Ziua Logo
  Nr. 3495 de sambata, 3 decembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Un festival si cateva deliruri teatrale
Scena din "Delir in doi... in trei, in cati vrei" (Foto: Florin BIOLAN)
La Brasov are loc, de aproape doua decenii, un festival dedicat spectacolelor pe texte contemporane. Se prea poate ca, datorita indelungii familiaritati a publicului brasovean cu dramaturgia ultimului secol, teatrul din localitate (cu numele "Sica Alexandrescu"), condus de un tanar director-regizor, Claudiu Goga, sa fie unul in care repertoriul e compus intr-o masura coplesitoare din texte recente.
Ceea ce ofera o deschidere larga - de la Eugene Ionesco si Peter Turrini la Nicoleta Esinencu si Antoaneta Zaharia -, conceptuala, tematica, estetica. Asa se face ca pentru a vorbi despre dezorientarea, identitara si metafizica, a lumii de azi, Camelia Tino a preferat o adaptare dupa "Diavolul si moartea" (Turrini), Claudiu Goga, "Fuck you, Eu.ro.Pa!" (Esinencu), Alexandru Dabija, "Va pupa Piticu' din Franta" (Zaharia), iar Mihai Maniutiu, ionescianul "Delir in doi... in trei, in cati vrei".
Dupa cum bine zice Ionesco, piesa e o "comedie neagra". Protagonistii sunt un cuplu autodevorator - descompus/ deconstruit de Maniutiu intr-o succesiune de trei (plus una) perechi, tinand de varste si epoci diferite - prins intr-o insolvabila disputa asupra asemanarii dintre melc si broasca testoasa, in plin asediu (domestic la Ionesco, al cetatii la Maniutiu). Ca si "Viitorul e in oua", anterioara piesa a "clasicului" absurd pusa in scena de Mihai Maniutiu, la Theatrum Mundi din Bucuresti, spectacolul cu "Delir in doi" porneste de la o meditatie a regizorului asupra lumii contemporane scurtcircuitate de conflicte - militare, de generatie, de viziune (despre fericire, implinire, viata sociala). O lume a noastra cazuta in haos, prinsa intr-o cursa (decorul lui Mihai Madescu e o cutie din cutii, o cusca remodelabila, dar nu protectoare) a cautarii - de unde si instalatia de public, cu soldatul in costum anti-chimic, care-ntreaba zadarnic de a lui Jeanette, inainte de spectacol, printre spectatorii din foaier. Iar interpretarea lui Maniutiu chiar ar fi functionat, probabil, cu alti actori, care sa nu "vanda" spectacolul in prima parte si sa-l poata sustine energetic pana la final. Ar fi functionat, fiindca e, conceptual, un spectacol cu subtile, desi incomode, cai de acces catre spiritul unui public pentru care teatrul poate fi un spatiu de reflectie; mare pacat ca se pierde pe sinuosul drum de la teorie la practica...
Premii pentru Valeria Seciu si Dragos Buhagiar
Festivalul de Dramaturgie Contemporana care are loc la Brasov e unul competitional, el decernand anual o serie de distinctii pentru performanta artistica. La editia din 2005 (recent incheiata), juriul, format din criticii de teatru Florica Ichim, Andreea Dumitru si Ion Parhon, a decis sa nu acorde Marele Premiu. In schimb, Claudiu Goga a primit premiul pentru regie cu "Fernando Krapp mi-a scris aceasta scrisoare" de Tankred Dorst (montat la Teatrul "Ioan Slavici" din Arad). Pentru acelasi spectacol, Ramona Ingrid Macarie a primit o mentiune speciala pentru scenografie. "Cum gandeste Amy" de David Hare, de la Teatrul Mic din Bucuresti (regia Catalina Buzoianu), i-a adus lui Dragos Buhagiar premiul pentru scenografie, iar actritei Valeria Seciu, un premiu special al juriului. Cu rolul Helen din "Billy Schiopul" ("Schilodul din Inishmaan") de Martin McDonagh (Teatrul Nottara, regia Vlad Massaci), Gabriela Crisu a obtinut premiul pentru cea mai buna actrita, ex aequo cu Doriana Talmazan ("Fuck you, EU.ro.Pa!" de Nicoleta Esinencu, la Teatrul "Eugen Ionescu" din Chisinau, regia Victor Pahomi). Mentiunile speciale pentru rol secundar feminin si masculin le-au revenit Cameliei Zorlescu si lui Constantin Draganescu, pentru partiturile din acelasi "Billy Schiopul". Cel mai bun actor a fost considerat Mircea Andreescu pentru rolul Necunoscutului din "Vizitatorul" de Eric-Emmanuel Schmitt (Teatrul Nottara, regia Claudiu Goga). Organizatorii festivalului au acordat un premiu de popularitate Tamarei Buciuceanu-Botez pentru rolul din "Nepotu'" de Adrian Lustig (Teatrul de Comedie, regia Horatiu Malaele) si o diploma de merit Televiziunii Romane pentru spectacolul de televiziune "Moartea lui Alexandru Sutu" de Dumitru Crudu, regia Dominic Dembinski.
Cea de-a XVII-a editie a Festivalului de Dramaturgie Contemporana a fost organizata de Teatrul "Sica Alexandrescu" din Brasov, Consiliul Local, UNITER si Ministerul Culturii si Cultelor.
Teatrul "Sica Alexandrescu", Brasov * "Delir in doi... trei, in cati vrei" de Eug�ne Ionesco, traducere de Vlad Zografi si Vlad Russo * Regia: Mihai Maniutiu * Decorurile: Mihai Madescu * Costumele: Luana Dragoiescu * Miscarea scenica: Vava Stefanescu * Cu: Viorica Geanta-Chelbea, Marius Cordos, Bianca Zurovski, Mihai Bica, Iulia Popescu, Codruta Ureche, Vlad Jipa, Demis Muraru
Iulia POPOVICI 
A r h i v a
  Copilarii cu de toate    
  Festivalul CineMAiubit 2005, amanat in 2006    
  Un cosmar    
  Despre nationalism la Iasi    1 comentariu
  Arta fara handicap    
  Premiantii Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti pentru anul 2004    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Marele Orient al Romaniei isi asuma iregularitatea (1507 afisari)
 Aspectele militare din regiunea Marii Negre (664 afisari)
 Rujeola a mai ucis un bebelus (541 afisari)
 Scoala cutitelor lungi (390 afisari)
 Catedrala Neamului va purta hramul Sfantului Apostol Andrei si al Inaltarii Domnului (319 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00983 sec.