Ziua Logo
  Nr. 3494 de vineri, 2 decembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
La Basescu, ca la urs
-- Mii de bucuresteni s-au bulucit la defilarea de la Arcul de Triumf sa-l vada pe Presedinte * Emil Constantinescu si Ion Iliescu s-au infiltrat discret in multime * Blindatele armatei au facut deliciul copiilor * Elicopterele nu au zburat la Alba Iulia * Politicienii s-au raspandit ca potarnichile sa prinda capital politic * Basescu, zgarcit cu avansarile in grad * Marcel Pavel a behait Imnul National la Universitate * Misa a incins o spirala in cinstea Romaniei
Mircea PAUN - ZIUA Foto
Presedintele Traian Basescu a participat ieri la parada militara organizata cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, la Arcul de Triumf. Partea oficiala a durat mai putin de jumatate de ora, dupa care seful statului a facut timp de o ora o baie de multime acordand autografe si vorbind cu oamenii prezenti la manifestatie. In timp ce actualul presedinte isi facea cu greu drum prin multimea ingramadita pe sosea ca sa-l admire in toata splendoarea pe seful statului, pe trotuar trecea, aproape nebagat in seama, fostul presedinte Emil Constantinescu. La eveniment a participat si predecesorul Ion Iliescu, insa acesta s-a retras la incheierea programului oficial. In ciuda vremii cainesti, a fost defilarea care a trezit cel mai mare interes bucurestenilor de 15 ani incoace.
Crema Armatei a tropait "ca la carte"
Aproximativ 800 de militari inarmati cu te miri ce, de la pusti de parada la blindate sau marinari fara vapoare, au defilat pe sub Arcul de Triumf, in prezenta presedintelui Traian Basescu, a conducerii MApN, Statului Major General si a tuturor categoriilor de forte, precum si a numeroase personalitati politice, din opozitie sau putere. In afara actualului si fostilor presedinti, inclusiv primarul Adriean Videanu si sotia sa, Miorita, s-au mai itit din popor si presedintele Senatului, Nicolaie Vacaroiu, care a profitat de ingramadeala si i-a turnat cateva observatii in ureche lui Basescu, Mircea Geoana si numerosi membri ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti.
Dupa ce presedintele a depus o coroana de flori in fata Arcului de Triumf, parada a fost deschisa de noua drapele de epoca ale unor unitati militare cu traditie in Armata romana.
Cel dintai bloc de parada a fost format din primele unitati operationalizate ale Armatei romane apartinand fortelor terestre - Batalionul 26 Infanterie, Batalionul 2 Calugareni si Batalionul 21 Vanatori de munte. Alaturi de acestia au defilat 50 de elevi ai Colegiului Militar "Dimitrie Cantemir" de la Breaza.
Blocul al doilea de parada a fost alcatuit din 50 de militari ai Fortelor aeriene, iar blocul al treilea - din 50 de reprezentanti ai Fortelor navale.
Ministerul Administratiei si Internelor a participat la defilare cu un detasament de jandarmi si cu unul apartinand Inspectoratului General pentru Interventii in Situatii de Urgenta. Totodata, la parada militara de la Bucuresti a fost prezent si un detasament de interventie al Serviciului Roman de Informatii. Alaturi de militari, cu prilejul paradei au fost prezentate si unele dintre ultimele dotari ale Armatei romane, intre care Masina de Lupta a Infanteriei - MLI 84 -, sistemul antiaerian Gepard, aruncatoarele de proiectile reactive LAROM, statiile de transmisie Harris si Panther, sistemul aerian 2x35 mm "Viforul". De asemenea, la defilarea au fost prezente mai multe Transportoare Amfibii Blindate "Zimbru" si Transportoare Amfibii Blindate de Cercetare, precum si mijloace mobile ale Jandarmeriei, SRI si ale Inspectoratului pentru Interventii in Situatii de Urgenta si, in premiera, mai multe masini apartinand Serviciului de Protectie si Paza. In acelasi timp, cerul a fost brazdat in timpul desfasurarii paradei de noua avioane MiG 21 Lancer si alte noua elicoptere IAR 330 SOCAT.
Dupa trecerea tehnicii militare de lupta, parada a fost incheiata cu defilarea pe sub Arcul de Triumf a unui detasament al Regimentului 30 Garda si Protocol "Mihai Viteazul".
Numerosi bucuresteni au profitat de ocazie si, dupa incheirea manifestarilor oficiale, au tinut sa "defileze" si sa se fotografieze sub Arcul de Triumf . (Doru Dragomir)
Drapele si stele la Cotroceni
Seful statului i-a avansat ieri pe comandantii Fortelor navale si Jandarmeriei, cu ocazia ceremoniei de prezentare a drapelelor de lupta la Palatul Cotroceni. Basescu a aratat ca tine foarte mult "la asezarea gradului de general acolo unde ii este locul" si l-a inaintat pe seful Statului Major al Fortelor Navale, contraamiralul Gheorghe Marin, la gradul de viceamiral, iar pe inspectorul general al Jandarmeriei romane, Costica Silion, de la gradul de general de brigada, la cel de general-maior.
"Astazi, in zi de sarbatoare, am acceptat doar doua avansari, nu pentru ca n-ar fi fost si alti ofiteri indreptatiti. Dar a fost intentia mea ca prin cele doua avansari, a comandantului Fortelor navale si a comandantului trupelor de jandarmi, sa restabilesc greutatea gradului de general in armata romana. Avansarile se vor face si cu alte ocazii. Si vreau sa stiti ca in calitate de comandant al armatei, as vrea ca in anii urmatori avansarile la gradul de general sa se faca pentru cei care au fost in teatre de operatiuni, care au comandat mari unitati, care prin pricepere au probat ca pot comanda mari unitati", a aratat Basescu. Seful statului a primit steagurile de identificare ale Statului Major General, ale Statului Major al Fortelor Terestre, al Fortelor Aeriene si al Fortelor Navale. "Ceremonia de astazi este o premiera. Mi se parea nedrept ca la institutia cu cea mai mare responsabilitate pentru apararea si securitatea nationala sa se afle doar drapelul NATO, fara a da semnificatia continutului acestui drapel din punctul de vedere al fortelor armate ale Romaniei. Este repararea unui element de protocol militar pe care Presedintia trebuie sa si-l insuseasca", a mai aratat presedintele. (Anca HRIBAN)
Tariceanu trage spuza pe liberali
Foto: Rompres
Premierul Tariceanu a luat parte la festivitatile desfasurate la Alba Iulia. A depus coroane la statuile liberalului Ion I.C. Bratianu si taranistului Iuliu Maniu. Premierul a aratat ca manifestarile organizate in acest an de 1 Decembrie la Alba nu au fost politizate, desi in prima parte a programului multi dintre participanti au purtat pancarte sau steaguri cu insemnele unor partide: PC, PSD, PPCD si PNTCD.
"Traim un moment solemn, dar si de mare bucurie. Este un moment solemn pentru ca toti simtim datoria sa platim un tribut de recunostinta marilor inaintasi care au contribuit decisiv la realizarea Marii Uniri. Ma gandesc, in primul rand, la cel care era simbolul statului, Regele Ferdinand, si la acel om politic care prin intelepciunea lui a reusit sa indeplineasca acest vis de secole, Ionel Bratianu" a tinut sa mentioneze in discursul sau Premierul.
Te�Deum in Catedrala Reintregirii
Dupa ceremonia din sala Unirii, seful Executivului a luat parte la Te Deum-ul oficiat in curtea Catedralei Reintregirii Neamului de un sobor de preoti in frunte cu Inalt Preasfintia Sa Andrei, episcop ortodox de Alba Iulia, alaturi de care au fost si Inalt Preasfintitul Gyorgy Iakubini, arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia, Preasfintitul Iustin Maramuresanu episcop de Baia Mare, Preasfintitul Nicodim, Episcop de Turnu Severin si Strehaia, precum si Episcopul Vicar de Cluj, Vasile Somesan.
Calin Popescu-Tariceanu a asistat alaturi de mii de localnici si la parada militara organizata de Ziua Nationala, 500 de militari defiland pe Bulevardul 1 Decembrie 1918. Elicopterele Puma nu s-au mai ridicat de la sol din cauza vremii nefavorabile. (Anca HRIBAN)
Clasa politica si Unirea
Politicienii romani au sarbatorit fie in tara, fie in strainatate Ziua Nationala a Romaniei, prilej cu care au lansat mesaje, au depus coroane de flori sau au participat la manifestarile de tot soiul. "Cel mai important mesaj pe care il transmit de 1 Decembrie tuturor romanilor este ca numai Unirea poate face puterea si ca numai impreuna putem reusi", a declarat ieri presedintele PD, Emil Boc. Liderul PD a luat parte la parada militara si la parada portului popular desfasurata pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia. Presedintele PC, Dan Voiculescu, prezent si el la manifestarile desfasurate la Alba Iulia, s-a declarat impresionat de modul in care au fost organizate ceremoniile, precum si de "orasul care isi merita renumele de zona civilizata a Romaniei", informeaza Rompres. El a declarat ca spera ca astfel de momente sa ne adune si sa nu ne mai separe, asa cum se intampla din pacate in ultima perioada. Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, si vicepresedintele Senatului, Teodor Melescanu au sarbatorit Ziua Nationala la Ambasada Romaniei din Slovacia. Totodata, reprezentantii PSD au depus, in afara programului oficial de Ziua Nationala a Romaniei, coroane de flori la statuia lui Mihai Viteazu, din Alba Iulia, protestand fata de decizia autoritatilor judetene din Alba care au organizat acest ceremonial miercuri.
"Pescarusul" lui Cehov in inima maghiarimii
Pentru prima data in ultimii ani, la manifestarile de 1 Decembrie, organizate la Sfantu Gheorghe a fost prezenta si conducerea UDMR Covasna. Printe oficialitati, alaturi de prefectul Gyorgy Ervin si subprefectul Ioan Ursache, a fost prezent presedintele UDMR Covasna, primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Albert Almos, viceprimarul UDMR Czimbalmos Kozma Csaba, senatorul Puskas Balint, presedintele si vicepresedintele CJ Covasna, Demeter Janos, respectiv Vajda Lajos. In discursul sau, prefectul Gyorgy Ervin a spus, citat de Mediafax, ca acest eveniment, 1 Decembrie 1918, a fost altfel perceput de comunitatea maghiara, dar istoria trebuie respectata.
Marsul Unirii, la care au participat cateva sute de covasneni, a ajuns, in jurul orei 12.30, in Piata Mihai Viteazul, unde aproximativ 2000 de persoane au urmarit ceremonialul religios si militar cu depuneri de coroane si jerbe de flori. Ziua de 1 Decembrie s-a incheiat apoteotic cu Balul Unirii si cu premiera spectacolului Teatrului Andrei Muresanu, "Pescarusul", de Anton Pavlovici Cehov. (R.A.)
De la PSD, cu polonicul
Nicolae Ontanu, bucatarul-sef de la Sectorul 2
Fidel obiceiului lansat de PSD in mandatul trecut, Neculai Ontanu i-a invitat pe bucuresteni sa sarbatoreasca Ziua Nationala a Romaniei la sediul Primariei Sectorului 2, oferindu-le cate o portie de fasole cu costita afumata si un pahar cu tuica fiarta. Timp de o ora, edilul a putut fi vazut cu polonicul in mana, turnand portiile de mancare traditionala ostaseasca, gatita la cazan. "Imi face o deosebita placere sa-i servesc pe bucuresteni de Ziua Nationala a Romaniei. Am urmat cursul de bucatar-sef, acasa, impreuna cu sotia", a anuntat Ontanu. Potrivit retetei folosite de militari, au fost pregatite 800 kg. de fasole, la care s-au adaugat 400 kg. de kaizer, 207 kg. de ceapa, 80 kg. de sare, 80 kg. de pasta de tomate, 40 kg. de usturoi si alte ingrediente absolut necesare pentru a da gustul specific mancarii ostasesti. Langa fasolea cu costita afumata au fost servite si 8500 de chifle. Angajatii Primariei Sectorului 2 au pregatit 760 de litri de tuica fiarta cu zahar si piper.
"Teapa" la National
Numerosi bucuresteni care sperau sa manance gratis, la Targul de produse culinare traditionale din tarile membre ale Uniunii Europene, din fata Teatrului National, s-au imprastiat rapid cand au constatat ca trebuie sa plateasca. "Este o zi a afacerilor, nu Ziua Romaniei", declara un cetatean indignat, in timp ce altul afirma ca nu i se pare normal sa dea 100.000 lei vechi pe o portie de sarmale romanesti, pe care el le gateste mai bine. Altii se uitau cu jind, inghiteau in sec si se indreptau murmurand spre spectacolul de alaturi, oferit de ansamblurile folclorice ale minoritatilor nationale. Printre cei prezenti se aflau si cativa cetateni care se infruptau din bucatele alese, declarand ca preturile sunt corespunzatoare ofertei. Cel mai ieftin produs, o chifla, costa 5.000 lei vechi, iar cel mai scump, respectiv 120.000 lei vechi, o portie de paella, oferita de standul spaniol. (Magda SEVERIN)
"Spirala Yang" de Ziua Nationala
Peste doua sute de cursanti ai Miscarii de Integrare Spirituala in Absolut au organizat, ieri, de Ziua Nationala a Romaniei, un mars prin centrul Capitalei, urmat de o "spirala yang" menita sa realizeze o "comuniune cu sufletul neamului romanesc". Circulatia in zona Parcului Carol a fost intrerupta pe cele doua benzi ocupate de manifestanti, care agitau drapele nationale pe ritmuri de melodii celebre romanesti rasunand din boxele legate pe capota unei masini. Ajunsi in Parcul Tineretului din Capitala, yoghinii s-au asezat in functie de zodie pentru a forma apoi "spirala yang". (M.V.R.)
"Traieste romaneste"
Pentru ca Parlamentul s-a dovedit neputincios in organizarea unei sedinte comune cu prilejul zilei de 1 Decembrie, elevii bucuresteni au spulberat anchilozarea alesilor prin actiuni precise si de efect. Scoala generala nr 56, Jose Marti, a sarbatorit ieri ziua Marii Uniri sub deviza "Traieste romaneste", actiune initiata de elevii clasei a V-a H sub indrumarea profesoarei Mariana Cheroiu. In fapt, evenimentul a fost structurat pe patru sectiuni: Satul bunilor mei; Arborele genealogic; Cand voi fi mare si Copiii romani in Europa, al caror mesaj a urmarit redescoperirea radacinilor comune, culturale si sociale. Profesoara Mariana Cheroiu a declarat ca este important ca tinerele vlastare sa cunoasca valoarea si semnificatia satului romanesc. De altfel, subiectul referitor la familia romaneasca a fost punctat de Inspectorul General al Ministerului Educatiei si Cercetarii Mina Maria Rusu, care a aratat succesiunea etapelor in cunoasterea apartenentei la un anumit grup social. Conferentiarul universitar Ion Coja a vorbit despre semnificatia cuvantului neam, iar Ciprian Voicila de la Muzeul Taranului Roman a povestit legenda lui Mos Craciun. La eveniment au mai participat profesoara Tatiana Costache de la ISMB, scriitorul Gabriel Cheroiu si preotul Cezar Dumitrescu.(M.T.)
Lumina de la Cotroceni
Mircea PAUN - ZIUA Foto
Apogeul Zilei Nationale s-a consumat in Piata Universitatii. Invitati personal de Traian Basescu, bucurestenii s-au bulucit, cu catel si purcel, sa asiste mai putin la spectacolul pompos intitulat "Europa la noi acasa", cat la aprinderea beculetelor de Sarbatori si la focul de artificii. La initiativa Cotrocenilor, Adriean Videanu, primarul Bucurestilor si Mioara Mantale, prefectul Capitalei, au adus la Km 0, toti ambasadorii acreditati in tara noastra. In ciuda burnitei initiale, ansamblurile folclorice ale minoritatilor nationale au tinut-o intr-o cantare de la ora 15.00 pana la 17.30, cand s-a produs cel mai spectaculos moment al zilei, pe o ploaie deja torentiala: dinspre strada Batistei a inceput defilarea Garzii de Onoare a Regimentului 30 Garda si Protocol "Mihai Viteazul", pana la Troita de la Universitate. Un trompetist in uniforma, cocotat pe balconul Teatrului National, a dat tonul Imnului Romaniei, dupa care acesta a fost mai mult behait de la microfon de Marcel Pavel, ud ciuciulete. Bucurestenii care au rezistat ploii au intonat imnul de sub umbrele, acompaniati de pe scena de Muzica Reprezentativa a Armatei. In cor a intrat si Mioara Mantale.
Dupa retragerea Garzii de Onoare, instrumentistii militari au intretinut atmosfera cu muzica de fanfara, continuata cu un fragment din Rapsodia I de George Enescu - moment in care toata lumea a inceput sa joace, de bucurie, dar si de frig. Miniconcertul sustinut de Muzica Reprezentativa a Armatei a continuat cu muzica folclorica, "gustata" de auditoriul care a incins cateva hore. La 18.05, primarul general Adriean Videanu a adus trei copii care au aprins luminile ornamentale de sarbatori, intr-un spectacol de artificii. Traian Basescu a urat tuturor romanilor, atat celor din tara, cat si celor din Bucovina si Basarabia, precum si de aiurea un An Nou Fericit. De la 18.30 a inceput partea a doua a spectacolului de muzica si dansuri populare, iar la ora 22.15, un instrumentist al armatei a punctat incheierea evenimentului, interpretand la trompeta melodia "Liniste", pe platforma de deasupra intrarii in Teatrul National. (Magda SEVERIN)
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
Pe cine credeti ca am vazut la parada   de PANTAGRUEL
pentru prima oara dupa 1990...   de lucid
Superman, Batman, Tarzan sau bietul Zmeu al Zmeilor Dambovitean   de vasile constantin
Parada   de Dan Vaideanu
La Basescu, ca la urs ?   de alwis46
Inca nu sunteti lamuriti ca Basescu este presedintele ales ?   de Doro
Parerea dumneavoastra   de YOGHINUL
Umor negru ?   de Changeman
Basescu si poporul   de Vasile Teodorovici
A r h i v a
  Asii torturii    64 comentarii
  Telefonul care nici usturoi n-a mancat    3 comentarii
  Basescu a trimis la Parchet actele casei din Mihaileanu    2 comentarii
  Huza, urmarita penal de DNA    1 comentariu
  Nici o concluzie in cazurile Nastase - Zambaccian si Iliescu - Tiriac jr    1 comentariu
  2006 - fara cutremur mare    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Ziarul romanilor din Italia are peste 40.000 de cititori (80 afisari)
 Presa de limba romana din Basarabia (2005) (51 afisari)
 Creatorul teoriei "a patra dimensiune a artei" (50 afisari)
 La Basescu, ca la urs (43 afisari)
 Noul sef al spionajului militar (38 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02953 sec.