Ziua Logo
  Nr. 3499 de joi, 8 decembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Sub scutul antiracheta
Racheta "Patriot"
Semnarea, la Bucuresti, a Acordului romano-american privind amplasarea fortelor militare SUA pe teritoriul Romaniei, s-a aflat in atentia presei internationale, care a remarcat ca este vorba de un document istoric ce consfinteste instalarea primelor baze militare americane intr-o fosta tara a Pactului de la Varsovia. Pe de alta parte, cotidianul francez Le Figaro a mers mai departe, apreciind ca Romania ar putea fi aleasa de americani si pentru instalarea unei baze in cadrul scutului antiracheta. Este vorba de baterii de rachete Patriot. Explicatia ziarului francez este una simpla: Bucurestiul pare dispus sa faca mai multe concesii in aceasta privinta spre deosebire de Polonia, stat cu care Washingtonul poarta deja tratative pe aceasta tema inca din 2002, informeaza Mediafax.
In vizor Romania si Turcia
Citand "surse sigure", potrivit carora Guvernul de la Bucuresti a inceput deja discutii cu partea americana in aceasta privinta, publicatia franceza noteaza faptul ca mai multi experti militari au declarat ca Romania ar putea fi aleasa de Washington pentru amplasarea acestei baze antiracheta din motive politice. De aceea, se pare ca acordul pentru "facilitati militare", semnat, marti, la Bucuresti de secretarul american de Stat, Condoleezza Rice, ar putea fi de bun augur, considera Le Figaro. Ziarul francez subliniaza, in context, ca, in prezent, intre Washington si Varsovia se poarta negocieri intense referitoare la instalarea, pe teritoriul Poloniei, a unei baze antiracheta, dar conditiile dificile impuse de partea poloneza, precum si faptul ca acest stat se invecineaza cu Rusia, i-ar putea determina pe americani sa se orienteze catre Romania sau Turcia. "Aceste state ar fi candidatele cel mai bine plasate", au afirmat experti militari citati de Le Figaro, pentru care, daca Romania ar fi aleasa din motive politice, Turcia ar beneficia de atuuri tehnice.
Demn de mentionat pentru ziarul francez este faptul ca, desi negocierile americano-poloneze pentru scutul antiracheta au luat startul inca din 2002, informatii privind amplasarea unei astfel de baze in Polonia au fost dezvaluite abia la 11 noiembrie 2005 de cotidianul Gazeta Wyborcza. Iar Guvernul de la Varsovia le-a confirmat imediat, premierul Kazimierz Marcinkiewicz dand asigurari conform carora "vom analiza totul in profunzime si apoi vom declara daca este avantajos sau nu pentru tara". In principal, tratativele purtate de americani cu Varsovia se concentreaza asupra finantarii proiectului, polonezii refuzand sa participe cu bani, dar si asupra a doua conditii impuse de statul european - sa-i se acorde o parte din puterea decizionala si sa obtina unele beneficii tehnologice. Nu in ultimul rand, Washingtonul vrea sa nu faca prea multe valuri dincolo de granitele Poloniei, mai precis in Rusia.
A treia componenta a scutului american
Dupa cum noteaza Le Figaro, avand in vedere ca Polonia are granita comuna cu Rusia, se pare ca americanii nu au de gand sa trezeasca suspiciuni Moscovei in ceea ce priveste eventualul caracter ofensiv al proiectului. Cotidianul francez aminteste ca aceasta baza ar fi cea de-a treia componenta a scutului american antiracheta, format din radare de detectare si din rachete balistice cu raza lunga de actiune capabile sa distruga rachete lansate din China, Pakistan, India sau Iran. In schimb, ar fi prima baza situata in afara granitelor Statelor Unite, celelalte doua fiind instalate in Alaska si California. O astfel de baza ar putea deveni operationala la sfarsitul acestui deceniu. (D.E.)
Iritare maxima la Moscova
Rusia ameninta cu retragerea din Tratatul privind fortele conventionale
Rusia a amenintat, ieri, cu retragerea din Tratatul privind fortele conventionale din Europa (CFE) in cazul in care prezenta militara a SUA si a NATO se va apropia de granitele sale, informeaza Mediafax. Anuntul a fost facut de ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov (foto), la doar o zi de la semnarea Acordului de asociere privind facilitatile militare ale SUA in Romania, care a precizat ca "expansiunea infrastructurilor SUA si NATO pana la granitele Rusiei pune in discutie viitorul tratatului CFE". "Rusia isi indeplineste in prezent toate obligatiile incluse in tratat. Dar, daca vom vedea ca alte tari le ignora, vom trage concluziile care se impun", a amenintat Ivanov. El a subliniat ca reactia Rusiei va depinde de importanta si natura implantarii americane din Romania. Tratatul CFE din 1990 avea drept scop limitarea desfasurarii de arme conventionale de catre NATO si Pactul de la Varsovia. Dupa inlaturarea regimului sovietic, in 1991, tratatul a fost adaptat in 1999. Toate tarile membre au semnat noua versiune, dar numai patru republici foste sovietice - Rusia, Ucraina, Belarus si Kazahstan - au si ratificat documentul, precizeaza Interfax. "Daca acest acord nu este ratificat, se pune problema sa aflam daca Europa chiar are nevoie de un astfel de mecanism de limitare a fortelor", a insistat Ivanov. NATO considera ca Rusia nu a indeplinit unele dintre obligatiile asumate in acest domeniu, in special in privinta evacuarii bazelor din Georgia, precum si referitor la retragerea trupelor stationate in Republica Moldova. Moscova, care a inceput in cursul acestui an faza finala a retragerii, afirma ca operatiunile se desfasoara in conformitate cu tratatul CFE. (D.E.)
SUA vor aduce in Romania Forte pentru Operatiuni Speciale
Americanii vor folosi poligoanele de la Cincu, Malina, Babadag si baza de la Mihail Kogalniceanu
"Acordul de acces" semnat marti seara, la Cotroceni, este un document cu caracter predominant politic, care reglementeaza cadrul general de desfasurare, pe diferite paliere (politic, militar, financiar, logistic si juridic), a activitatii fortelor armate americane ce vor fi stationate in Romania, stabilind cadrul de interactiune si obligatiile reciproce ale Partilor in aplicarea prevederilor documentului. In afara acestui acord, Romania si SUA, prin intermediul MApN si al Pentagonului, vor mai semna o serie de documente care vor stabilii detaliile tehnice si financiare care vor permite americanilor sa-si instaleze baze in Romania.
Conform prevederilor Acordului, Ministerul Apararii Nationale este autoritatea nationala desemnata ca interfata intre fortele americane si autoritatile romane. Prin acest cadru juridic este reglementata folosirea unor facilitati militare romanesti de catre fortele americane. Este vorba despre poligoanele de la Cincu si Malina. Comandantii acestor facilitati vor fi ofiteri romani. Aceste locatii vor fi utilizate in comun pentru antrenamente, exercitii si aplicatii. Totodata, facilitatile vor fi deschise si desfasurarii unor exercitii sub egida NATO/PfP, avand ca obiectiv dezvoltarea cooperarii militare regionale. Stationarea propriu-zisa a militarilor americani se va face in baza de la Mihail Kogalniceanu si in perimetrul poligonului Babadag. In documenele Departamentului Apararii, tipul de baze ce vor fi amplasate in Romania sunt denumite "Forward Operating Base" (FOB). Potrivit unor surse neoficiale, in Romania vor fi dislocate si contingente importante din Fortele pentru Operatiuni Speciale (SOF).
O problema care inca nu a fost negociata se refera la tipul de tehnica si sistemele de arme pe care americanii vor putea sa le aduca pe teritoriul Romaniei. Autoritatile romane se pare ca nu si-au dat acordul ca pe teritoriul tarii noastre sa fie amplasate rachete balistice cu raza medie si lunga de actiune ci numai sisteme performate de aparare antiaeriana. Este vorba de baterii de rachete Patriot.
Kogalniceanu, centru regional
Baza Americana de la Mihail Kogalniceanu va avea rangul unui centru regional de pregatire a trupelor americane din Europa de Est, ce vor fi desfasurate in diverse teatre de operatiuni. Impreuna cu facilitatile aeroportuare de la Kogalniceanu si cele portuare din Constanta, tot centrul va constitui un sistem integrat de pregatire, stationare si expeditie pentru fortele americane. Acest centru va diferi in mod fundamental de bazele americane clasice, din perioada Razboiului Rece, desfasurate in Europa. Dimensiunea sa in materie de trupe si tehnica va fi una flexibila, in functie de misiunile ordonate de Pentagon. Potrivit unor surse neoficiale, efectivele care vor stationa aici vor fi la nivel de brigada. In perspectiva, exista oportunitatea ca Centrul regional de pregatire de la Kogalniceanu sa fie pus de Pentagon si la dispozitia NATO, pentru pregatirea unor operatiuni comune.
Anul trecut, Ministerul Apararii Nationale si concernul american Northrop Grumman au semnat un contract-cadru de colaborare, estimat la circa 4,5 milioane de dolari. Firma americana se angaja sa acorde consultanta pentru realizarea infrastructurii pentru bazele militare, precum si managementul acestora.
Coordonare NATO la nivel strategic
Referindu-se la redislocarea bazelor americane in Europa de Est, generalul american James L. Jones, Comandantul Suprem al Fortelor Aliate din Europa (SACEUR), a declarat, recent, ca viitoarele baze americane din estul Europei vor fi amplasate in zone mai putin populate si vor fi folosite poligoane aflate mai departate de asezari umane. "Nu vom mai avea baze militare ca cele de la Rammstein in viitor. Vom crea un nou tip de baze care sa fie mai eficiente din punct de vedere strategic. La nivel strategic, bazele americane vor fi coordonate cu NATO. Baze pe care sa le folosim in mod direct in cadrul unor operatiuni, prin rotirea sau deplasarea in teatrele de operatiuni a unor forte expeditionare precum trupele Rangers sau Marines", preciza generalul James Jones.
Va prezentam in continuare cateva date despre locatiile pe care le vor folosi in viitor militarii americani.
Poligonul Cincu
Se intinde pe teritoriul a doua judete, Sibiu si Brasov, are o suprafata de 104 km patrati, altitudinea variaza intre 400 - 700 m, relief variat, temperatura medie anuala 7-8 grade Celsius, aproximativ 100 km de drumuri natural amenajate. Este autorizat pentru:
- executarea aplicatiilor tactice cu trageri de lupta cu compania si batalionul de infanterie, bateria si divizionul de artilerie, gruparea de artilerie (de brigada si corp de armata), precum si pentru executarea exercitiilor tactice cu trageri de lupta cu piesa de artilerie si cu plutonul;
- executarea tragerilor din pozitii de tragere acoperite cu artileria si cu aruncatoarele de toate calibrele;
- executarea de trageri cu mijloace de foc ale aviatiei;
- executarea tragerilor de omologare si experimentare cu artileria prin ochire directa si din pozitie de tragere acoperite, precum si cu elicopterele de catre uzinele producatoare de armament si munitii.
Poligonul Cincu este situat in apropierea comunei Cincu, la 25 km Est de municipiul Fagaras si la 13 km de comuna Voila. Prin localitatea Voila trece soseaua Brasov - Fagaras - Sibiu si calea ferata ce uneste localitatile mentionate. Statia CFR Voila este si cel mai apropiat punct unde se pot face debarcari si imbarcari ale tehnicii transportate cu trenul.
Poligonul Malina (Smardan), judetul Galati
- Suprafata 8500 ha
- Asigura cazarea pentru 600 de persoane
Omologat pentru: trageri de instructie si de lupta cu armamentul de pe masinile de lupta ale infanteriei si tancurilor; aplicatii tactice cu trageri de lupta cu infanteria si tancurile (nivel batalion); aplicatii tactice cu trageri de lupta cu subunitatile de artilerie (bateria, divizionul) si gruparea de artilerie; trageri speciale si trageri cu armamentul greu de infanterie; sedinte de aruncare a grenadelor ofensive si defensive; trageri cu armamentul trupelor chimice; trageri in tintele terestre cu armamentul de pe elicoptere si avioane; bombardament in picaj cu MIG-21 LanceR si orizontal cu IAR-99; MIG-21 si IL 28.
Poligonul Babadag, judetul Tulcea
- Suprafata 2700 ha;
- Asigura cazarea pentru 250 de persoane
- Aplicatii tactice cu trageri de lupta cu infanteria si tancurile (nivel companie);
- Aplicatii tactice cu trageri de lupta cu subunitatile de artilerie (bateria, divizionul);
- Trageri speciale si trageri cu armamentul greu de infanterie;
- Sedinte de aruncare a grenadelor ofensive si defensive;
- Trageri in tintele terestre cu armamentul de pe elicoptere si avioane.
Aerodromul Mihail Kogalniceanu
Lungimea pistei 3500 metri; Latime 45 metri; Pista de beton
Facilitatile existente asigura conducerea zborului si conducerea administrativa, cladiri pentru cazarea personalului si lucrul personalului tehnic, hangare pentru avioane, spatii pentru depozitare. (Doru DRAGOMIR)
Si politicienii sunt multumiti
Adrian Nastase, presedinte executiv al PSD
Este un lucru bun
"Consider ca este un lucru bun. Discutiile, si politice si tehnice, au pornit in perioada guvernarii anterioare. Aceasta decizie si acest acord, care este de fapt un acord cu semnificatie militara, dar si strategica, dar si politica, vine si ca urmare a faptului ca Romania a devenit membru al Aliantei Atlantice, vine si ca urmare a unor proiecte de colaborare foarte stransa la nivelul armatei, intre armata romana si armata americana. Pe de alta parte, sigur ca spatiul geostrategic s-a modificat semnificativ dupa 11 septembrie si lupta impotriva terorismului de fapt creeaza alte conditii pentru abordarea intr-un alt mod a ceea ce reprezinta riscurile neconventionale." (R.G.)
Lucian Bolcas, liderul grupului PRM din Camera
Raporturile cu SUA, esentiale
"Desigur ca si noi, cei din PRM, vedem in raporturile bilaterale cu Statele Unite ale Americii o componenta esentiala a politicii noastre externe si conducerea partidului nostru s-a pronuntat in mai multe randuri cu privire la posibilitatea amplasarii unor baze militare." (R.G.)
Eckstein Kovacs Peter, senator UDMR
O orientare pozitiva
"Este vorba despre un tratat care reflecta pe plan politic o orientare pozitiva a Romaniei, atat fata de UE, cat si fata de SUA. Romania s-a implicat ca parte in mai multe actiuni NATO sau coordonate de SUA, iar acest tratat urmeaza aceeasi logica: lupta impotriva terorismului." (R.G.)
Valentin Iliescu, deputat PD
Un moment extrem de important
"Tratatul de acces privind realizarea bazelor americane pe teritoriul Romaniei reprezinta un moment extrem de important din punct de vedere al politicii, armatei, economiei, dar si din perspectiva securitatii nationale. Semnarea tratatului ofera Romaniei o pozitie privilegiata fata de celelalte tari NATO, in raport cu SUA. Derularea in bune conditii a acordului poate reprezenta constituirea premisei unui raport privilegiat in plan economic cu SUA. Acordul nu reprezinta insa o trecere pe plan secund a raporturilor cu Uniunea Europeana, ci este un moment in care Romania demonstreaza seriozitate in relatiile cu cea mai mare putere a lumii." (R.G.)
Teodor Melescanu, senator PNL
O confirmare a relatiilor bune
"Este o confirmare in practica a relatiilor foarte bune dintre SUA si Romania si al statutului nostru de aliat ale SUA. Asadar, este vorba de o suplimentare prin masuri practice a statutului nostru de aliat si o dovada a seriozitatii cu care Romania isi realizeaza angajamentele." (R.G.)
40 de carciumi pentru americani, la Malina
Fetele din sat cred ca nu vor fi bagate in seama de militari
Cei peste 4700 de locuitori ai comunei Smardan din judetul Galati ii asteapta cu nerabdare pe militarii americani care vor veni pentru exercitii in poligonul Malina din vecinatatea localitatii, transmite corespondentul Rompres.
Satenii sunt obisnuiti cu prezenta militarilor straini pentru ca in ultimii trei ani au primit de doua ori vizita bersaglierilor si tanchistilor italieni care s-au antrenat in aplicatii comune cu militarii romani pe acealasi poligon.
"Este foarte bine ca vin americanii. Vom avea si noi mai multe facilitati, mai ales in repararea drumurilor si a unor obiective de interes social si cultural din comuna. Sper sa fie cazati aici pentru ca astfel le vom lua si noi impozite si taxe mai grase. Acum sper ca si Consiliul Judetului Galati ne va da bani mai multi ca sa facem comuna boboc", a declarat, ieri, primarul comunei, Neculai Botezatu.
Edilul local a precizat ca in comuna si cele trei sate arondate sunt 40 de carciumi, dar numai trei sunt de ,,nasul americanilor" fiind dotate cu termopane, mese de biliard, jocuri si bauturi fine. Cele mai suparate din sat sunt fetele, pentru ca, spun ele, asa cum s-a intamplat cu italienii, si americanii vor pleca dupa fete in Galati. "Nu se vor uita la noi, or sa plece la Galati. Sa vedeti ce de taxiuri vor veni sa-i ia si sa-i duca la Galati. Asa s-a intamplat si cu italienii", a spus cu naduf Ionica Vasile, de 19 ani din Smardan. (D.D.)
 Comentarii: 68 Afiseaza toate comentariile  
Al Jazeera, justitiat... "porcul american" Ronald Schultz, consulent, avea 40 de ani   de Oriana
individul impsucat de vajniceii "iar marshals"   de Giuseppe Cocos
2. Gata cu Al Jazeera, din 2006 vine AL RISALA saudita !   de Oriana
Arta, Adevar si Politica   de Cristiana
Daca cenzorii imi permit...   de Dan Bostan
gata cu Al Jazeera, vine Al Risala tv, a nababului saudit Walid !!!   de Oriana
EU   de traktorist
Camera Lorzilor acum citeva ore; torture si extraordinary rendition   de Cristiana
Inchiriez titlu universitar major sau premiu Nobel de orice fel, pentru luna Aprilie si Mai 2006   de Morkova Vesela
Buturuga mica rastoarna carul mare....   de Doro
Ce chestie ! Ion Iliescu sub umbrela americana si Coran (Voronin) sub   de ionion
Sunt atâtia experti..   de calator
Da de ce umbrela sa nu fie si deasupra Chisinaului ? Si ei sunt romani   de ionion
Din nou despre EuroNews.....   de Adrian v.D.
Pinter's Nobel Prize speech   de Cristiana
Sa fim prieteni cu America !   de Giuseppe Cocos
Teapa din laba ursului.   de S
Sobru si S tare mahniti   de progitmo
Tichia de margaritar   de Omul din Himalaya
SUA dau inapoi   de Sarmis
Tzepelica, poti sa scrii ce doresti, dar asta nu ma face   de Raquel
Am cunoscut si io fete la Malina...   de Hantzy
Scepticus Clusiensis, scutul e dosul Licuricelui cel Mare,   de Raquel
CUM TREBUIE SA SE POARTE ROMANIA FATA DE LICURICI   de scepticus clusiensis
Sub scut sau pe scut ?   de S
Russia, back off!   de Gargantua
Cum ii zice aluia de lua Premiul ...n-o Bel....esti, nobel ramai ?   de motanul incaltat
Ciocoism   de Bumerang
cum isi trateaza administratia Bush aliatii   de scepticus clusiensis
in afara de sub : Tiomfte gata, o intinde ? se duce la capshuni ?   de ionion
"Eu sint un genial amestec"   de motanul incaltat
Scutul, o vrajeala ??? Esti o fosila, musiu !   de motanul incaltat
SCUTUL O VRAJEALA   de scepticus clusiensis
Ce ce m-ati luat de linga voooi......De ceeeee m-ati dus d'acasa ??   de motanul incaltat
"Ursul" se simte deranjat si a inceput sa mormaie...   de Tzepelica
Re: Pt. pseudospecialistii cu studii la Moscova, de felul Ratacitului...   de Tzepelica
Cateodata ma surprinde   de ionion
Patriot - o racheta balistica?   de roy
il stiti pe nea Gica din Vadu Rosca?   de buratino
In caz de razboi, care este iminent, sub scut vor intra si gainile de la Babadag ? dar iepurii ,   de ionion
Bucurestiul pare dispus sa faca mai multe concesii in aceasta privinta spre deosebire de Polonia   de buratino
Oda bucuriei   de FB
motane   de Sobru
Bai AGENTULE,... esti in urma rau de tot.... n-am vrut sa zic ca esti inapoiat,...   de CONU
Aia de o criticati ieri pe Miruna, vazurati mai jos stirea?   de Agentura
Minciuni sfruntate !!!   de bogdan_fr
stati blanzi cu utilitatea unui scut antircaheta...   de lucid
Draga S, un raspuns la mesajul dumitale de ieri ("America e o secta")   de Farimitza Lambru
oda Conducatorului mult iubit!   de pilula1
Discursul laureatului Premiului Nobel pentru literatura pe 2005, 5   de pilula1
Discursul laureatului Premiului Nobel pentru literatura pe 2005, 4   de pilula1
Discursul laureatului Premiului Nobel pentru literatura pe 2005, 3   de pilula1
Discursul laureatului Premiului Nobel pentru literatura pe 2005, 2   de pilula1
Discursul laureatului Premiului Nobel pentru literatura pe 2005, Harold Pinter   de pilula1
ce zic francezii   de andro
Betia la romani!   de Daniel Smith
sub scutul antiracheta   de ethno1940
sub scutul antiracheta   de ethno1940
AHA !   de Michael Theil - Lazarescu
ar fi bine   de Sobru
Intrebati-i pe israelieni ce bune sunt Patriot-urile!   de Agentura
Scut antiracheta cu Patriot sau legenda urbana?   de Ratacitul
Iti trebuie multa democratie sa ramii o tara neutra   de Atamild
Blestemate moskovele / Pe la Kremlin se aduna / Fac acum marunt din buze / Nu-i a buna, nu-i a buna!   de Morkova Vesela
Good, good   de Dan Bostan
Incepe dansu   de neamtu tiganu
1000 - 0 pentru Romania !   de Morkova Vesela
Ne-am pricopsit !   de Giuseppe Cocos
A r h i v a
  3136 de copii cu pojar, nici un vinovat    4 comentarii
  Onisoru e acuzat ca face jocurile SRI    4 comentarii
  Basescu si-a pus generalii    1 comentariu
  Condoleezza pledeaza pentru continuarea reformei in Ucraina    1 comentariu
  Detinutii din Romania, sub lupa Consiliului Europei    2 comentarii
  Mazare acuza sistemul ticalos    3 comentarii
  ZIUA pe CNN si BBC    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Basescu si-a pus generalii (183 afisari)
 Femeia-macelar si-a recunoscut crima (59 afisari)
 Sub scutul antiracheta (46 afisari)
 Cand preotii vorbesc despre teatru (39 afisari)
 3136 de copii cu pojar, nici un vinovat (33 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02312 sec.