Ziua Logo
  Nr. 3494 de vineri, 2 decembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Romanii nostri
Comentariu la o zi de toamna printre newyorkezi
Dupa o saptamana de ploi continue, vant si cer innourat, duminica 16 octombrie, soarele s-a aratat din nou in magnifica lui splendoare, asupra New York-ului. Curios fiind de anuntul dat de Centrul Cultural Roman Inc. din NY, prin care prietenii si sustinatorii Centrului invita comunitatea romaneasca la o adunare prieteneasca, am decis sa vad cu ochii mei si sa particip. Am gasit o atmosfera calda si foarte apropiata. Evenimentul a constituit prima adunare (de toamna) din acest an a organizatiei, ce a avut loc la "Jimbo Club", din Astoria, New York, cu incepere de la orele 3.30 p.m. Intr-un cadru festiv, la o masa sarbatoreasca s-au adunat mai bine de 25 de persoane. Spun mai bine, pentru ca pe parcurs unii au venit, chiar daca mai tarziu, iar altii au plecat, din diferite motive. Patronul clubului s-a intrecut pe sine in a-i face pe toti cei prezenti sa savureze atat bucatele, cat si atmosfera prieteneasca cu care personalul localului i-a tratat pe toti cei prezenti.
Trecand peste aceste detalii, domnul Viorel Chirila, presedintele Centrului Cultural Roman, a facut o scurta trecere in revista a problemelor organizatiei, indemnand audienta sa ia parte la o discutie informala despre realitatile realitatile si problemele cu care se confrunta comunitatea romaneasca. In acest context, domnul Lutas a subliniat ca demersurile de obtinere a unor documente de la consulatele romanesti din Statele Unite sunt inca ingreunate de birocratie. De asemenea, angajatii serviciilor de realtii cu publicul nu sunt la curent cu situatia juridica a multora dintre conationali. "Nu ca ar trebui sa trateze cererile noastre cu dublu standard, in situatia cand unii au dubla cetatenie, altii doar cetatenie americana, iar altii numai romana, dar infatuarea, indiferenta afisate cu o nota de superioritate, arata un complet dezinteres pentru rezolvarea reala si in timp a cererilor depuse! Aceasta practica trebuie sa inceteze, iar noul Consul General din Michigan poate va lua in considerare aceste observatii", a mai spus vorbitorul.
S-a discutat apoi de cazul celor ce si-au pierdut cetatenia din cauza legilor din Romania communista, cand la bunul plac al autoritatilor se anula cetatenia romana celor ce au emigrat sau fugit de comunisti si de raiul comunist. Acestia au format pana nu demult inima exilului romanesc de pretutindeni, multi dintre ei intampinand greutati in a-si obtine cetatenia romana si drepturile de pensie sau de succesiune in Romania. Aceleasi greutati intampina si cei care pentru un motiv sau altul, si-au schimbat numele in America. Legile inca vechi, precum si birocratia determina problemele de coordonare si coroborare a actelor originale sau copii legalizate din Romania cu actele emise in America. Cererile de pensie, succesiune de avere (case, pamant, mosteniri de orice fel), devin foarte obositoare, ducand in cele de urma la multa pierdere de timp, nervi si bani.
Presedintele Viorel Chirila a aminiti si problema fostilor detinuti politici, in prezent cetateni americani (fara cetatenie romana), care nici astazi nu au drepturile recunoscute de catre statul roman, in principal din cauza ca legile pe baza carora acestia si-au pierdut cetatenia nu au fost anulate. Sinugra metoda este doar aceea de a da in judecata statul roman si a forta o decizie in Justitie, ceea ce necesita multe deplasari, cheltuieli si timp. Parintele Sava a intarit cele de mai sus, aratand cu elocventa situatia Bisericii Greco-Catolice, care desi recunoscuti de fapt din 1990, inca se zbate cu birocratia, legile confuze si reaua intentie pentru recastigarea fondului material confiscat in 1948. Este de dorit, au aratat vorbitorii, ca statul roman sa-si modifice principiul aplicat din '90 pana acum, potrivit caruia se spera ca prin disparitia biologica a preotilor si episcopilor, cazul va muri iar statul va reusi ca prin aceasta sa amane sine-die retrocedarea tuturor bisericilor si plata despagubirilor catre toti cei care au fost supusi terorii si abuzurilor comuniste de-a lungul anilor. Ar fi deosebit de trist si dezamagitor pentru toti ca Romania sa intre in Comunitatea Europeana cu astfel de principii si legi - a fost concluzia comuna a celor prezenti.
Profesorul Ciufecu, vicepresedintele organizatiei a facut o succincta prezentare a situatiei romanilor macedoneni. In acelasi context, domnul Boata, venit din Detroit a intrebat retoric: "De ce romanii au tendinta de divizare oriunde ar fi ei pe cand vecinii nostri: ungurii, polonezii, ucrainenii, sunt mult mai uniti si mai organizati oriunde ar fi ei?" Cineva a incercat sa raspunda, dar consider ca raspunsul este greu de dat si substanta se ascunde in interiorul firii romanului si a conditiilor in care a trait el!
S-a mai vorbit despre necesitatea de a coopta noi membri, pentru ca taria oricarei organizatii sta in cele din urma nu numai in calitate, dar si in numarul, cat mai mare al sustinatorilor, in asa fel incat activitatea Centrului sa poata avea un impact in randurile comunitatii romanesti din zona metropolitana a New York-ului si in viitor. Cei interesati pot contacta Centrul la telefonul: 917-559-8509 sau pot scrie la POBox 614, Croton on Hudson, NY 10520.
In drum spre casa, nu am putut sa nu remarc - in sinea mea - preocuparea unora (putini) din comunitatea noastra de a tine vii problemele de care ne lovim cu totii precum si indiferenta sau apatia altora (multi) sau dorinta de a se prinde in orice initiativa in opozitie cu politica oficiala a Romaniei.
M. BOCA, New York 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Comentariu la o convorbire telefonica cu Ambasada Romaniei din Washington   de newak
A r h i v a
  Viata intre creatie si hazard    
  Artistul fotograf Sorin Radu bate teatrele    
  Ruxandra Zenide a filmat in Delta    
  Ziarul romanilor din Italia are peste 40.000 de cititori    
  Toamnele inlacrimate ale poetului bucovinean VASILE TARATEANU    
  Creatorul teoriei "a patra dimensiune a artei"    
  "Mariana Nicolesco - Ultima Diva"    1 comentariu
  Democratizarea Transnistriei - intre imperativ si realitate    
  Asociatia Roma-nia, sprijinita de DRRP si Cristi Chivu    
  A fost premiat si un scriitor din diaspora/ exil/emigratie    
  Peste 1 milion de moldoveni/romani in fosta URSS    1 comentariu
  Stalinismul in muzeu    
  Romania inseamna acasa    1 comentariu
  Presa de limba romana din Basarabia (2005)    
 Top afisari / comentarii 
 Ziarul romanilor din Italia are peste 40.000 de cititori (80 afisari)
 Presa de limba romana din Basarabia (2005) (51 afisari)
 Creatorul teoriei "a patra dimensiune a artei" (50 afisari)
 La Basescu, ca la urs (43 afisari)
 Noul sef al spionajului militar (38 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01070 sec.