Ziua Logo
  Nr. 3494 de vineri, 2 decembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Stiri pe scurt
ZIUA Foto
Basescu in Ucraina
La Kiev, in Ucraina, va avea loc astazi reuniunea de lansare a Forumului Comunitatii Optiunii Democratice, la care Romania va fi reprezentata de presedintele Traian Basescu, informeaza Rompres. La reuniune vor fi prezenti si presedintii Estoniei, Georgiei, Letoniei, Lituaniei, Macedoniei, Republicii Moldova, Sloveniei si Ucrainei, precum si secretarii generali ai OSCE, Consiliului Europei si OCEMN. Cu aceasta ocazie, presedintele Basescu va rosti un discurs privind responsabilitatile ce revin Romaniei in calitate de stat membru al NATO si viitor membru al Uniunii Europene in ceea ce priveste asigurarea stabilitatii regionale si sprijinirea eforturilor statelor din zona pontico-caspica in directia consolidarii democratiei, se arata intr-un comunicat remis presei de catre Administratia Prezidentiala. De asemenea, seful statului roman va lansa conceptul Forumului Marii Negre pentru Dialog si Parteneriat. Acest format de cooperare, neinstitutionalizat, este o initiativa a Romaniei si se doreste a fi un instrument de dialog si cooperare la dispozitia statelor din Regiunea Extinsa a Marii Negre. In timpul vizitei, presedintele Traian Basescu are prevazute intalniri bilaterale cu presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko si cu cel Macedoniei, Branko Crvenkovski. (D.E.)
Inlocuitor pentru Rostok
Cei sase scafandri de la Wreck Removal Consortium au indepartat de pe senalul navigabil al canalului Sulina ultima sectiune din epava navei ucrainene Rostok, informeaza Rompres. Acest fragment din cargoul ucrainean, in greutate de circa 2000 de tone, se afla acum aproape de malul canalului, iar operatiunea de marti era necesara pentru a putea usura activitatea scafandrilor de a indeparta marfurile existente in aceasta sectiune. Actiunile Wreck Removal Consortium constituie cea de-a patra incercare de scoatere a epavei navei Rostok din canalul Sulina. In aceeasi zi, o nava aflata sub pavilion rusesc a esuat marti seara pe canalul Sulina, in amonte de localitatea tulceana Crisan. Nava "Pavel Mahalchiov", incarcata cu 3073 tone de alumina, a plecat in dimineata aceleiasi zile din portul Braila si se indrepta spre Georgia, seara fiind programata iesirea sa la Marea Neagra. Autoritatea Navala Teritoriala Tulcea ancheteaza in prezent cauzele care au condus la esuarea navei, produsa la ora 19,00, la mila marina 13, pe malul drept al canalului Sulina, concluziile preliminare ale anchetei urmand sa fie facute publice. (D.E.)
Belarus in vizorul APCE
Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) este "profund preocupata" de situatia libertatii de expresie in mass-media din Belarus, releva un comunicat difuzat, miercuri, la Strasbourg. "Poporul Belarus are dreptul sa fie informat intr-un mod independent si corect despre situtia din tara, cu atat mai mult cu cat 2006 va fi marcat de alegeri prezidentiale. Fara o presa libera si independenta, aceste alegeri nu au nici o sansa de a fi democratice" - apreciaza, intr-o declaratie, subcomisia pentru mass-media a APCE. Textul solicita Uniunii Europene "sa favorizeze ajutoare la difuzare pentru emisiuni spre Belarus" si statelor membre ale Consiliului Europei "sa sprijine propriile lor difuzoare" pentru aceasta. Declaratia APCE intervine in conditiile in care parchetul unui district din Minsk a refuzat sa deschida o ancheta criminalistica asupra mortii lui Vassili Grodnikov, 66 de ani, jurnalist al cotidianului de opozitie Narodnaia Volia (Vointa poporului). Corpul neinsufletit a fost descoperit, pe 18 noiembrie, in casa sa din Zaslavi, langa Minsk. Fratele lui Vassili, Nikolai, acuza regimul presedintelui Aleksandr Lukasenko de a-l fi asasinat pe jurnalist. (D.E.)
Ziua Romaniei la Bruxelles
Ambasada Romaniei la Bruxelles a marcat, anul acesta, Ziua Nationala a Romaniei prin organizarea unei serii de evenimente festive, la care au participat atat romani din tara, cat si din Belgia. In seara de 29 noiembrie, la Conservatorul Regal din Bruxelles a avut loc Concertul de Gala al marelui pianist roman, maestrul Dan Grigore. Pe 29 si 30 noiembrie, la sediul Consiliului UE si la teatrul Bellona, din Bruxelles, au avut loc doua conferinte cu titlul "Romania, spatiu de cultura - Priviri intersectate", avand ca invitati romani de marca pe Horia Roman Patapievici, presedintele Institutului Cultural Roman, Cristian Preda, secretar de stat pentru Francofonie in MAE, Matei Visniec, cunoscut autor dramatic francez de origine romana si actrita Ioana Craciunescu. Tot la teatrul Bellona, Ioana Craciunescu a interpretat piesa Sufleurul fricii, a lui Matei Visniec. Ambasada Romaniei a oferit doua receptii - una pentru corpul diplomatic acreditat la Bruxelles si oficialitatile belgiene, iar cealalta pentru comunitatea romaneasca din Belgia. Au participat peste 1000 de persoane: ambasadori, reprezentanti ai Palatului Regal, oficialitati si membri ai aristocratiei belgiene, intelectuali, oameni de afaceri, reprezentanti de marca ai diasporei romane. (D.E.)
Ziua Romaniei in Italia
In perioada 28 noiembrie - 17 decembrie, la initiativa Ambasadei Romane la Roma, are loc in Italia celebrarea Zilei Nationale, printr-o serie de manifestari cultural-artistice. Devenita in ultimii ani traditie la Roma, aniversarea a 87 de ani de la unitatea nationala a debutat printr-un concert desfasurat la Accademia di Romania: "Omagiu lui George Enescu", sustinut de soprana Mariana Nicolesco si un grup de tineri artisti. "Am dorit sa reunim mai multe evenimente in jurul impunatoarei figuri a lui George Enescu, valoare nationala care ne justifica cultural in Europa si in lume" - afirma directorul Accademiei, Dan Eugen Pineta. Faptul ca Mariana Nicolesco a preferat spatiile Accademiei di Romania este extrem de elocvent in legatura cu ceea ce au facut locul si institutia pentru numeroase personalitati care reprezinta astazi Romania in domeniul artistic. Astfel, numerosi artisti revin cu nostalgie in acest spatiu, aducand omagiu". a subliniat Pineta. (Claudia STANILA, Roma)
CNS vrea negocieri
Liderul CNS, Csapo Jozsef, i-a solicitat presedintelui Basescu, printr-o scrisoare deschisa, sa accepte solicitarea acestei formatiuni privind organizarea, cu participare internationala, a unor negocieri pentru reinfiintarea prin lege a Tinutului Secuiesc, ca euroregiune autonoma administrativ-teritoriala. Csapo Jozsef i-a cerut sefului statului sa considere ca "o atitudine de mare responsabilitate" folosirea, de catre comunitatea maghiara din Tinutul Secuiesc, a mijloacelor democratiei directe si a democratiei parlamentare in lupta pentru autonomia teritoriala. "Va rugam cu respect sa acceptati solicitarea noastra de a organiza, cu participare internationala, negocieri cu privire la reinfiintarea, prin lege, a Tinutului Secuiesc, ca euroregiune autonoma administrativ-teritoriala", se arata in scrisoare, potrivit Mediafax. Csapo Jozsef subliniaza ca implicarea lui Traian Basescu in rezolvarea viitorului statut al regiunii Kosovo reprezinta si premisa garantarii egalitatii depline si efective a Secuimii prin adoptarea prin lege a statutului de autonomie al Tinutului Secuiesc, in conformitate cu principiile si practicile europene. (V.D.)
A r h i v a
  Voronin reia atacul la istoria romanilor    2 comentarii
  Angela Merkel nu cedeaza santajului irakian    1 comentariu
  Suveranii Romaniei    1 comentariu
  Peres a spus "adio" laburistilor    2 comentarii
  "Vom lichida amenintarea atomica iraniana"    15 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Ziarul romanilor din Italia are peste 40.000 de cititori (80 afisari)
 Presa de limba romana din Basarabia (2005) (51 afisari)
 Creatorul teoriei "a patra dimensiune a artei" (50 afisari)
 La Basescu, ca la urs (43 afisari)
 Noul sef al spionajului militar (38 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01620 sec.