Ziua Logo
  Nr. 3506 de vineri, 16 decembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Premierea dobitoacelor
Subventiile in zootehnie, in 2006, vor creste cu 30% fata de anul 2005, de la 3000 la 4000 miliarde de lei vechi, a declarat Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, ieri, intr-o conferinta de presa. El a precizat ca a fost schimbat modul in care vor fi atribuite subventiile, astfel incat aceastea sa ajunga la producatori. Astfel, nu va mai exista subventie la lapte, ci se va "premia" vita. Ministrul a spus ca subventia poate ajunge la 5,5 milioane de lei/cap/an, fata de 3 milioane/cap in 2005. La pasare, subventia este de 14.000 de lei/cap de pasare de cel putin 1,75 kg. Se subventioneaza oile si caprele, cu 200.000 de lei/cap, si tapii si berbecii, cu 500.000 de lei/cap. Productia ecologica are subventia mai mare. Se vor subventiona de asemenea familiile de albine, coloniile de viermi de matase si productia piscicola.
Cea mai interesanta evolutie a fost la carnea de porc, ce face obiectul unei dispute sustinute intre producatori si procesatori. S-a decis ca subventia la porc sa se dea in functie de calitate (n.r. - procentul de carne din carcasa). Acum trei zile, subventia era de 800.000 de lei/porc pana la un miliona de lei/porc, iar taxa vamala la import (n.r. - mai mult de jumatate din necesatul de consum se importa) sa fie de aproximativ 15%, valoare dezaprobata vehement de procesatori. Ieri, ministrul Flutur a prezentat o varianta imbunatatita, cu subventii de 1-1,2 milioane de lei/porc, dar taxe vamale neschimbate fata de 2005, adica 0% pentru piese si 10% pentru carcasa. El a precizat ca a inaintat o scrisoare catre Ministerul Economiei si Comertului cu privire la mentinerea taxelor vamale la nivelul lui 2005 la importul de carne de porc si pasare. Pentru tarani, Ministerul Agriculturii a rezervat subventii de 500.000 de lei/cap pentru purcei de pana la 20 kg, achizitionati de la unitati specializate.
Pe de alta parte, subventiile in sectorul vegetal au scazut, ministrul declarand ca sustinerea zootehniei conduce, indirect, la subventionarea culturilor. S-a modificat si modul de acordare a subventiilor, plata facandu-se acum pe hectar. Astfel, se vor plati 15 milioane de lei/ha la sfecla de zahar si la orez, 18 milioane de lei/ha la tutun si 9 milioane de lei/ha la plante textile. Cea mai mare subventie este pentru solarii - 40 milioane de lei/ha.
Agricultura penala
Ministerul Agriculturii a inaintat in acest an Parchetului National Anticoruptie (PNA) si Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie 57 de sesizari privind incalcarea legii, in 30 de cazuri demarand urmarirea penala, a declarat ministrul Agriculturii. Flutur a spus ca, printre cei impotriva carora a fost declansata urmarirea penala se numara directorul societatii Landini din Romania, Mauro Frola, care ar fi prejudiciat statul cu aproximativ 30 de miliarde de lei, in contul unor tractoare ce nu trebuiau sa beneficieze de subventii. Flutur a precizat ca pe lista dosarelor se afla fostele conduceri de la Regia Nationala a Padurilor si Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare Timis. (L.M.)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Misto titlul! Unmistakebly Ziua!Si mai misto indeletnicirile din poveste: "producator si procesator"(de porc,banuiesc..)   de tjmaxxi
Ce-aveti dom'le cu executivul PSD.. ??? Ca si ei este oameni....   de Omul cu Picioare foarte Paroase
A r h i v a
  Aviara ocoleste Capitala    1 comentariu
  Seful scolilor bucurestene si-a dat demisia    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Padurea celor 80 de fetusi (233 afisari)
 Revista presei culturale (97 afisari)
 Sub mantaua lui Sofocle (90 afisari)
 Icoane si colinde Expozitie la Externe (65 afisari)
 Macovei vs Chiuzbaian (54 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00814 sec.