Ziua Logo
  Nr. 3497 de marti, 6 decembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Scandalul concursului de la CND
Treziti-va, domnule ministru!
Conflictul dansatorilor si coregrafilor independenti cu Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) cu succesivii ministri care s-au perindat la conducerea lui dureaza de ani. Nenumaratele memorii, luari de pozitii, proteste si sustineri din partea societatii civile au adus in prim-plan, din pacate, doar sfidarea programatica a sectorului independent.
Pe 7 noiembrie ar fi trebuit sa aiba loc concursul pentru ocuparea postului de director al Centrului National al Dansului (CND). Dupa cum se stie, concursul a fost amanat pentru data de 12 decembrie. Motivatia ministrului Culturii, Adrian Iorgulescu, a fost consternanta: el a afirmat ca amanarea survine la solicitarea breslei si pentru ca Regulamentul de functionare al CND sa poata fi schimbat. Regulamentul fusese trimis MCC cu 5 luni in urma si el trebuia aprobat in decurs de 60 de zile. Nimeni din conducerea interimara a CND nu a primit insa raspuns in legatura cu situatia lui, in schimb MCC a avut subit revelatia deficientelor Regulamentului cu o zi inainte de concurs. In acest context, amanarea concursului a fost o impardonabila incalcare a legii si o flagranta anulare a oricaror reguli. Pe de alta parte, crearea Centrului a fost initiativa coregrafilor independenti, care au fost permanent confruntati cu lipsa unor spatii de lucru. In momentul in care s-a pus problema infiintarii CND, dintr-o data "breasla" a vrut sa si-l insuseasca. In fond, care breasla, domnule Iorgulescu? Cei care i-au atacat permanent pe coregrafii independenti (campionul subminarii fiind Sergiu Anghel), sustinand ca fac spectacole pentru export?! Comparati, domnule ministru, succesele si turneele in strainatate ale sectorului independent cu cele ale "breslei" invocate, care are, de altfel, de multa vreme companii, si veti vedea ca balanta atarna covarsitor in favoarea primului compartiment. Daca va preocupa imaginea Romaniei in afara, atunci trebuie sa stiti ca dansatorii si coregrafii independenti au reusit sa creeze parteneriate internationale importante si sa implice operatori culturali din strainatate, directori de festivaluri internationale prestigioase, care sunt dispusi sa investeasca in dansul contemporan romanesc doar daca el e gestionat asa cum trebuie.
A amana un concurs aducand argumente de genul "solicitarea breslei" dovedeste o inadmisibila supunere in fata presiunii unor grupuri de influenta. Un ministru al Culturii nu trebuie sa fie manipulabil, nu-si poate permite sa fie subiectiv si partinitor cand trebuie sa ia o decizie esentiala privind integritatea unui spatiu de creatie, devenit teren minat al manevrelor de culise si al jongleriilor cu circuit inchis.
Ce sa intelegem, domnule ministru, din reactia dumneavoastra? Ca acest concurs e, pana la urma, formal, in conditiile in care transparenta politicilor culturale e sustinuta cu obstinatie? De la discursul atent ambalat la punerea lui in practica este cale lunga si se pare ca dumeavoastra nu faceti decat sa accentuati acest lucru.
Nu contest posibilele abilitati manageriale ale doamnei Ana-Maria Munteanu, pentru care, e evident de-acum, a fost amanat concursul. Contest insa modalitatea nelegitima si aberanta prin care o sustineti.
Un concurs-sforarie anuleaza din start insasi ideea de confruntare autentica si viabila. Daca-l girati, nu faceti decat sa va compromiteti si sa va transformati autoritatea intr-o minge de ping-pong. Poate ca, cine stie, pe ultima suta de metri, va veti delimita de presiunile unei bresle care incearca sa va reduca la functia de executant si nu veti face din concurs o cursa dinainte castigata.
Nota redactiei: Coregrafii Manuel Pelmus, Mihai Mihalcea, Florin Fieroiu, Ion Dumitrescu si Eduard Gabia au anuntat pentru astazi (de la orele 11.00, la CND, in cladirea Teatrului National, etaj 4, intrarea pentru Laptaria Enache) o conferinta de presa in care isi vor prezenta pozitia cu privire la modul scandalos in care MCC a organizat concursul pentru ocuparea postului de director la CND.
Mihaela MICHAILOV 
A r h i v a
  Concursul Jeunesses Musicales devine EUROPAfest    
  Oglinzile lui Borges    
  "O Stea printre... Stele"    
  Da Vinci inflacareaza mintile    1 comentariu
  Magia lui Mats Ek    
  De la fisc adunate    
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Licitatie pentru mortaciuni (86 afisari)
 Sediu nou Coca-Cola (42 afisari)
 Vine licuriciul (25 afisari)
 Stiri pe scurt (24 afisari)
 Purceaua politica, moarta in cotet (24 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00845 sec.