literare mioritice. Ne putem regasi in aceste radiografii-encefalograme (suntem in plin delir al demiterilor din sistemul sanitar...) care, fara sa dea un diagnostic precis, ne pot ajuta sa pricepem mai bine cum am trait in comunism. O poveste scurta. L. Kalustian, vechi gazetar interbelic, vine din puscarie si se intalneste cu vecinul sau Vasile. "Cum a fost, nene Leon? " Pai, asa si pe dincolo", zice L.K. "Da' voi, acasa, cum ati dus-o?" "Pai, sa va dau un exemplu... M-am dus cu nevasta la un film... Rusesc... Dupa zece minute dau sa plec, nu-mi placea... Da' nevasta-mea, femeie cu cap si cu picioarele pe pamant, zice la mine: Vasile, nu e bine ce facem... Si ne-am intors si am stat pana la sfarsitul filmului... Asa am dus-o in libertate!"
Recomandam cititorilor sa duca lectura cartii pana la capat. Nu se stie cum se invarte istoria pana apare volumul trei semnat de cei patru autori: Paul Cernat, Ion Manolescu (baiatul lui Florin si nu al lui Nicolae, autor al unui excelent si emotionant text dedicat unui prozator numit Monciu-Sudinski, ce ar trebui recuperat si de memoria culturala romaneasca), Angelo Mitchievici si Ioan Stanomir.
Bedros HORASANGIAN 
A r h i v a
  Unde este baletul Operei?    5 comentarii
  "Club de vacanta" in sarbatoare    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Sanatatea politica (648 afisari)
 Securitatea Marii Negre, intre UE si SUA (487 afisari)
 Nici o fapta buna nu ramane nepedepsita (356 afisari)
 Petre Pandrea. Un stoic rural? (I) (203 afisari)
 Stiri pe scurt (52 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01015 sec.