Ziua Logo
  Nr. 3495 de sambata, 3 decembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Sotron
Un cosmar
Adormisem imbracat dupa ce toata seara bausem horinca din Maramures cu minunatul poet care e Ion Muresan. Am avut probabil un cosmar, ceea ce mi se intampla destul de rar. Eram transpirat leoarca. Am pipait cu mana pe noptiera si-am dat de-o sticla pe care am dus-o la gura crezand ca e apa. Nu era... Mi-am lasat din nou capul pe perna, am tras plapuma pana peste ochi si am incercat sa adorm. Nu reuseam cu nici un chip. Ma intorceam de pe o parte pe alta, ma perpeleam ca pe jaratec. Ma obseda visul de mai inainte. Piata Victoriei plina de oameni urland cat ii tinea gura: Ceausescu! Ceausescu! La unul din balcoane a aparut un tip de statura mijlocie, cu capul acoperit de o caciula asemanatoare cu aceea a lui Ceausescu cand s-a dat jos din tanc. Si-a pus-o probabil ca sa-si mascheze chelia... Nu stiu exact ce s-a mai intamplat. Visul s-a pierdut in ceata. Si in aplauzele multimii.
***
De cand a suferit o operatie destul de grea, Emil Constantinescu a devenit curajos. Eu il stiu de pe vremea cand era un baiat timid. Si serios! Cand unii studenti de la Drept, precum si altii, de la alte facultati, s-au dus, in 1956, in Piata Universitatii ca sa protesteze impotriva intrarii trupelor sovietice in Ungaria. El nu era cu noi, nu l-am vazut. Nu-i vorba ca si manifestatia noastra s-a fasait repede. Pe unii i-au arestat, iar altii am fugit acasa.
Ce-i drept, 33 de ani mai tarziu l-am vazut in aceeasi Piata a Universitatii. Doar ca el era la balcon langa Ana Blandiana si alti corifei mai mult sau mai putin post-revolutionari.
Si uite-l acum ce curajos a devenit! Nu ezita sa-l acuze pe seful statului si pe alti fruntasi ai vietii noastre politice. Dupa parerea lui, in Romania, jocurile politice sunt facute de "sistemul oligarhic" - format din fosti securisti, nomenclaturisti, oameni santajabili - iar Traian Basescu face parte din acest sistem. La fel, Theodor Stolojan si Adrian Nastase. "Cand lucrezi in sistem este foarte greu sa vii si sa reformezi din interior sistemul"; "Cineva care vine din sistem asculta de sistem, nu conduce sistemul", a precizat fostul conducator al Romaniei.
***
In visul meu, romanii ar fi vrut un nou Ceausescu. Eventual unul mai tanar, fie si cu un pronuntat inceput de chelie. Care sa conduca tara ca pe o nava de mare tonaj: un transatlantic, un fel de Titanic...
Poate ca au dreptate, poate ca e bine sa fie in fruntea statului un capitan de vas. Sa ne dea la toti colaci (de salvare)!
D. TEPENEAG 
A r h i v a
  Un festival si cateva deliruri teatrale    
  Copilarii cu de toate    
  Festivalul CineMAiubit 2005, amanat in 2006    
  Despre nationalism la Iasi    1 comentariu
  Arta fara handicap    
  Premiantii Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti pentru anul 2004    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Marele Orient al Romaniei isi asuma iregularitatea (1507 afisari)
 Aspectele militare din regiunea Marii Negre (664 afisari)
 Rujeola a mai ucis un bebelus (541 afisari)
 Scoala cutitelor lungi (390 afisari)
 Catedrala Neamului va purta hramul Sfantului Apostol Andrei si al Inaltarii Domnului (319 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00735 sec.