Ziua Logo
  Nr. 3494 de vineri, 2 decembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Romanii nostri
La Premiile USR
A fost premiat si un scriitor din diaspora/ exil/emigratie
La reuniunea trimestriala ordinara a noului Consiliu National al Uniunii Scriitorilor din Romania (10 noiembrie 2005), s-a discutat, printre altele, si Regulamentul Premiilor USR si ale filialelor acesteia. Hotararea majoritatii participantilor a fost de a se diminua numarul premiilor, concomitent cu marirea cuantumului financiar al fiecaruia. Astfel, vor fi decernate anual: un premiu national pentru valoarea intregii opere, cate un premiu pentru poezie, proza, critica-eseu-istorie literara, doua premii pentru debut, un premiu pentru traduceri si unul pentru literatura minoritatilor nationale. Juriul, format din cinci critici literari plus doi supleanti, ales pentru patru ani, va putea acorda doua premii speciale, pentru ce gen va considera de cuviinta.
Dar noutatea noului regulament dezbatut a constituit-o propunerea de a renunta, pentru Premiile USR, la prevederea ca acestea se pot acorda doar membrilor Uniunii. Se stie ca anual apar carti de literatura, dincolo de ale debutantilor, ai caror autori nu sunt membri ai USR si nici ai ASPRO, deci de acum inainte si acestia pot concura la aceste premii, cu singura conditie de a-si trimite cartile secretariatului tehnic al juriului. Am sustinut aceasta masura, avandu-i in vedere pe scriitorii romani de peste actualele granite ale tarii, unii facand parte din diferite asociatii de profil, altii nici macar, cu totii insa slujind in PATRIA LIMBII ROMANE. Asa sunt cei care traiesc in SUA, Franta, Germania, Canada, Serbia, Ucraina, Australia, Suedia si mai ales in Israel, unde s-au si constituit intr-o organizatie profesionala, pentru a nu mai vorbi de membrii Uniunii Scriitorilor din R. Moldova. Din acest an, creatorii in limba stramosilor au portile deschise pentru Premiile USR.
A doua zi (11.XI.05), la Casa Vernescu a fost zaiafet mare, cu prilejul decernarii Premiilor USR, pentru creatiile din 2004. Spre surpriza, dar si satisfactia multora, la sectiunea POEZIE, sufragiile juriului au mers si spre... New York, acolo unde taieste, doftoriceste si scrie romaneste medicul Liviu Georgescu. Vom reveni cu amanunte, mai ales ca premiantul n-a fost de fata, dupa ce anul trecut isi lansase in Bucuresti volumele "Zbor in cupa de cristal" si "Orologiul cu statui".
Text de Valentin HOSSU-LONGIN si Ruxandra SANDRU, e-mail: longin@ziua.ro 
A r h i v a
  Viata intre creatie si hazard    
  Artistul fotograf Sorin Radu bate teatrele    
  Ruxandra Zenide a filmat in Delta    
  Ziarul romanilor din Italia are peste 40.000 de cititori    
  Toamnele inlacrimate ale poetului bucovinean VASILE TARATEANU    
  Creatorul teoriei "a patra dimensiune a artei"    
  "Mariana Nicolesco - Ultima Diva"    1 comentariu
  Democratizarea Transnistriei - intre imperativ si realitate    
  Comentariu la o zi de toamna printre newyorkezi    1 comentariu
  Asociatia Roma-nia, sprijinita de DRRP si Cristi Chivu    
  Peste 1 milion de moldoveni/romani in fosta URSS    1 comentariu
  Stalinismul in muzeu    
  Romania inseamna acasa    1 comentariu
  Presa de limba romana din Basarabia (2005)    
 Top afisari / comentarii 
 Ziarul romanilor din Italia are peste 40.000 de cititori (80 afisari)
 Presa de limba romana din Basarabia (2005) (51 afisari)
 Creatorul teoriei "a patra dimensiune a artei" (50 afisari)
 La Basescu, ca la urs (43 afisari)
 Noul sef al spionajului militar (38 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00816 sec.