Ziua Logo
  Nr. 3500 de vineri, 9 decembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Oamenii Presedintelui
Lucian Pahontu
Ultima sedinta a CSAT i-a dat prilejul presedintelui Basescu sa schimbe sefii si adjunctii de la SPP si STS si sa numeasca doi generali la conducerea serviciilor de informatii ale armatei. Basescu a gasit si persoana care sa coordoneze Oficiul pentru Informatii Integrate din cadrul Comunitatii Nationale de Informatii. Seful statului a optat in cele din urma pentru un civil in detrimentul unui militar. Se pare ca Basescu a tinut cont de recomandarile lui Romeo Raicu, presedintele Comisiei de control a SIE din Camera Deputatilor.
La prima vedere, Basescu s-a tinut de cuvant si a adus oameni noi si tineri. Atat de noi, incat despre unii dintre ei nu se cunoaste mai nimic, iar daca se stie cate ceva, prea putini stiu cum arata. Ca sa nu mai spunem ca in timpul conferintei de presa, chiar presedintele a lasat impresia ca nu e prea familiarizat cu oamenii pe care i-a numit si cu functiile pe care le vor ocupa.
Nu intelegem insa motivele pentru care cei schimbati au fost avansati si au primit si felicitari de la presedinte pentru activitatea depusa. Daca au fost buni si nu indeplineau conditiile de trecere in rezerva, de ce au fost schimbati? Poate ca prin aceste avansari si multumiri, seful statului incearca sa le cumpere tacerea.
Va prezentam in continuare cateva date despre Oamenii Presedintelui.
Generalul de brigada Lucian Pahontu - directorul SPP
Nici nu a fost numit bine in functie ca Asociatia victimelor Mineriadelor 1990-1992 din Romania il contesta pe noul sef al SPP, numindu-l "tortionar". Printr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Basescu, membrii Asociatiei il informeaza pe Basescu ca omul pe care l-a numit la conducerea SPP a avut in anul 2002 o atitudine mai putin orotodoxa fata de primarul Capitalei. Vehicularea numelui lui Pahontu pentru sefia SPP s-a facut inca de la inceputul acestui an. Dosarul lui a ajuns pe masa presedintelui la insistentele chestorului Andreescu. Acesta l-a recomandat ministrului Blaga, care, l-a randul sau, l-a sfatuit pe Basescu ca acesta e omul potrivit pentru SPP. Pentru aceasta functie s-au batut si alti militari si chiar civili din afara sistemului dar care aveau spate politic. Pahontu a fost subordonatul lui Andreescu in 1997, cand acesta conducea Brigada Mobila din cadrul CNJ. Tot din acea functie, Andreescu a fost numit de fostul presedinte Emil Constantinescu in functia de director al SPP, in 1998. S-a nascut la 2 noiembrie 1964, in Leresti, judetul Arges. In 1987, a absolvit Scoala de ofiteri, profil transmisiuni, in 1994, a urmat cursurile Facultatii de Arme Intrunite. In 1992, respectiv 1998, a urmat cursuri pentru Cadre de conducere jandarmi. In 2003, devine doctor in stiinte militare.
Din 23 august 1997, este angajat in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. Intre 1999-2002 a detinut functia de sef de stat major I (stat major), Brigada 11 Mobila jandarmi Bucuresti. Intre 2002-2005 a fost comandant la Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei Vlad Tepes. Din iunie 2005, este comandant la Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei.
Colonel Gabriel Cretu - adjunct al directorului SPP
Pe principiul ca nu e bine sa te duci singur intr-o institutie noua, Pahontu a considerat necesar sa-si i-a ca adjunct un om pe care il cunoaste. Asa se face ca seful de la Acvila se muta cu arme si bagake in ograda SPP. S-a nascut la data de 10 octombrie 1965, in Bucuresti. In 1990, a absolvit Scoala de ofiteri, profil politie. In 1993, a absolvit Academia de Politie, Facultatea de drept, profil paza si ordine. A urmat mai multe cursuri de perfectionare in strainatate in perioada 1999 si 2000, precum si cursuri de formare initiala pirotehnic, in 2003, si cursuri post-universitare de Criminalistica, in 1997. La data numirii, a detinut functia de sef grup special de protectie si interventie la Grupul Special de Protectie si Interventie ACVILA.
Generalul de brigada Marcel Opris - directorul STS
Poate ca cele mai intense jocuri de culise s-au dus in interiorul STS-ului. Daca pentru o perioada, Tudor Tanase impreuna cu intreaga conducere au rasuflat usurati dupa vizita lui Basescu la inceputul acestui an la sediul STS, cand a constatat ce destepti si frumosi sunt specialistii de la STS cu Tanase in frunte, lucrurile s-au schimbat radical in ultimele sase luni. Sefii mai mari si sefii mai mici au inceput sa isi caute cate un protector in lumea politica sperand sa fie pastrat sau avansat cand va veni momentul. Numirea lui Opris nu va linisti furtuna din curtea STS, deoarece orgoliile sunt mari si urmeaza si alte schimbari. Generalul Opris s-a nascut in 19 august 1958, in localitatea Chiesd, judetul Salaj. A absolvit Academia Tehnica Militara, Facultatea de Electronica si Informatica. A urmat cursul postacademic de perfectionare pentru ingineri transmisiuni ca si cursuri postuniversitare de perfectionare pentru ingineri. Din 1997, a lucrat in cadrul STS, detinand din 2001 pana in prezent functia de sef al Directiei Tehnologia Informatiei
Colonel Ionel-Sorinel Vasilca - adjunct tehnic al directorului STS
Este nascut la data de 8 iuie 1966, in localitatea Savinesti, judetul Neamt. A absolvit Academia Tehnica Militara, Facultatea de Electronica si Informatica. In perioada 1995-2000, a urmat mai multe cursuri de pregatire in Germania, Anglia, Franta, privind echipamentele de telecomunicatii speciale. In 2004, a urmat in SUA cursul E.M.B.A. Din 1990, lucreaza in cadrul STS, detinand din 2001 pana in prezent functia de loctiitor al sefului Directiei Radiocomunicatii.
Generalul maior Constantin Croitoru-directorul DGIA
Teodor Atanasiu, ministrul Apararii Nationale, a mai suferit o infrangere in batalia cu generalii din SMG prin numirea lui Croitoru la conducerea DGIA. Acesta a fost mana dreapta a generalului Badalan. Nascut la data de 5 mai 1952, in localitatea Ditesti, judetul Prahova, Croitoru va trebui sa gestioneze in noua calitate unul din cele mai importante servicii de informatii din Romania.
A absolvit Scoala Militara Ofiteri de Aviatie, specialitatea naviganti, in 1974, Academia Militara, sectia aviatie, iar in 1983, curs postacademic comandanti brigazi, precum si Colegiul National de Aparare. Din iulie 2005, a indeplinit functia de director adjunct al Statului Major General.
Generalul de brigada Francisc Radici - directorul DSM
Pe principiul, omul potrivit la locul potrivit, pentru contraspionajul militar, Basescu a pus un specialist la carma acestui serviciu.
Nascut la data de 17 octombrie 1957, in Bucuresti, generalul Radici a absolvit Scoala Militara Ofiteri de Infanterie, in anul 1979, Academia Militara, sectia arme intrunite, in 1989, a urmat Cursul postacademic cu profil unic-contraspionaj, in 1995, si un curs post-universitar de perfectionare in specialitatea siguranta nationala la Academia Nationala de Informatii, in 2003. Din aprilie 2004 a indeplinit functia de loctiitor al directorului Directiei Generale de Informatii a Apararii.
Daniel Andrei Moldoveanu - seful CNI
Nascut la data de 8 septembrie 1965, in Constanta. Este casatorit si are doi copii. In 1990, a absolvit Institutului Politehnic Bucuresti, Facultatea de Tehnologia Constructiilor de Masini, urmand cursurile de Master in Stiinte in ingineria mecanica. Intre 1994-1995, a urmat cursurile de Master of Business Administration (MBA), in cadrul programului de pregatire pentru conducerea Centrului International de Conducere, Brdo din Ljubliana, Slovenia. In 2002-2003, a urmat cursurile de Master NATO de pregatire pentru conducere, programul de pregatire pentru conducere al Centrului Regional NATO Bucuresti, prima promotie. Din 2002, a fost consilier parlamentar la Camera Deputatilor.
Moldoveanu va avea doi adjuncti: colonelul Sorin Zugravu (nascut la data de 20 noiembrie 1968. In 1993, a absolvit Facultatea de istorie, in 2003 doctor in istorie. Angajat in cadrul SRI din 1995) si colonelul Vasile Cranganu (Nascut la data de 14 martie 1957. A absolvit Facultatea de Fizica, a urmat cursuri postuniversitare "managementul proiectelor", Colegiul National de Aparare, precum si Centrul European "George C. Marshall". Din 1986, lucreaza in cadrul SIE, indeplinind functia de analist coordonator).
Doru DRAGOMIR 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Stai prost cu pozele, domnule Dragomir! Sau ai pus dumneata numai pe cea preferata?   de tjmaxxi
A r h i v a
  ZIUA il da in judecata pe Amarie pentru calomnie    
  Fiica lui Marko Bela rapita si violata    9 comentarii
  Macovei invinsa de Draghici cu ajutorul CSM    1 comentariu
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Fiica lui Marko Bela rapita si violata (135 afisari)
 Jocurile electorale din BOR (71 afisari)
 Oamenii Presedintelui (65 afisari)
 Galeriile Lafayette amenintate cu inchiderea (44 afisari)
 Razboiul rece dintre SUA si Rusia se poarta in Orient prin Israel si Iran (38 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01164 sec.