Ziua Logo
  Nr. 3501 de sambata, 10 decembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Ghici cine ravneste la jucaria presedintelui!
Sorin ROSCA STANESCU 
Prin crearea faimoasei Comunitati de Informatii, de catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, disputa asupra subordonarii serviciilor inteligente nu s-a incheiat. Dimpotriva. Abia acum, marii jucatori fac pariurile. Si isi agita, pe sub masa, amenintator, armele din dotare. Dar cine sunt favoritii? Si de ce vor acestia sa-i subtilizeze lui Basescu mult ravnita jucarie? Si, pana la urma, ce sanse au?
Chiar daca ar fi adevarat ca noua institutie, creata de CSAT la dorinta expresa a lui Traian Basescu, nu va fi finalmente decat un simplu birou de sinteza - care, cu alte cuvinte, pune in ordine informatiile, multe prea abundente, disparate si, uneori, contradictorii, ale principalelor servicii secrete - aceasta va reprezenta o arma redutabila la dispozitia celui care o utilizeaza. In varianta oficiala, beneficiarul este presedintele Romaniei. Care nu si-a ascuns niciodata intentia de a se transforma de cate ori vrea, dandu-se de trei ori peste cap, ca broscuta din poveste, in jucator politic. Si a si facut-o. De numeroase ori. Prin urmare, este firesc ca toti cei care, dintr-un motiv sau altul, se opun acestui proiect validat de CSAT sa actioneze pentru a-l bloca. Sau, pur si simplu, pentru a pune Comunitatea de Informatii in alte maini. Asa se face ca reactiile nu au intarziat sa apara. In interiorul coalitiei si in afara acesteia. PNL, de pilda, se considera frustrat prin faptul ca nu mai are, practic, nici un control asupra vreunui serviciu de informatii dupa ce jocul prezidential a iesit castigator si la organizatia inteligenta a Armatei, unde la varf a fost propulsat un general agreat de PD si, in consecinta, omul PNL a fost scos in peisaj. Partidul Conservator este de-a dreptul furibund. La aceasta contribuie, fara doar si poate, si anuntata desecretizare a asa-numitelor arhive CAER. Operatiune care poate conduce la devoalari stanjenitoare legate de arhiva Dunarea. Unde un pachet consistent e reprezentat de Crescent-ul domnului Dan Voiculescu. Desi nu lasa impresia ca ar fi interesat, nici UDMR nu este chiar insensibil la posibilitatea pe care ar avea-o seful statului de a detine un control mai consistent decat pana acum asupra informatiilor. Dar, adevaratii contestatari ai proiectului validat in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii sunt reprezentantii celor doua partide de opozitie, PSD si PRM. Nu intamplator, acestia ataca decizia la Curtea Constitutionala, sub motiv ca presedintele, prin intermediul CSAT, nu are abilitatea conferita de Legea fundamentala a statului de a crea noi institutii. In paralel, exista si tendinta de a valida aceasta comunitate a serviciilor inteligente, dar asezand-o sub o alta umbrela. Cea a Parlamentului. Daca nu poate fi pusa cumva sub umbrela Guvernului. O dezbatere pe aceasta tema, in primul rand politica, dar antrenand din plin si societatea civila, va avea loc cu certitudine. Si va fi, din diverse motive, extrem de interesant de urmarit. Pana una alta, este in afara oricarei indoieli ca, inca o vreme cel putin, Basescu nu va putea sa se joace linistit cu aceasta comunitate a serviciilor de informatii creata zilele trecute, aproape la concurenta cu evenimentul instalarii, pentru prima data, a unor baze militare americane in Romania.
Pana cand vom sti cine va fi proprietarul definitiv al noii institutii, cateva observatii sunt interesante de facut si de pus in corelatie. De pilda, faptul ca, in ciuda unor cerinte exprimate fara echivoc de oficialii Uniunii Europene - care, de altfel, sunt in consens cu tendintele existente in plan mondial, la nivelul statelor democratice - in Romania, dupa venirea la putere a dreptei si la Cotroceni a lui Basescu, conducerea serviciilor secrete, in loc sa fie predata treptat pe mana unor civili, se militarizeaza in mod vizibil. Ceea ce, mai devreme sau mai tarziu, va contraveni in mod flagrant principiilor statului de drept. Aproape toate noile numiri anuntate de Basescu au aceasta caracteristica. Mai putin cea a lui Daniel Andrei Moldoveanu care, cel putin aparent, nu poarta uniforma militara dar, in schimb, face parte dintr-un grup de interese. Legat de presedinte. O alta observatie care trebuie facuta este ca intreaga balbaiala a presedintelui la conferinta de presa tinuta la Cotroceni, atunci cand, cu documentele in fata, a incercat sa precizeze, si nu a putut, numele persoanelor promovate la SRI si SIE, lasa impresia ca undeva exista un fel de serviciu de cadre care ii dicteaza lui Basescu diferite numiri, presedintele fiind in cele din urma ignorant in ceea ce priveste identitatea acestora.
Daca PSD si PRM sau liberalii, impreuna cu partenerii lor de coalitie minus PD, vor reusi sa-i smulga lui Basescu din maini aceasta jucarie, atunci vom asista la evolutii spectaculoase in ceea ce priveste pozitionarea liniilor de forta din politica romaneaasca. Si, evident, va curge sange.
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Ce-o sa mai fie si dupa 2008, nu se mai stie.   de Morkova Vesela
Oslo confirma Eliberarea Iraq-ului a fost justificata, dar Premiul Nobel pt. Pace nu este acordat lui Bush.   de Morkova Vesela
Eeeh Domnu' Rosca si matale... Au poate te-a luat cu rece.. asa.. deodata..?? Ca.. daca afla de chestia aia...   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Ghici, cine vine la cina ?   de ionion
DEOCAMDATA...   de gili
Mult zgomot ptr nimic   de underinfluence
A r h i v a
  Andrei Radulescu    3 comentarii
  Ce e in neregula cu Turcia?    10 comentarii
  16 procente    9 comentarii
  Legislatia romaneasca in 2005    2 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  2005 - un an prost. 2006 - un an critic. Sau dezastruos    2005-12-02
  Valeriu Stoica da semnalul marelui asalt    2005-11-28
  Implacabila rocada politica intre stanga si dreapta    2005-11-26
  Are Tariceanu un ac de cojoc?    2005-11-25
  Gruparea anti-Tariceanu in pragul asaltului final    2005-11-24
 Top afisari / comentarii 
 Noua Romanie si Marea Neagra la un an dupa lansarea Axei (351 afisari)
 Cum a pastrat Maniu legatura cu Aliatii (174 afisari)
 Adrian Stoica, presedinte la FR Gimnastica (109 afisari)
 Andrei Radulescu (69 afisari)
 Turneul asiatic al presedintelui Bush (44 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.28022 sec.