Ziua Logo
  Nr. 3500 de vineri, 9 decembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Jocurile electorale din BOR
-- Analistul Dan Ciachir a acordat ziarului ZIUA un amplu interviu in legatura cu alegerile privind noul mitropolit al Ardealului, dar si referitor la infiintarea unei mitropolii transilvane cu resedinta la Cluj * Cele doua evenimente au dat nastere la discutii aprinse in care au intervenit gazetari, oameni politici, intelectuali laici si, nu in ultimul rand, clerici
Dan Ciachir
Pe data de 3 noiembrie, ca urmare a decesului mitropolitului Ardealului Antonie Plamadeala survenit la sfarsitul lui august, a fost ales de catre Adunarea Nationala Bisericeasca, un nou mitropolit, in persoana episcopului Caransebesului, Laurentiu Streza. In primul tur de scrutin, contracandidatul sau, arhiepiscopul de Alba-Iulia, Andrei Andreicut, obtinuse 68 de voturi, iar episcopul Laurentiu, 67. La a doua votare, rezultatul s-a schimbat in mod miraculos in favoarea episcopului de Caransebes, ceea ce a produs consternare. Alegerile fusesera precedate de o campanie "electorala" fara precedent, sustinuta de unele ziare, dar si de postul de radio Trinitas al Mitropoliei Moldovei, care il sustinea fara rezerve pe episcopul Caransebesului. S-a spus in cercurile bisericesti ca mitropolitul Daniel a procedat astfel pentru ca, prin sustinerea si alegerea unui ierarh mediocru la Sibiu, sa nu aiba un candidat redutabil atunci cand veni vremea succesiunii patriarhale. A doua zi, 4 noiembrie, lovitura de teatru: episcopii a patru eparhii din sase, cate compuneau Mitropolia Ardealului (un sfert din totalul eparhiilor de pe teritoriul Romaniei), inainteaza Sfantului Sinod, intrunit in sedinta, o cerere de infiintare a unei noi mitropolii transilvane cu resedinta la Cluj, motivand cererea lor prin motive pastoral-misionare si reamintind ca ideea nu era noua, data fiind pozitia si ponderea orasului Cluj. Cererea este votata favorabil cu 37 de voturi pentru si trei abtineri (noul mitropolit Laurentiu, mitropolitul Daniel, episcopul Damaschin al Sloboziei). Patriarhul Teoctist voteaza in favoarea noii structuri bisericesti. Din chiar aceeasi zi pasiunile se dezlantuie in presa, vorbindu-se de "scindare", de subminarea unitatii Transilvaniei, de destabilizare bisericeasca... Profesorii teologi de la Facultatea de specialitate din Sibiu, carora noul ierarh le fusese coleg, intervin in sensul celor de mai sus in emisiuni de radio si televiziune. Implora revocarea hotararii Sinodului din 4 noiembrie. Intervin pro sau contra in aceasta disputa gazetari, oameni politici, intelectuali laici. Desi a trecut o luna de la constituirea canonica, pe baza unei decizii a Sfantului Sinod, a noii mitropolii, disputa este in curs, antrenand si presa din provincie, ceea ce ne-a determinat sa solicitam un interviu pe aceasta tema scriitorului Dan Ciachir, expert in probleme bisericesti si fin analist al culiselor patriarhale.
De mai bine de o luna se vorbeste aprins despre nou-infiintata Mitropolie Ortodoxa a Clujului, Alba-Iuliei, Crisanei si Maramuresului. Unii o contesta, spunand ca este in pericol insasi unitatea Transilvaniei, altii o socotesc un lucru binevenit. De ce atata patima?
Din motive de orgolii si interese personale. Acolo unde apare patima, ea nu face altceva decat sa acopere interese, eventual privilegii. Va raspund cu cartile pe fata: Profesorii Facultatii de Teologie de la Sibiu au starnit aceasta furtuna de lighean; aceasta solidaritate oarba si incrancenata cu fostul lor coleg arhiepiscop al Sibiului, IPS Laurentiu Streza. Este vorba de dascali in exercitiu si pensionari. Insa nu este unanimitate intre ei si vom vorbi de scrisoarea pe care parintele profesor Ioan Ica, un binecunoscut dogmatist, a adresat-o recent arhiepiscopului Bartolomeu al Clujului. Parintele Ioan Ica le aminteste profesorilor sibieni ca nu se cuvine sa fie asa apelpisiti, intrucat ei sunt preoti si nu pot sa conteste o hotarare a Sfantului Sinod, care este infailibil, luata prin vot deschis, cu 37 de voturi pentru si trei abtineri... Inchipuiti-va ce s-ar intampla daca o duzina de plutonieri-majori de la Patarlagele sau Varadia ar afirma public ca nu sunt de acord cu aderarea Romaniei la NATO si i-ar cere ministrului Apararii sa retragem trupele din structurile militare euro-atlantice!?...
Asadar, noua mitropolie exista. Cand si cum a fost constituita?
Pe data de 4 noiembrie dimineata, in plenul Sfantului Sinod, prezidat de PF Teoctist, Patriarhul Romaniei, a fost prezentata o cerere, inaintata de opt episcopi din Ardeal, care solicita infiintarea unei mitropolii cu resedinta la Cluj, fie prin stramutarea de la Sibiu, fie prin inaltarea in rang a Arhiepiscopiei Clujului. Cererea a fost avizata de IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, presedinte al Comisiei canonice, juridice si de disciplina si s-a trecut la vot, cu rezultatul pomenit. Vot deschis, repet, prin care insusi Patriarhul Romaniei s-a pronuntat pentru infiintarea noii mitropolii. Care exista de-atunci. Mai mult, pe 9 noiembrie s-au intalnit la Cluj ierarhii mitropoliei si membrii adunarii eparhiale din noua structura care cuprinde patru eparhii (Alba-Iulia, Cluj, Maramures, Oradea), respectiv opt judete din Transilvania; aproape doua milioane si jumatate de credinciosi, circa o cincime din teritoriul tarii...
Deci, Sinodul a infiintat mitropolia cea noua...?
Intocmai. Si sunt usor de perceput ineptia daca nu chiar prostia opozantilor. Din intampinarea preotilor-profesori sibieni si-a unor oameni politici nedusi la biserica, nu reiese ca Sinodul, inclusiv Patriarhul, vor sa submineze Biserica Ortodoxa Romana si sa "imparta" Ardealul. Profesorii sibieni au ajuns protocronisti si se prefac ca nu stiu ca Ardealul bisericesc este deja impartit in doua mitropolii, deindata ce judetul Hunedoara apartine de Episcopia Aradului, parte din Mitropolia Banatului si se afla acolo bine-merci de peste 50 de ani. Nici dupa caderea comunismului nu i-a plans nimeni de mila, nici nu a incercat sa-l recupereze. Si era firesc sa fie asa: tot sub obladuirea aceluiasi Sfant Sinod se afla.
"Necesitati pastoral-misionare"
Am citit ca o mitropolie ortodoxa de pe teritoriul tarii se suprapune cu o regiune istorica; sustin aceasta profesorii de drept canonic de la Sibiu, dar si istoricii laici. Asa este?
Sustin o fictiune; pentru interesele lor meschine. O singura mitropolie, Mitropolia Olteniei, se suprapune cu cele cinci judete ale Valahiei Mici. Am vazut ca Mitropoliei Ardealului ii lipseste un judet, Mitropolia Banatului are in componenta ei un judet din Ardeal, Mitropolia Munteniei si Dobrogei este compusa din doua provincii - a doua aflata peste Dunare, iar Mitropolia Moldovei si Bucovinei inglobeaza tot doua regiuni. De ce nu s-au sesizat fericitii universitari pana acum de aceste realitati care din perspectiva lor ar trebui sa constituie niste "anomalii"!?...Si fiindca vorbim de provincii istorice: Moldova a fost, istoriceste vorbind, una, de la Carpati la Nistru, pana cand, in zorii secolului al XIX-lea, rusii ne-au rapit Basarabia. Dupa reintregirea tarii, in 1918, Sfantul Sinod a ridicat Arhiepiscopia Chisinaului - infiintata de rusi, la rangul de mitropolie si a mai creat si o Mitropolie a Bucovinei. De ce? Din aceleasi necesitati pastoral-misionare pentru care a fost infiintata si noua mitropolie cu resedinta la Cluj. Sau putem afirma ca a fost reinfiintata; dupa 517 ani. Nu putea un singur ierarh, ajutat de un vicar, sa administreze bisericeste Moldova noastra dintre Carpati si Nistru, cu o suprafata cat a Elvetiei. Acesta a fost motivul pentru care sinodalii nostri au creat trei eparhii. Nimeni nu le-a contestat initiativa. Acum, ganditi-va ca Ardealul are o suprafata mai mare decat Moldova istorica; de la Predeal la Bixad sunt cinci sute de kilometri...Pai e o suprafata care poate revendica o patriarhie...
Dupa prabusirea regimului comunist a cunoscut Mitropolia Ardealului vreo transformare administrativa?
Bineinteles. A fost reinfiintata Episcopia Maramuresului compusa din doua judete si s-a deturnat dorinta brasovenilor de-a avea o episcopie printr-un subterfugiu.
Cum?
La finele anului 1993 s-au strans peste doua sute de mii de semnaturi pentru constituirea Episcopiei Brasovului. Mitropolitului de atunci, Antonie, ii venea greu sa renunte la un judet manos si la vila-schit de la Predeal. A motivat ca Brasovul nu are traditie istorica chiriarhala. Vedeti, cand apare un interes personal, imediat este pusa la contributie Istoria. Mitropolitul a sugerat Ocarmuirii laice - era presedinte Ion Iliescu -, sa creeze o episcopie in secuime, in cele doua judete unde erau mai putine parohii ortodoxe decat intr-un protopiat obisnuit. Stapanirea a inghitit momeala, insa nu nationalismul a generat Eparhia Harghitei si Covasnei, ci o vila. M-a tinut pe atunci la curent cu innodarea acestor sfori un venerabil profesor sibian care acum, precum zic francezii: "A changer d'avis" (si-a schimbat parerea). Nu mai e partizanul episcopiei brasovene; cica Brasovul a saracit.
Nepotisme
Am auzit si noi de proiectul infiintarii unei episcopii la Brasov. De ce resping ideea profesorii teologi sibieni?
Profesorii aceia - parte dintre ei - au tinut piept, in anii '80, si in primii ani post-comunisti, defunctului mitropolit. Daca s-ar fi creat atunci o noua mitropolie in Ardeal, cei dintai ar fi salutat infiintarea ei. Acum, insa, a venit omul lor, IPS Laurentiu, care a ramas deja fara doua treimi din mitropolie prin infiintarea noii structuri; in judetele Harghita si Covasna are un numar simbolic de parohii. Asa cum a spus teologul Radu Preda intr-o emisiune tv, si ii citez replica memorabila: "IPS Laurentiu a crezut ca primeste un pepene si s-a ales cu un cartof" (dupa infiintarea noii mitropolii). O episcopie la Brasov ar insemna ca ramane doar cu judetele Sibiu si Fagaras. Asadar arhiepiscop nu si mitropolit.
Ati tot pomenit de interesele preotilor-profesori de la Facultatea de Teologie din Sibiu. In ce constau, concret, acestea?
Ei si-au vazut sacii in caruta. In paranteza spus, si preotii de mir din eparhia Caransebesului s-au bucurat ca le-a venit in frunte unul de-al lor (fost preot de tara), dar a caterisit cel mai mult. Ganditi-va, prin comparatie, ca patriarhul Iustin Moisescu, cat a fost la Iasi, vreme de doua decenii, nu a trimis un preot in consistoriu. La Facultatea de Teologie din Sibiu, parintele profesor Mihoc isi are baiatul...coleg; parintele-profesor Dumitru Abrudan, asisderea; altii au nepoti. Partea frumoasa consta in faptul ca memoriul universitarilor teologi sibieni este iscalit si de fiul chiriarhului (C. Streza). Ma intreb cum i se va adresa acesta arhiepiscopului: "Sarut mana, Inalt Prea Sfintite"?, ori "Sarut mana, tata"? sau: "Sarut mana, Inalt Prea Sfintite - tata"?...
"Isi poate inchipui cineva un membru al Guvernului urland �Jos
Guvernul!�...?"
Ce ne puteti spune despre celalalt memoriu, al profesorilor teologi de la Facultatea din Alba-Iulia?
Este un memoriu pentru nou-infiintata mitropolie, care se justifica numai ca reactie la jalba universitarilor sibieni. Ambele memorii nu ar fi trebuit sa existe. Profesorii teologi, mai ales cand sunt si preoti, trebuie sa practice ceea ce-i invata pe studenti: ca nu exista autoritate mai mare, in Biserica, decat Sfantul Sinod. Una spun de la catedra, si alta fac. IPS Laurentiu ar fi trebui sa le aplice memorandistilor sibieni "dojana arhiereasca", pentru ca este membru al Sfantului Sinod. Isi poate inchipui cineva un membru al Guvernului urland "Jos Guvernul!"...? Lumea va crede ca ne putem juca, intocmai ca in Parlament, cu canoanele bisericesti si cu hotararile sinodale. Au fost antrenati de catre preoti-profesori si intelectuali laici. Cand ceri Sinodului si Patriarhului sa revina asupra unei decizii sugerezi ca nu stiu ce fac si le dai indirect dreptate acelora care se opun construirii unei catedrale patriarhale ori salarizarii clerului. Camarila sibiana a cautat sa agite si preoti din eparhiile care sunt in componenta unei mitropolii. De aceea mi s-a parut exemplara scrisoarea deschisa a parintelui-profesor Ioan Ica. El le reaminteste propriilor colegi ca teologii sunt auxiliari Sinodului, nu opozantii acestuia. Biserica inseamna unitate, nu razmerita.
Este adevarat ca acesta reprezenta aripa sinodala "ecumenica"?
Alta fictiune. In Biserica nu exista "liberali" si "conservatori". Pai daca lucrurile ar sta asa, de ce profesorul Daniel Barbu, intelectual catolic, pomenit cu pretuire de parintele Ica in epistola sa, sau scriitorul Al. Cistelecan, omologul meu, la greco-catolici, ar mai fi sprijinit public noua mitropolie?!...Sprijin neprecupetit a avut IPS Laurentiu de la un ziarist rabiat care spumega impotriva ortodoxiei de un deceniu. Si-a gasit laudator.
"Daca tot recurg teologii sibieni la invatamintele istoriei, de ce nu le-am invoca si noi?"
Spuneati la inceputul dialogului nostru ca veti discuta cu cartile pe fata. Are vreo legatura infiintarea noii mitropolii cu alegerea IPS Laurentiu ca arhiepiscop al Sibiului?
Are! Ea este expresia solidaritatii ardelene, foarte puternica in plan bisericesc. Ardealul confesional a trecut prin multe incercari dupa 1989 si le-a surmontat cu bine. In 1993, in februarie, a fost ales arhiepiscop al Clujului IPS Bartolomeu Anania. Atunci universitarii teologi sibieni l-au votat in corpore. Impreuna cu PS Justinian al Maramuresului, cu PS Ioan al Oradiei, nu mai vorbesc de contributia IPS Andrei, clerul transilvanean a tinut piept provocarilor si a infaptuit lucruri mari. Mitropolit al Ardealului, de facto, a fost arhiepiscopul Bartolomeu. Asupra mitropolitului Antonie, plana, impovaratoare, umbra trecutului. Apoi, acesta s-a imbolnavit greu in primavara anului 1997. Sinodalii ardeleni puteau sa-i impuna retragerea. Nu au facut-o. Parintele Anania a voit sa-i arate ca nu-i o natura vindicativa si nu-i poarta sambetele pentru felul in care l-a "lucrat" in 1970, cu fostul inalt dregator comunist Emil Bodnaras. Ierarhul modest, temperat, masurat care e IPS Andrei, a dus, cu rabdare si fermitate, greu tratativele: cu catolicii, cu alte confesiuni, cu Statul; in acelasi timp a construit cea mai frumoasa facultate de teologie din tara, a editat carti, a infiintat un post de radio, a intemeiat manastiri, unele cu viata aspra, iar marele duhovnic care este Parintele Rafail Noica a ales sa se aseze pe cuprinsul eparhiei sale...Poate tocmai pentru ca a fost adevaratul mitropolit al Ardealului, IPS Bartolomeu nu s-a gandit niciodata la scaunul de la Sibiu. A trecut la cele vesnice mitropolitul Antonie, au venit alegerile: in primul tur a iesit arhiepiscopul Andrei, cu 68 de voturi, in al doilea PS Laurentiu. La alegerile preliminare, in sinod, scorul fusese 26 la 20 in favoarea IPS Andrei. O cerere de invalidare ar fi adus suspiciuni asupra Bisericii nationale. Adica ce-a adus ulterior agitatia profesorilor sibieni. Dar episcopii ardeleni, si nu in ultimul rand tinerii, Prea Sfintitii Justini si Petroniu, ca si membrii adunarilor eparhiale, nu puteau digera ofensa. PS Justinian e maramuresean; la fel si PS Iustin. Unde fusese Prea Sfintitul Laurentiu in ultimii 15 ani? Pana in 1996 la catedra, iar de-atunci si pana in prezent la Caransebes. "Nu te vrea Ardealul, Prea Sfintite!", pare sa spuna reactia lor. Sau: nu prea ne vine sa acceptam, noi, calugari, mitropolit - socru mare...Ori nu vrem chiriarh pururea-rugator dupa voturi. (Intrebati-l pe Prea Sfintitul Daniel Stoenescu)...Pe de alta parte, constituirea unei noi mitropoli era pe buzele tuturor. Capitala Ardealului este Clujul; al doilea oras al Romaniei - daca nu ma insel. Intr-adevar corespunde noua mitropolie unor nevoi pastoral-misionare.
A fost implicat IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, in alegerea noului mitropolit al Ardealului?
Daca ne luam dupa emisiunile postului de radio Trinitas, care apartine Mitropoliei Moldovei, da. Nu e un secret pentru nimeni. O alegere de ierarh ortodox nu presupune si campanie electorala; nu este o alegere de senator sau deputat. De altfel, a fost prima alegere in care oamenii Bisericii au recurs la presa si la media. Acum le-au constientizat forta si importanta. Una din cele trei abtineri la votarea noii mitropolii arata de ce parte se afla mitropolitul Moldovei. Pe mine optiunea sa m-a dezamagit. Pretuiam teologul, poliglotul, omul de tinuta; il consideram ucenicul mitropolitului Iustin. Dar etalonul sau real, am constatat surprins, este mitropolitul Sebastian Rusan, ierarhul cu 17 copii (IPS Laurentiu are doar cinci), finul lui Groza, pitoresc preot de tara la origini, ca si IPS Laurentiu, care-si oplosise progeniturile in palatul mitropolitan din Iasi...Pentru ca numai Biserica noastra accepta ierarhi proveniti din preoti de mir vaduvi prin deces. In celelalte Biserici Ortodoxe surori nu exista acest "pogoramant". La noi s-a mers pana acolo ca fostul patriarh Miroc Cristea a facut episcop dintr-un preot de mir vaduv prin...divort. Era nepotul sau: Emilian Antal. Iar protopopul Lazar Triteanu a ajuns episcop lasandu-si nevasta pe care a luat-o de sotie Goga, faimoasa Veturia Goga, prietena apropiata apoi, dupa moartea lui Octavian Goga, a maresalului Antonescu...Daca tot recurg teologii sibieni la invatamintele istoriei, de ce nu le-am invoca si noi?
Are vreo legatura implicarea mitropolitului Daniel in alegerile de la Sibiu cu succesiunea la tronul patriarhal?
Va raspund ca la Evanghelie: "Tu ai zis!". Si ma grabesc sa adaug ca este nedelicat sa vorbim despre asa ceva cata vreme Patriarhul Teoctist este sanatos si in putere. Bulgaria are un patriarh ortodox care a implinit 91 de ani; patriarhul Maxim.
In fine, care sunt, dupa Dumneavoastra, consecintele framantarilor bisericesti din ultima luna?
O reasezare in Ardealul bisericesc pe noi temelii care inseamna diferentierea dintre un fotoliu (noua mitropolie) si un taburet; o apropiere binevenita intre Patriarh si Arhiepiscopul Bartolomeu; O coeziune in jurul Patriarhului si o coasta de est care insumeaza vreo cinci-sase episcopi privitori spre Moldova, care frustrati, care expirati; vreo doi fii ratacitori intorsi inapoi la Patriarh dupa ce au vazut ca grenada detonata luna trecuta, in loc sa explodeze, a fasait.
A consemnat George TARATA 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Am auzit numai lucruri bune despre IPS -- TEOFAN -- mitropolitul Olteniei   de jan dinu
A r h i v a
  Cortina de Fier la Marea Neagra    41 comentarii
  Rice a destins atmosfera la Bruxelles    
  Basescu ii face cateva recomandari lui Bush    9 comentarii
  Taubman: "Este nevoie de magistrati care sa aplice legi severe"    5 comentarii
  Romania, supravegheata prin satelit de APCE    2 comentarii
  Rujeola la Parchet    4 comentarii
  PSD vrea tribunale ale presei si ale partidelor    2 comentarii
  Marea Neagra, obiectiv romano-lituanian    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Fiica lui Marko Bela rapita si violata (135 afisari)
 Jocurile electorale din BOR (71 afisari)
 Oamenii Presedintelui (65 afisari)
 Galeriile Lafayette amenintate cu inchiderea (44 afisari)
 Razboiul rece dintre SUA si Rusia se poarta in Orient prin Israel si Iran (38 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02007 sec.