Ziua Logo
  Nr. 3495 de sambata, 3 decembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Rujeola a mai ucis un bebelus
ZIUA foto
Un bebelus de noua luni bolnav de rujeola a murit, ieri, la Spitalul Judetean de Urgenta Constanta, in urma unor complicatii ale bolii, acesta fiind primul caz de deces din acest an din judet, provocat de aceasta afectiune. Potrivit cadrelor medicale din Sectia de Terapie Intensiva-Pediatrie a Spitalului Judetean Constanta, I.B., din localitatea constanteana Ostrov, a fost internat initial cu o bronho-pneumonie cu complicatii, iar dupa tratament s-a vindecat, dar a ramas cu o sensibilitate a aparatului respirator. Micutul a fost externat, insa in 28 noiembrie a fost internat la Spitalul de Boli Infectioase, unde a fost diagnosticat cu rujeola, iar joi a fost transferat la Spitalul Judetean de Urgenta Constanta din cauza ca starea lui se agravase. Ieri dimineata, copilul a murit. Directorul Spitalului de Boli Infectioase Constanta, dr. Sorin Rugina, a confirmat ca doi copii care erau internati in unitatea medicala si fusesera diagnosticati cu rujeola au fost transferati, joi, la Spitalul Judetean de Urgenta Constanta si a spus ca de obicei astfel de transferuri se fac in momentul in care apar complicatii, iar starea pacientilor se agraveaza. Seful Directiei Judetene de Sanatate Publica Constanta, dr. Marius Enescu a precizat ca bebelusul nu a fost vaccinat antirujeolic.
Vaccinarea sugarilor, obligatorie
Amintim ca, in plina epidemie de pojar, MS a confirmat cu intarziere cresterea numarului de cazuri, in perioada septembrie 2004-octombrie 2005 fiind raportate 2590 de cazuri. Pe 1 decembrie, dupa ce ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu a anuntat desfiintarea Centrului pentru Prevenirea si Combaterea Bolilor Transmisibile, a fost aprobat Planul urgent de masuri in vederea controlului extinderii infectiei rujeolice. Potrivit planului, s-a decis includerea copiilor in varsta de 7-11 luni in grupa de varsta eligibila pentru vaccinarea anti-rujeolica, iar directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti trebuie sa realizeze urgent catagrafierea copiilor in varsta de 7-11 luni, 12-15 luni si respectiv 7 ani si sa evalueze dozele de vaccin necesare pentru vaccinarea acestor grupe de varsta. Pentru grupa de varsta 7-11 luni, recuperarea restantierilor si respectiv pentru vaccinarea contactilor in focare se va utiliza vaccin rujeolos (VVR). Revaccinarea copiilor care au varsta de 7-11 luni, cuprinsi in aceasta actiune, se va face cu vaccin rujeolic-rubeolic-urlian la varsta de 18-24 de luni. Pentru grupa de varsta 12-15 luni si la varsta de 7 ani, vaccinarea se va face cu vaccin rujeolic-rubeolic-urlian. Pe masura completarii necesarului de preparate imunoprofilactice specifice rujeolei, campania de vaccinare se extinde pana la limita superioara de varsta, 14 ani, pentru copiii fara antecedente vaccinale.
Licitatii intarziate
Licitatia pentru achizitia de vaccinuri antirujeola trebuia facuta in luna ianuarie 2005. "S-a incercat o licitatie in martie 2005, dar s-a reusit una in august 2005", spune ministrul Nicolaescu. Insa vina pentru imbolnaviri o paseaza fostului Centru pentru prevenirea si Combaterea Bolilor Transmisibile (de altfel aflat in subordinea MS) si fostilor conducatori ai ministerului Sanatatii. "Iresponsabilitate si inconstienta. Desi aveau in stocuri vaccinuri rujeolice, autoritatile nu le-au folosit, numarul cazurilor a crescut exponential si nimeni din fosta conducere a Ministerului Sanatatii, din guvernarea PSD nu s-a interesat ce se peterece", declara ministrul. "Ceea ce intampla in sistemul de sanatate dovedeste ca in Ministerul Sanatatii nu este un management bun, ci sunt fisuri atat pe orizontala, cat si pe verticala si pentru aceasta trebuie luate masuri", a explicat Nicolaescu. MS are obligatia, printre altele, sa vaccineze gratuit, impotriva rujeolei, printr-un program national, copii cu varsta intre 12 si 15 luni si cei peste sapte ani. Mai mult chiar, autoritatile romane au aderat la programul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, angajandu-se astfel in fata organismelor internationale ca vor eradica rujeola. Acum, vor fi vaccinati de urgenta copiii chiar mai mici de un an. Cine insa isi asuma acum vaccinarea unui sugar, in conditiile in care in mod normal imunizarea trebuie facuta la un an, nu mai devreme? - se intreaba specialistii. Nicolaescu cere raspundere in scris pentru epidemiologi.
Rujeola este o boala virala foarte contagioasa, care survine prin epidemii, in general, la sfarsitul iernii si inceputul primaverii, si afecteaza, mai ales, copiii intre 1 si 3 ani, care nu sunt vaccinati, si care nu mai sunt imunizati de anticorpii mamei lor. Rujeola este cea mai frecventa dintre febrele insotite de eruptii. Este imunizanta; se intampla foarte rar sa o iei a doua oara. Dureaza in jur de 10-20 de zile. O particularitate a acestei boli este aceea ca organismul copilului poate pastra virusul viu timp de mai multi ani. Singura modalitate de a combate aceasta maladie este vaccinarea. Copilul va fi contagios pana la disparitia totala a bubitelor, de aceea este recomandata o izolare a bolnavului pe perioada maladiei. Simptomele bolii sunt: febra mare (39-40 0C), nas care curge, lacrimare, tuse uscata. De asemenea, o lipsa de vioiciune si de pofta de mancare. Rujeola este o maladie care pune bolnavul la incercare din punct de vedere fizic. Apoi, apar mici bubite albe in interiorul obrajilor, care dispar atunci cand apare eruptia cutanata pe corp. Aceasta din urma tine in jur de o saptamana. Este vorba de bubite rosu-inchis, care apar mai intai pe fata, si acopera, treptat, tot corpul.
Carmen POPESCU 
A r h i v a
  Gripa aviara castiga teren    
  Aproape 16.000 de romani bolnavi de SIDA sau infectati cu HIV    
  Ambasada SUA critica legea farmaciei    3 comentarii
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Marele Orient al Romaniei isi asuma iregularitatea (1507 afisari)
 Aspectele militare din regiunea Marii Negre (664 afisari)
 Rujeola a mai ucis un bebelus (541 afisari)
 Scoala cutitelor lungi (390 afisari)
 Catedrala Neamului va purta hramul Sfantului Apostol Andrei si al Inaltarii Domnului (319 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01082 sec.