Ziua Logo
  Nr. 3500 de vineri, 9 decembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Corespondenta speciala din Ierusalim de la Tesu SOLOMOVICI
Razboiul rece dintre SUA si Rusia se poarta in Orient prin Israel si Iran
-- In ultimele luni, specialistii au observat ca Teheranul si Tel Avivul au intrat intr-o cursa a inarmarilor fara precedent
In ultimele zile s-au inmultit declaratiile belicoase in Israel si Iran, nu numai din partea responsabilor secundari: insisi conducatorii celor doua tari arunca in aer amenintari grave, unii impotriva celorlalti. Ce anume l-a determinat, de pilda, pe premierul Ariel Sharon sa avertizeze ca Israelul nu va ramane indiferent la eforturile Iranului de a produce bombe atomice? Si de ce imediat, din alta directie a vietii politice israeliene, fostul ministru Benjamin Netanyahu, candidatul cu cele mai mari sanse de a-l mosteni pe Sharon, a promis in public ca, daca va deveni prim-ministru va ordona aviatiei militare israeliene distrugerea reactoarelor iraniene? Chiar si generalul Halutz, seful Statului Major al Tzahal-ului (armata israeliana) a facut aluzie la necesitatea de a fi stopata cursa atomica iraniana. E aproape sigur ca, la cel mai inalt nivel decizional israelian, hotararea a fost luata. Acum, a inceput numaratoarea inversa. Cele doua tari au intrat intr-o cursa a inarmarilor fara precedent.
Strategia ripostei
Doua evenimente petrecute la sfarsitul saptamanii trecute vin sa confirme, in acest sens, supozitiile analistilor politici si militari: experienta incununata de succes a distrugerii in zbor a unei rachete "inamice" de catre racheta israeliana "Hetz 2", si achizitionarea, de catre armata iraniana a unor rachete sol-aer sovietice. De 14 ori au repetat israelienii in ultimii ani aceasta experienta si de tot atatea ori au esuat. Ultima data, anul trecut, racheta "Hetz" a fost experimentata de pe un poligon american din Nevada. Uriasa tehnologie a Pentagonului a fost pusa la dispozitia oamenilor de stiinta si militarilor israelieni, dar "Hetz"-ul a trecut pe langa racheta "inamica", un "Scud" adevarat lansat de un submarin american. Vineri, 2 decembrie, la ora 10:28, de pe poligonul "Palmahim", aflat pe malul Marii Mediterane, nu departe de Netanya, a fost lansata noua racheta "Hetz 2". Ea a lovit in plin, pulverizand o racheta "iraniana" aflata in zbor spre Tel Aviv, la o inaltime de cateva zeci de kilometri. Racheta "dusmana" fusese lansata de un avion israelian F 15. E greu de descris bucuria si satisfactia responsabililor israelieni. Dupa cercetari intense de aproape 10 ani, si o imensa risipa de finante, de ordinul a zeci de miliarde de dolari, industria militara israeliana a reusit sa produca prima racheta din lume capabila sa distruga in zbor o racheta balistica intercontinentala. Responsabilii cu securitatea Israelului n-au asteptat ca Iranul sa produca bomba atomica si sa perfectioneze rachetele lor "Shihab" cu raza de actiune de 2000 de kilometri (se vorbeste chiar de incercarile iraniene de a mari raza de actiune a rachetei "Shihab" la 4000 de kilometri, ceea ce face vulnerabil nu numai Israelul, ci si toate orasele europene). Israelienii au devansat proiectul rachetelor "Shihab" si au si realizat arma care le va neutraliza. Boaz Levi, responsabilul proiectului "Hetz", spune ca industria aviatica israeliana a obtinut un succes urias, dar amenintarea iraniana impune perfectionarea, in continuare, a mijloacelor de aparare ale Israelului.
Iar de partea cealalta, apararea iraniana a primit intariri feroce, din partea Rusiei. Dupa cum a semnalat ZIUA, Moscova si Teheranul au semnat recent un acord prin care Rusia va livra Iranului sisteme de aparare aeriana Tor M-1. Nu mai putin de 29 de purtatoare de rachete gigant vor fi pregatite pentru atacul israelian.
Scutul Patriot din Israel
Specialistii militari israelieni cer accelerarea inarmarii tarii cu mijloace de aparare, de fapt accelerarea cursei inarmarii. "Razboiul rece" dintre Iran si Israel s-a declansat cu o vigoare care aduce aminte de defunctul "razboi rece" americano-sovietic. Racheta "Hetz" nu inlatura in mod absolut pericolul, daca iranienii vor lansa mai multe rachete "Shihab 3" asupra Israelului, e posibil ca una sa penetreze apararea anti-aeriana si sa-si atinga tinta. Daca aceasta racheta ar purta o incarcatura nucleara, rezultatul ar putea fi catastrofal. Sistemul rachetelor "Hetz 2" va fi conectat la sistemul rachetelor "Patriot", acestea reprezentand ultimul scut de aparare. Dar si racheta "Patriot" va trebui sa distruga racheta inamica in atmosfera, departe de teritoriul israelian. In plus, marina israeliana se va inarma cu doua noi submarine "Dolphin", construite in Germania. Rachetele lansate din adancul marii sunt, practic, imposibil de a fi reperate. Strategia israeliana a ripostei se bazeaza pe teoria "celei de-a doua lovituri". Dupa ce a lansat primele rachete, dusmanul nu va mai avea posibilitatea sa lanseze altele, din cauza teribilei riposte. Iranienii stiu ca, mai devreme sau mai tarziu, israelienii vor incerca sa stopeze cursa inarmarii lor. Vineri, 2 decembrie Teheranul a facut cunoscut ca a achizitionat din Rusia rachete SA-15. E vorba de cea mai moderna racheta ruseasca, capabila sa depisteze si sa loveasca avioane si rachete in cursul zborului. Lunga de 3,5 metri, cu o greutate de 170 kilograme, purtand o incarcatura de 15 kilograme de explozibil, racheta ruseasca, care zboara pana la 12 kilometri inaltime, reprezinta un mijloc eficace de aparare. Rachetele SA-15 au intrat in arsenalul armatei rusesti la sfarsitul anului 1990, o arma dintre cele mai moderne. Iranienii le vor instala in jurul reactoarelor atomice pe care le construiesc, sperand astfel sa-i determine pe israelieni sa renunte la planurile de atacare si distrugere a instalatiilor lor nucleare. Toata aceasta cursa a inarmarii ii costa pe iranieni si pe israelieni multe miliarde de dolari si nimeni nu poate prevedea unde va duce si daca mai poate fi oprita.
SUA sustine Israelul, Rusia sprijina Iranul
Un raport recent al Pentagonului pune la indoiala capacitatea tehnologica si militara israeliana de a ataca si distruge instalatiile nucleare ale Iranului. Raportul Pentagonului subliniaza performanta deosebita a aviatiei militare israeliene, dar o actiune la peste 1000 de kilometri departare pune probleme de logistica aproape imposibil de solutionat. Israelul nu poseda vase purtatoare de avioane, si e greu de crezut ca India sau Turcia vor pune la dispozitia avioanelor israeliene baze de decolare. Aria efectiva de atac a avioanelor "F-15 A" sau "F- 16 CD" este de 600 de kilometri. Iranul se afla, insa, la o departare de 1000 de kilometri fata de Israel. Specialistii americani sustin ca Israelul poate lovi in Iran, dar nu poate distruge toate instalatiile nucleare iraniene. Chiar daca reactorul de la Bosheher va fi distrus, Iranul poseda alte instalatii nucleare, in adancul tarii, la o distanta de 1700 kilometri fata de Israel. Ritmul dezvoltarii nucleare iraniene, cu ajutorul rusilor, pare ametitor. Alte 20 de reactoare atomice vor fi construite in anii urmatori. Pentru primul dintre acestea, Iranul a anuntat deschiderea unei licitatii internationale. Intaietatea o au rusii, foarte activi in dezvoltarea atomica iraniana. Reactoare necesare economiei tarii, spun conducatorii iranieni. Dar Parlamentul de la Teheran a votat, recent, o lege care nu va mai permite inspectorilor Agentiei Internationale de Energie Atomica si ONU sa controleze inopinat instalatiile nucleare iraniene. La Ierusalim domneste scepticismul in legatura cu posibilitatile institutiilor internationale si ale tarilor occidentale de a-i stopa pe iranieni. "O vom face noi", a declarat premierul Ariel Sharon. Si a explicat si de ce!
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Banca italiana BNL sechestreaza Iranului $ 60 MILIOANE !   de Oriana
Oriana, Iranul recidiveaza.....   de Adrian v.D.
Razboiul rece dintre SUA si Rusia se poarta in Orient prin Israel si Iran   de Phil
curios, pe Rai1 film cu Soraya, acum pe Rai 3 special despre Iranul khomeinist   de Oriana
seful Iranului, iar !: Austria si Germania sa cedeze provincii de-ale lor si sa-i primeasca pe sionisti acolo !"   de Oriana
De unde ai luat-o pe asta??!!   de evreu mandru din israel
Si tu cu cine tii?   de Dan Bostan
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Fiica lui Marko Bela rapita si violata (135 afisari)
 Jocurile electorale din BOR (71 afisari)
 Oamenii Presedintelui (65 afisari)
 Galeriile Lafayette amenintate cu inchiderea (44 afisari)
 Razboiul rece dintre SUA si Rusia se poarta in Orient prin Israel si Iran (38 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01197 sec.