Ziua Logo
  Nr. 3505 de joi, 15 decembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Copita PSD
Mircea Geoana si Adrian Nastase (Foto: Rompres)
Un an plin de crize, de instabilitate politica, iar "Dumnezeu ne-a dat drept pedeapsa si calamitati naturate de toate felurile". Asa a caracterizat ieri, presedintele PSD, Mircea Geoana un an de guvernare DA sub conducerea Cabinetului Calin Popescu Tariceanu. Alaturi de presedintele executiv al partidului, Adrian Nastase, Geoana a facut un bilant al esecurilor guvernarii de dreapta, sustinand ca aceasta si-a aratat incapacitatea de a conduce Romania. "Ni s-a promis ca se vor planta tepe in Piata Victoriei si avem cea mai mare teapa pe care romanii au primit-o dupa 1989", a afirmat Geoana. El a prezentat succint nerealizarile Cabinetului Tariceanu, incepand cu cota unica de 16% (care dintr-o "promisiune frumoasa" s-a transformat intr-un "imens esec") si incheind cu modificarea de patru ori a Codului fiscal.
Basescu "nu mai incape in haina Constitutiei"
Geoana a subliniat ca nici una dintre promisiunile facute de actuala putere in campania electorala nu s-a concretizat, iar subventiile anuntate de primul-ministru pentru perioada urmatoare sunt "apa de ploaie" fata de scumpirile care vor fi suportate de romani in aceasta iarna.
"S-a vorbit de o Romanie demna in Europa si la sfarsit de an vedem ca nici un lider european n-a calcat pe la Bucuresti. Da, avem baze americane, ceea ce este un lucru bun, dar nu inseamna ca trebuie ca acest lucru sa fie facut cu pretul izolarii Romaniei fata de Europa, este o greseala care poate costa scump", a afirmat liderul PSD. El i-a criticat pe guvernanti pentru ca nu au luat masuri de prevenire a cresterii violentei in scoli si a consumului de droguri si a deplans faptul ca doua milioane de pensionari n-au primit nici un leu in plus. "Traian Basescu este un presedinte care nu mai incape in haina Constitutiei", in timp ce premierul Tariceanu "este contestat de propriul partid", a completat Geoana.
Economia, in cadere libera
"Constatam ca economia este in cadere libera, intr-un avion care risca sa se zdrobeasca de pamant, iar reprezentantii Aliantei DA se bat sa stea la geam. Romania este tot mai izolata intr-un moment in care avem nevoie de parteneri si aliati in procesul dificil al integrarii europene", a subliniat, la randul sau, Adrian Nastase. El a promis ca PSD va veni cu solutii, angajandu-se ca in prima luna a anului urmator social-democratii sa schiteze elementele de baza ale unei strategii guvernamentale. "Ma angajez ca pe aceasta nava spre UE, daca va fi nevoie, sa fiu un marinar care isi indeplineste datoria", a spus Nastase. Presedintele executiv al PSD a prezentat si propria viziune asupra lucrurilor bune facute de presedintele Traian Basescu: "Un lucru foarte bun a fost efortul de eliberare a ostaticilor; in mod categoric a avut un rol important. Al doilea rol important a fost acela de a fi consolidat statutul presedintilor Parlamentului, pentru ca, daca nu deschidea aceasta discutie, nu avea loc o lunga dezbatere si Curtea Constitutionala nu putea sa mai spuna o data, pentru Traian Basescu, ca un mandat de patru ani dureaza in principiu patru ani (...) A treia chestiune foarte buna este ca, acum, cat a fost plecat Tariceanu in Bosnia-Hertegovina, nu s-a mai dus la Palatul Victoria sa conduca o sedinta de Guvern".
Instabilitate politica
In Cartea Neagra a actualei guvernari, realizata de Guvernul din umbra al PSD condus de Adrian Nastase, social-democratii au prezentat principalele elemente care au caracterizat guvernarea Tariceanu. Din punct de politic, PSD a sustinut ca anul 2005 a fost marcat de instabilitate politica determinata de neintelegerile din Coalitie, si de criticile dure si permanente ale presedintelui Traian Basescu la adresa calitatii guvernarii. Pesedistii au sesizat si lipsa de agenda politica reala, concretizata si prin decizia din august 2005 a Coalitiei, in sensul ca prioritatea guvernarii in Romania a fost schimbarea presedintilor Camerelor Parlamentului, ceea ce a condus la blocarea activitatii legislativului aproape 7 saptamani. O alta bila neagra a guvernarii a fost, in opinia PSD, aparitia "tele-justitiei" si transformarea Parchetului General si a PNA "in producatori de spectacole televizate, fara rezultate concrete in lupta anticoruptie". Neindeplinirile angajamentelor Guvernului Romaniei in raport cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana, precum si oprirea unor contracte majore ale Romaniei au fost alte doua esecuri sesizate de Guvernul din umbra al PSD.
Pierderi de miliarde
Din punct de vedere economic si financiar, anul 2005 s-a caracterizat, in opinia PSD, prin scaderea cresterii economice (de la 8% in 2004 la 4% in 2005), pierderea a aproape un miliard de euro venituri bugetare (prin adoptarea cotei unice de impozitare), majorari de preturi, taxe, tarife si accize si multe modificari ale Codului Fiscal. PSD a indicat drept bile negre ale actualei guvernari si incetinirea inexplicabila a privatizarilor, blocarea acordului cu FMI, constructia bugetara pe 2006, oprirea procesului de dezinflatie din perioada 2001-2005 si intarzieri la plata unor drepturi si obligatii legate in special de consiliile judetene.
Dialog social, inexistent
In bilantul esecurilor guvernarii de dreapta, social-democratii fac o caracterizare si a politicii fiscale care, spun ei, a avut ca efect principal, reducerea semnificativa a cresterii economiei. Totodata, pesedistii au sesizat si o inrautatire a imaginii Romaniei in raport cu organismele financiare internationale. PSD a mai aratat ca dialogul social este aproape inexistent si vizibil doar in momentul de criza si ca doar 1/3 dintre pensionari au primit pensii marite. Guvernul din umbra al principalului partid de Opozitie a sesizat si marirea "galopanta" a tarifelor la utilitati (majorarea facturii la intretinere, cresterea preturilor la combustibili etc). PSD a sustinut ca sistemul sanitar romanesc trece prin cea mai grava criza din ultimii 15 ani, principala cauza reprezentand-o "amatorismul" echipei de la Ministerul Sanatatii. "In loc sa gaseasca solutii, Ministerul Sanatatii cauta vinovati", se arata in Cartea Neagra a actualei guvernari. Principalele probleme pe care pesedistii le-au sesizat sunt lipsa unei strategii coerente in domeniul sanatatii, lipsa totala de transparenta, centralismul administrativ excesiv, hartuirea medicilor si stoparea reformei in sanatate. Guvernul din umbra a atras atentia ca educatia s-a caracterizat prin greve si promisiuni si ca reforma Justitiei a fost pierduta pe drum. La capitolul relatiei Guvernului cu Parlamentul, primul si-a manifestat permanent indiferenta si dispretul fata de legislativ.
Ce ar fi facut presedintele Nastase
Intrebat ce masuri ar fi luat in cazul in care ar fi fost presedinte al Romaniei, Adrian Nastase a spus ca ar fi organizat in fiecare luna un mic dejun, la care i-ar fi invitat pe primul-ministru si pe presedintii celor doua Camere, pentru a discuta despre felul in care poate sa fie gandita strategia in planul colaborarii dintre puteri. "Daca as fi fost presedinte, as fi mers pe ideea de a completa o formula celebra, aceea a separatiei puterilor, cu ceea ce este o formula moderna, separatia si colaborarea puterilor in stat. Statul nu poate sa functioneze pe felii", a afirmat Nastase. La randul sau, presedintele PSD Mircea Geoana - rugat sa spuna pe care dintre ministri i-ar fi remaniat, in situatia ipotetica in care ar fi fost prim-ministru - i-a indicat pe Sulfina Barbu, detinatoarea portofoliului de la Mediu, pentru lipsa de implicare in criza inundatiilor si pe ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, pentru atitudinea in cazul epidemiei de rujeola. "Atunci cand un ministru esueaza in mod dramatic sa-si faca datoria, acel ministru trebuie sa plece a doua zi, cu tot neamul lui si cu toate aranjamentele care sunt in jurul lui", a mai spus el. In campania electorala din 2004, Adrian Nastase a candidat pentru functia de presedinte al Romaniei, iar Mircea Geoana era propus pentru functia de prim-ministru, in cazul in care PSD ar fi castigat alegerile.
Roxana ANDRONIC 
 Comentarii: 41 Afiseaza toate comentariile  
Iote-te, Ziua ne-a pus bradutz si globuletze!!   de costy
ma, voi vedeti ce va fi la urmatoarele alegeri?   de dan toader
Organizare pentru discutarea felului de a gandi o strategie de planificare a planificarii colaborarii dintre pentru a pu   de Mihai M
ADEVARU-I CA SE FURA.   de cucuveaua politruca
Sa fie oare o aluzie extrem de subtila la prestatia lui nea Nicu Vacaroiu ?   de Marcu Arcasu
GATAAAA !   de gili
Figura lui Nastase e cea a unui om disperat . Scurta analiza a pozei ......   de Marcu Arcasu
CUCU...POLITRUCU   de gili
Defecte, efecte si .......defectori   de Externu
ce "valoare" au copitele pedeseriste...   de lucid
nerusinare   de joel
Copita animalului   de PANTAGRUEL
E omul El, al Patriei ce creste...   de Aplaudac PSD
Brava Rasheluto esti iarasi prezenta la datorie, propaganda PSD(PCR) zilnica. ''Partidul e-n toate, e in cele ce sint, e   de serios-glumetul
Sarmana Romanie!   de G.B.
Raspuns criticilor mei.   de alwis46
Draga Raquel, care este problema ?   de ionion
Sugestiv titlu.   de alwis46
PSD-ul cu copitele, alianta cu coarnele si cozile   de Raquel
Cand gloaba da din copite, inseamna ca i s-a terminat ovazul...   de Tzepelica
Copita PSD !!! Si mai ziceau ca nu sunt vite .....   de Marcu Arcasu
ROMANIA INFRACTOARE.   de ursu livia
nu pot astia repara cat ati stricat voi in 11 ani, mai ales in primii 7   de Iodemicus
Domnul Adrian Nastase, si aparitia unor posibile probleme de sanatate   de Ananda Moy
Raquel, Pinkie si alte tovarase, nu mai ganguritzi nimic . Tovarashe   de ionion
"Copita PSD" tre sa fie despicata ca altfel nu se explica!   de Phil
Daca as fi fost eu...uite asa un peshte maaaaaaaaaaaaaaare as fi scos...   de ionion
La un an ...   de Petrov
acest Nastase care nu tace   de andro
Asta chiar crede ce spune???   de Umorul Negru
SA TRAIESTI OARE CINE ,   de gili
Parca-i asculta cineva!   de MIHAI S.
Marea ratare! Cu Nastase presedinte, n-ar fi fost ca inainte.   de OARE CINE
Mafiotzii occidentului , acopera mafiotzii - gangsterii - Romaniei !   de jan dinu
Este bine ca legea sa limiteze la 20% locurile parlamentarilor bolshevici, deoarece critica imbecila poate fi folositare   de Omul cu pesedeaua foarte moale
Cea mai mare pedeapsa pe care ne-a dat-o Dumnezeu nu pare a fi calamitatile naturale...   de costy
Dumnezeu ne-a dat pedeapsa aceste calamitati politice, bolshevici de toate felurile, si mai natarai, si mai ca Nastase   de Omul cu pesedeaua foarte moale
E-TE LA PROSTANACU BAIETE !!!   de gili
Gargara pesedista.   de serios-glumetul
Copita PSD in fundul PSD   de GGane
gili, avrig, bleaga, sobru ....   de costy
A r h i v a
  Prapad in Bucuresti la un cutremur de 7,5 grade    8 comentarii
  CRP cere scuze public in cazul Marko Eszter    3 comentarii
  Clubul Roman de Presa pledeaza pentru schimbarea OU 123/2005    
  "Comunistii au tras ca sa ramana la putere. Si au ramas"    9 comentarii
  Romaniei i s-a aratat clauza de salvgardare    7 comentarii
  Zi cruciala pentru Romania    
  Socialistii si popularii europeni cer ancheta severa    4 comentarii
  Tariceanu nu sustine varianta britanica de Buget    
  Legea adoptiilor ramane neschimbata    
 Top afisari / comentarii 
 Sarbatorile "laice" de Craciun (244 afisari)
 Iarba verde din romane (209 afisari)
 DGL Land investeste in Romania (60 afisari)
 Prapad in Bucuresti la un cutremur de 7,5 grade (41 afisari)
 RATB merge cu Mercedes (38 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.04344 sec.