Ziua Logo
  Nr. 3501 de sambata, 10 decembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Rusii se aliaza cu China pentru a realiza o noua naveta spatiala
Rusia doreste sa construiasca naveta spatiala Clipper cu ajutorul Chinei, daca Agentia Spatiala Europeana (ESA) refuza sa sustina acest proiect extrem de scump, a declarat, joi, seful Agentiei Spatiale Ruse, Anatoli Perminov, citat de Mediafax.
"Daca europenii refuza sa participe la proiectul Clipper, putem sa ne cautam alti parteneri, ca de exemplu China", a declarat Perminov. Marti, ministrii celor 17 tari membre ESA, care se ocupa de probleme legate de proiecte spatiale, reuniti la Berlin, au declarat ca ESA nu poate sustine proiectul "avionului spatiului", Clipper, propus de Rusia. Seful Agentiei Spatiale Europene se intalneste cu omologul sau rus, vineri, la Moscova, pentru a discuta aceasta problema. Naveta spatiala rusa Clipper ar trebui sa ia locul navetelor Soyouz care asigura transportul membrilor echipajelor ruso-americane catre Statia Spatiala Internationala, ISS. Primul sau zbor era prevazut pentru anul 2012. Naveta Clipper are ca trasatura particulara faptul ca poate fi reutilizata si ca poate transporta sase persoane, spre deosebire de Soyouz, care are doar trei locuri nereutilizabile. Viitoarea naveta va fi mai confortabila decat naveta Soyouz si va putea, de asemenea, sa efectueze zboruri pe Luna.
Constructia navetei Clipper va costa aproximativ un miliard de dolari, potrivit expertilor. Fiind de doua ori mai mare decat naveta Soyouz, cu o greutate de 14,5 tone, aceasta naveta de noua generatie va putea transporta catre ISS incarcaturi de aproape 700 de kilograme. Ea va putea ramane atasata la ISS timp de un an si va putea servi drept naveta de urgenta pentru echipajul statiei. Exploatarea navetei Soyouz este limitata la doar sase luni. (D.M.)
A r h i v a
  Buncarul lui Saddam, atractie turistica    
  Concertul Iris, in direct pe site-ul TVR    
  Regizorul Peter Jackson a slabit 31 de kilograme    1 comentariu
  Matt Damon va fi tata    
  Trupa Beatles produce bani si acum    
  Meteo    2 comentarii
  Recomandari TV    
 Top afisari / comentarii 
 Noua Romanie si Marea Neagra la un an dupa lansarea Axei (351 afisari)
 Cum a pastrat Maniu legatura cu Aliatii (174 afisari)
 Adrian Stoica, presedinte la FR Gimnastica (109 afisari)
 Andrei Radulescu (69 afisari)
 Turneul asiatic al presedintelui Bush (44 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00725 sec.