Ziua Logo
  Nr. 3495 de sambata, 3 decembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Noi muncim, noi nu gandim
Iulia POPOVICI 
N-avem cultura critica, dar avem cultura plecaciunii. Cu putin efort de vizibilitate publica (mediatica sau in cercurile restranse de omologare intelectuala) si disponibilitate de socializare (sa nu ignoram rolul iesitului la bere in succesul romanesc), mai orice produs - cultural, social - poate deveni o "valoare confirmata". Nu trebuie sa confirmi continuu, cu fiece lucru pe care-l faci, e suficient sa fii confirmat o data si vei fi pentru totdeauna. Cam toata literatura critica (in sens larg) de la noi e una encomiastica, de la o zi la alta "din ce in ce mai sus, pe culmi nebanuite", motiv pentru care singurele lucrari cu adevarat valabile produse in Romania sunt cele despre... straini. Sau despre oameni morti de mult si fapte care nu privesc pe nimeni inca in viata.
Sa discuti critic - ceea ce nu inseamna sa dai cu piatra sau sa contesti neaparat valoarea, ci pur si simplu sa incerci sa descompui mecanismele, ca la ceas, ca sa vezi cum functioneaza - e, in Romania, ca si cum ai nega Holocaustul: o impietate. Traim din stergerea de praf a statuilor si aprinderea de lumanari la altare (nu degeaba a inventat poporul vorba "dai in mine, dai in fabrici si uzine"). Motivul pentru care, de exemplu (cultural), textele clasice straine nu sunt retraduse periodic (cum se intampla in literaturile occidentale): cum sa contesti - din ratiuni de "upgradare" lingvistica - calitatea muncii unui om respectabil, a unui profesionist incontestabil?! Trebuie pus in miscare un intreg angrenaj strategic intru motivarea unei versiuni noi, si ele sunt foarte rare (infinit respect pentru Sorin Marculescu si al lui minunat "Don Quijote"). Despre o carte slaba a unui scriitor celebru se vorbeste pe la colturi (de masa), iar formulele comentatorilor ei in scris sunt capodopere de eufemisme. Pentru spectacolele nereusite ale regizorilor/ actorilor/ scenografilor de marca se gasesc infinite circumstante atenuante, iar pentru rateurile autorilor de film e de vina societatea necoapta. Asezati-va mai aproape, maestre, n-avem limba atat de lunga!
Si nu e vorba doar de cultura, unde meditatul de doua ori pare sa insemne timp pierdut. E o chestiune de amploare nationala. Asa ca, in alta ordine de idei, tot a gandirii critice: acum cateva saptamani, televiziunile de tot felul ii plangeau de mila femeii din nu stiu care sat inundat careia presedintele Basescu ii promisese mai demult ca-i boteaza copilul (era insarcinata in cinci luni la vremea aceea), daca nou-nascutul era baiat, si care (al naibii ghinion!) facuse o fata. Proaspata mama (care avea un baiat, si la-nceput isi dorise o fetita) regreta ea insasi ca din cauza sexului copilului i se ducea pe apa sambetei norocul, iar reporterii se intrebau retoric daca primul barbat al tarii isi va calca pe inima si-i va fi nas unei... viitoare femei. Nimanui nu i-a trecut prin capsor ca toata povestea, de la promisiunea lui Basescu pana la reprezentarea mediatica, era de un misoginism crunt, o proba de mentalitate patriarhala pentru care degeaba a inventat statul roman comisii de combatere a discriminarii. Vai, vai, ce hazos, oare ce nume o sa aiba copilul, daca Traian nu se mai poate?! Si atat.
Dar, la urma urmei, nimic de mirare, zilele trecute, de Ziua Nationala, de la Dunare la Carpati si Marea Neagra (pana la Tisa nu mai e cazul), a rasunat slagarul (de altfel, cu o excelenta linie melodica) "Noi suntem romani,/ Noi suntem romani,/ Noi suntem aici in veci stapani/ etc.", o reminiscenta a timpului in care intemeierea statului roman s-a bazat pe afirmarea unitatii de limba si neam. S-a cantat si la Alba Iulia, care e in Transilvania, in care Transilvanie natiunea romana e formata inclusiv dintr-o consistenta comunitate maghiara, din ramasitele celei germane si alte asa-numite "minoritati conlocuitoare". Caror minoritati trebuie sa li se aminteasca de fiecare 1 Decembrie cine e stapanul, stapan care habar n-are, cand nu preia tale quale, fara sa-l inteleaga, discursul european, de conceptul modern de natiune, bazat pe interese sociale comune, nu pe "aceeasi limba, aceeasi religie".
Dar noi vorbim (cantam), noi nu gandim.
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
Nu muncim, nu vorbim, nu gandim . . . . . . ?!?!?!   de Olga Khan
O data cu 23 August 1944 romanii au incetat de a fi un popor sau   de ionion
S-o boteze "Ulpia Traiana" ...   de Scufitza Rosie
Foarte "la subiect" textul   de Scufitza Rosie
DA asa strigau minerii in 14-15 Iunie 1990 prin Bucuresti in timp ce bateau bucurestenii, i-am auzit cu urechile mele!   de serios-glumetul
Romania apartine de Italia   de Alex2003
concept european modern? de unde pana unde??   de dan toader
plecaciune   de adicornut
Despre noi, in cheie trista   de Hyena
Desigur   de mteddy
Stimata Iulia Popovici,   de alwis46
Iulia   de indel
A r h i v a
  10 Mai, nu 1 Decembrie    55 comentarii
  PNL si PSD: unde sunt "turbulente interne"?    1 comentariu
  Zarurile nu au fost inca aruncate    1 comentariu
  Spiritul mediteranean    3 comentarii
  Macar de Ziua Nationala...    2 comentarii
  Basescu: Urgenta Transnistria    1 comentariu
  La judecata zilei    1 comentariu
  Talpa tarii si condurul artei    2005-11-19
  Cand Serban nu vine-acasa, joaca soarecii pe masa    2005-11-04
  Limba romana care este    2005-10-28
  Cultura se face la masa. Oare?    2005-10-07
  Presa culturala: prea "cool"/ "so boring"    2005-09-23
 Top afisari / comentarii 
 Marele Orient al Romaniei isi asuma iregularitatea (1507 afisari)
 Aspectele militare din regiunea Marii Negre (664 afisari)
 Rujeola a mai ucis un bebelus (541 afisari)
 Scoala cutitelor lungi (390 afisari)
 Catedrala Neamului va purta hramul Sfantului Apostol Andrei si al Inaltarii Domnului (319 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.28991 sec.