Ziua Logo
  Nr. 3501 de sambata, 10 decembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
16 procente
Stelian TANASE 
Cele 16 procente ale Partidului Romania Mare au facut senzatie. La inceputul anului, PRM statea modest pe un 8% care reprezinta cred potentialul electoral real al acestui partid. Daca maine ar avea loc alegeri, sigur nu ar castiga mai mult de 10%. Intre simpatiile circumstantiale dintr-un sondaj si intentia de vot, e o distanta. Intre intentia de vot exprimata la un moment dat (suntem cu trei ani inainte de alegerile parlamentare) si votul propriu-zis sunt de asemenea diferente mari. Cine se infierbanta prea tare, multumit de succes, e victima unei iluzii. Cine se ingrijoreaza, speriat de "cresterea extremistilor xenofobi si nationalisti, antiUE", cum imi zicea cineva aseara la telefon, la fel. Ignorarea subiectului e insa la fel de gresita.
De ce s-a ajuns aici? PRM este un partid plasat in optiunile electoratului intre 7 si 10%. Sunt voturi pe care acest partid le poate obtine oricand pana in 2012, cand cred ca va cadea sub 5%. Procentul PRM din ultimul sondaj este circumstantial. Dar viata politica e o insiruire de circumstante. Poti sa faci cate planuri vrei intr-un think-tank supercalificat in strategii. Pana la urma concretul, practica, elementul uman imprevizibil, fapte care scapa de sub control, determina cursul evenimentelor. In 2000, din cauza dezertarii lui Constantinescu si a prabusirii formatiunii sale politice, CDR, Corneliu Vadim Tudor intra in turul doi al alegerilor prezidentiale, iar PRM devine al doilea partid din Parlament. PNL si PD adunau impreuna abia 15%. In 1992-96 PRM a stat pe circa 4-5%, iar in 2000-4 s-a aflat sub 10%. Cum vedem, guvernarile de stanga micsoreaza PRM iar cele de centru-dreapta il cresc. Ce a dus acum la acest rezultat neasteptat ? Basescu&ADA au venit la putere dupa o campanie vehementa impotriva coruptiei, anti "PSD, partid corupt". Instalat la Cotroceni, Basescu a promis ca va eradica sub mandatul sau flagelul. Vorbea anul trecut metaforic, dar amenintator despre "tepe plantate in piete". Dupa 12 luni rezultatele se lasa asteptate. Lumea a crezut ca Basescu va avea succes in razboiul cu "sistemul ticalosit" pe care el insusi l-a lansat. Pana acum insa nici un "big fish" nu este in tribunal, judecat, cu sentinta, nu se afla dupa gratii. Mascatii au oferit cateva spectacole mediatice, au pus in catuse cativa milionari, i-au tarat pe la Parchete si cam asta a fost tot. Toti sunt bine mersi acasa, fac bani in continuare cu aceleasi mijloace. Administratia nu s-a curatat si nici nu s-a imbunatatit, e la fel de corupta. E suficient sa intrebi un petent care s-a dus la o primarie. Alesii locali s-au pus pe facut bani, indiferent de partid, jupoaie ca si pana acum populatia. Mica si marea coruptie sunt doua fronturi unde Basescu a pierdut in 2005. Imaginile care la inceput probau forta lui Basescu, odata ce suspectii au fost pusi in liberate, s-au transformat in esecuri repetate. El apare ca un presedinte care nu poate/nu stie, sa combata coruptia.
In aceste circumstante discursul antisistem al lui Corneliu Vadim Tudor, mesajul anticoruptie, justitiar, gaseste aderenti. Nu s-ar intampla asa daca ar cadea cateva capete de mari corupti, daca ar aparea sentinte de condamnare macar in cazurile flagrante despre care presa scrie de ani de zile. Macar unul la sase luni. Basescu a preferat o capitulare discreta in doi timpi. Odata cand a cerut exasperat sa nu se mai dea spaga, incepand cu vama, functionarii primariei, doctorii si terminand cu inaltii functionari publici si - se intelegea- cu parlamentarii, ministrii si consilierii sai. Si, doi, cand a declarat "patriot - ca Romania nu mai trebuie privita ca o tara corupta. Nu de aceeasi parere este premierul Tariceanu care intors de la Bruxelles, spune ca principalul obstacol in calea integrarii Romaniei in UE la 1 ianuarie 2007 ramane coruptia. Basescu zice asadar ca am rezolvat problema, sau macar suntem pe aproape, premierul ca nu. Tariceanu are dreptate in acest caz.
O alta cauza a cresterii PRM este criza din PSD. Normal era ca dezamagirea produsa de Basescu si Coalitie sa aduca puncte principalului partid de Opozitie. Electoratul prefera sa isi manifeste nemultumirea mizand pe PRM: PSD inca nu a absorbit socul trecerii in opozitie si nu s-a asezat dupa un congres care a dus la schimbarea partiala a garzii de la varf. Imaginea de partid corupt nu a disparut, asta din cauza ca nu a eliminat pe cei care i-au facut aceasta imagine proasta prin malversatiunile lor politico-financiare. Reforma interna, care sa ii dea pentru 2008, la alegeri, o fata moderna, europeana, intarzie. In aceste conditii, PRM capitalizeaza inevitabil. Rezultatele ultimului sondaj sunt normale. Singura aberatie statistica este ascensiunea PRM. Pentru a-i pune capat e nevoie ca 1- macar unele din dosarele marilor corupti sa aiba sentinte de condamnare in 2006, 2- polemicile dintre liderii Coalitiei sa inceteze, mai ales razboiul dintre palate. In acelasi timp, PSD sa iasa din criza, pentru a constitui o alternativa la guvernare. Cu doua mari blocuri politice, democrate, stanga-dreapta, Romania ar fi o tara si mai "normala".
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
Obiective PRM   de Vasile Teodorovici
de ce va plangeti?   de dan toader
fals   de joel
Nea Stelica, ai impresia ca uitam de la mana pana la gura?   de Gore
Vrajba jumelarilor   de Inima-Rea
Singurul vinovat este Basescu   de retail
16% e de la cota unica....   de romanul
Mustul si szonul distilariilor de tuica fac prognoza politica!   de Radu Dragan
Sa rapunem coruptia   de Camelian Propinatiu
A r h i v a
  Ghici cine ravneste la jucaria presedintelui!    6 comentarii
  Andrei Radulescu    3 comentarii
  Ce e in neregula cu Turcia?    10 comentarii
  Legislatia romaneasca in 2005    2 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  10 Mai, nu 1 Decembrie    2005-12-03
  Lectii pentru Basescu    2005-11-26
  Cvorum    2005-11-19
  Varfuri ascutite    2005-11-12
  Ziua mortilor    2005-11-05
 Top afisari / comentarii 
 Noua Romanie si Marea Neagra la un an dupa lansarea Axei (351 afisari)
 Cum a pastrat Maniu legatura cu Aliatii (174 afisari)
 Adrian Stoica, presedinte la FR Gimnastica (109 afisari)
 Andrei Radulescu (69 afisari)
 Turneul asiatic al presedintelui Bush (44 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.30112 sec.