Ziua Logo
  Nr. 3494 de vineri, 2 decembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Gripa aviara sta pe granita
-- In Periprava, la doi pasi de Ucraina, a fost descoperit un nou focar de molima * Statul vecin nu a raportat deocamdata nici un caz de imbolnavire
Localitatea Periprava, judetul Tulcea, a intrat in carantina pentru ca aici a fost descoperit un nou focar de gripa aviara. Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Agriculturii, ieri a fost identificat virusul H5 la 5 gaini vii si la 3 cadavre de gaini. In sat s-au aplicat imediat masuri de izolare si a inceput actiunea de ucidere si incinerare a tuturor pasarilor domestice, urmand ca proprietarii sa primeasca despagubiri. Pentru ca localitatea Periprava este foarte aproape de granita cu Ucraina, autoritatile romane au notificat atat Ambasada Ucrainei la Bucuresti, cat si Ambasada Romaniei la Kiev, informand despre focarul de gripa aviara. Potrivit normelor in domeniu, masurile de carantina se impun pe o raza de 3-10 km fata de focar. Desi a mai existat un focar de gripa aviara in Romania, foarte aproape de granita cu Ucraina, aceasta din urma nu a raportat nici un caz de gripa aviara pe teritoriul sau.
Potrivit Mediafax, suspiciuni cu privire la prezenta virusului H5 exista si in alte doua localitati din judetul Braila: satul Dudescu (comuna Zavoaia) si satul Bumbacari (comuna Dudesti), a declarat Gabriel Predoi, director in cadrul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. El a precizat ca cele doua localitati sunt invecinate cu Scarlatesti, sat in care a fost confirmat un caz de gripa aviara, saptamana trecuta. Si in Dudescu si Bumbacari a fost instituita carantina si urmeaza a fi sacrificate pasarile: 8000 de pasari din 400 de gospodarii la Dudescu si 250 de pasari din sapte gospodarii la Bumbacari. (L.M.)
A r h i v a
  "Capitala nu va pierde creditele angajate"    1 comentariu
  Managerii publici si-au gasit locul    
  Sugarii vaccinati obligatoriu anti-rujeola    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Ziarul romanilor din Italia are peste 40.000 de cititori (80 afisari)
 Presa de limba romana din Basarabia (2005) (51 afisari)
 Creatorul teoriei "a patra dimensiune a artei" (50 afisari)
 La Basescu, ca la urs (43 afisari)
 Noul sef al spionajului militar (38 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01556 sec.