Ziua Logo
  Nr. 3501 de sambata, 10 decembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Colegiul Medicilor ii cere ministrului sa-si asume scandalul "Rujeola"
-- "Eugen Nicolaescu isi permite ca in plina epidemie de rujeola sa dezinformeze CSAT", declara Sorin Oprescu, presedintele CMB * La nivel national, ieri erau confirmate peste 3600 de imbolnaviri de pojar * Sanctiuni de 10 pana la 30 de milioane de lei pentru parintii care refuza sa-si vaccineze copiii
"Colegiul Medicilor din Bucuresti (CMB) este siderat de atitudinea ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, care nu numai ca nu-si recunoaste vina, in al 12-lea ceas, dar isi permite ca in plina epidemie de rujeola sa dezinformeze Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) privitor la cauzele care au condus la declansarea acestei epidemii, care se extinde acum in Romania si care a omorat deja 10 copii", a declarat ieri presedintele CMB, Sorin Oprescu. Senatorul PSD afirma ca pana la sfarsitul anului 2004 nu au existat probleme privind procurarea si administrarea vaccinurilor, acestea fiind achizitionate de Institutul de Sanatate Publica Bucuresti (ISPB) si trimise directiilor de sanatate publica judetene in functie de cerinte. In 2005 insa, MS a preluat responsabilitatea achizitionarii tuturor vaccinurilor si, cu toate semnalele primite, in mod repetat, atat de la Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul ISPB, precum si de la directiile sanitare judetene, licitatia anuntata in martie a fost intai anulata, apoi reluata si finalizata abia in august. "Fostul ministru al Sanatatii, Mircea Cinteza, pe care acum Nicolaescu il asaza in tabara vinovatilor, solicita, in ianuarie 2005, elaborarea unei strategii de limitare a unui focar de rujeola aparut la sfarsitul lui 2004 in vestul tarii, iar in luna mai cerea demararea unei anchete in judetul Timis, urmare a extinderii acestui focar", declara Oprescu. Medicul este de parere ca ministrul Nicolaescu a ignorat situatia, vaccinarea in vestul tarii nu s-a facut, la fel si intreaga campanie de vaccinare. In aceste conditii, Colegiul Medicilor Bucuresti apreciaza ca singurul responsabil pentru situatia grava creata este Ministerul Sanatatii si cere impetuos ministrului Nicolaescu sa-si asume public responsabilitatea si sa ia masurile ce se impun.
Eugen Nicolaescu, a declarat joi ca va depune la Parchetul General o sesizare privind faptul ca in perioada 2003-2005 au fost vaccinati antirujeolic doar 60% dintre copii. Potrivit declaratiilor ministrului, datele sunt cuprinse in studiul international Essen privind imunizarile.
Ieri, MS a anuntat ca, 55.824 de copii au fost vaccinati antirujeolic, la nivel national, din 30 noiembrie a.c. (cand a fost declansat Planul national de masuri pentru combaterea epidemiei de rujeola) si pana in prezent, 15.083 dintre acestia fiind cu varste cuprinse intre 7 si 11 luni. Din totalul de 55.824, 27.151 de vaccinari au fost facute in campanie scolara, iar 28.673 au fost imunizari ale restantierilor. Din raportarile DSP-urilor judetene ieri, la nivel national, se inregistrau 3649 de cazuri confirmate de rujeola.
La Constanta, judetul unde s-au inregistrat in ultimele zile, trei decese, parintii care refuza vaccinarea antirujeolica a copiilor risca sa fie sanctionati contraventional, a decis Directia judeteana de Sanatate Publica. Valoarea sanctiunii este cuprinsa intre 10 si 30 de milioane de lei, potrivit Legii 316/2004.
Carmen POPESCU 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Oprescu ar trebui oprit !!!   de DanBruma
Oprescule lasa-ne!   de zokibis
Ultima gogorita a lui Oprescu   de spaiu'
La mezat dar si la ciubuc!   de Radu Dragan
PARTIDUL COLEGIUL MEDICILOR SAU SANATATEA SCOASA LA MEZAT   de Davidescu vasile
A r h i v a
  Codul lui Boureanu    26 comentarii
  Bucurestiul nu merita in UE    37 comentarii
  Mita ii saraceste pe romani    9 comentarii
  Responsabilizarea politicienilor, vitala pentru combaterea coruptiei    1 comentariu
  "Trec prin momente mai dificile"    2 comentarii
  ISMB se spala pe maini de Scoala Centrala    
  Croatia a iesit in strada in apararea criminalului Gotovina    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Noua Romanie si Marea Neagra la un an dupa lansarea Axei (351 afisari)
 Cum a pastrat Maniu legatura cu Aliatii (174 afisari)
 Adrian Stoica, presedinte la FR Gimnastica (109 afisari)
 Andrei Radulescu (69 afisari)
 Turneul asiatic al presedintelui Bush (44 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00823 sec.