Ziua Logo
  Nr. 3493 de miercuri, 30 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
CIA nu neaga existenta inchisorilor secrete
Porter Goss
Turneul european de saptamana viitoare al secretarului de Stat american, Condoleezza Rice, se va afla sub semnul scandalului presupuselor inchisori secrete americane din Europa. Directorul CIA, Porter Goss, a respins acuzatiile din presa internationala privind acest subiect.
Uniunea Europeana a anuntat, saptamana trecuta, ca a redactat o scrisoare comuna adresata Statelor Unite, in care solicita clarificarea infomatiilor privind existenta unor centre secrete de detentie in Europa. Cotidianul The Washington Post a publicat, la inceputul lunii noiembrie, un articol in care sustine ca CIA detine inchisori secrete in unele tari din Europa de Est, unele dintre ele fiind membre UE. Citand fosti si actuali membri ai serviciilor de informatii, precum si surse diplomatice, cotidianul american sustine ca astfel de inchisori au fost infiintate cu patru ani in urma in opt tari, inclusiv in Afganistan si Thailanda, precum si in unele state din Europa de Est, printre care a fost enumerata si Romania. Human Rights Wath a publicat o lista cu indicativele unor avioane ale CIA care ar fi transportat detinuti suspectati de terorism, avioane care au aterizat si in Romania. In cazul in care aceste acuzatii se dovedesc adevarate Romania s-ar putea confrunta cu o situatie grava: presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, Elmar Brok a anuntat deja ca ar putea fi afectata aderarea la Uniunea Europeana. Secretarul general al Consiliului Europei a initiat o ancheta printre statele membre ale acestei organizatii incercand sa afle daca au existat centre de detentie secrete ale CIA.
"Lucrurile sunt facute in cadrul legii"
Intrebat in legatura cu presupusele inchisori secrete ale CIA din strainatate, directorul Agentiei, Porter Goss a raspuns: "Daca este vorba despre speculatiile din presa, lucrurile au scapat de sub control. Pot asigura ca am citit anumite lucruri in presa care sunt pur si simplu de domeniul fantasticului", transmite Mediafax. "Ducem un razboi impotriva terorismului si ne descurcam chiar bine. In mod inevitabil, trebuie sa capturam teroristi si, tot inevitabil, trebuie judecati, iar acest lucru se va intampla. Lucrurile sunt facute in cadrul legii", a spus Goss.
Directorul CIA, Porter Goss, a mai declarat ca CIA nu practica tortura, pe care a calificat-o drept contraproductiva. "Dorim informatii si vrem ca activitatea sa fie desfasurata de profesionisti. Reusim aceste lucruri, dar intr-un mod care nu presupune practicarea torturii, pentru ca tortura este contraproductiva", a subliniat el.
El a fost intrebat in legatura cu sase tehnici de interogare care ar fi utilizate de CIA si care au un caracter brutal. "Trebuie sa spun ca se inregistreaza o dezinformare uriasa in legatura cu acest subiect, pentru ca probabil nu exista prea multe informatii corecte disponibile. Motivul pentru care nu exista multe informatii despre cum desfasuram interogatoriile si cum tratam persoanele aflate in detentie este foarte simplu - daca v-am spune cum procedam le-am spune si lor", a explicat Goss.
SUA vor raspunde complet UE
Statele Unite ale Americii vor raspunde "de o maniera pe cat de completa si de sincera este posibil" la intrebarile Uniunii Europene referitoare la activitatile secrete ale CIA (Agentia Centrala de Informatii) in Europa, a indicat Departamentul de Stat de la Washington, informeaza Rompres.
Potrivit purtatorului de cuvant al diplomatiei americane, Sean McCormack SUA "au primit cereri de explicatii din partea Europei despre informatiile de presa" cu privire la zborurile unor avioane americane suspectate de a fi transportat prizonieri islamisti catre inchisori secrete ale CIA din Europa. Este pentru prima oara cand Departamentul de Stat al SUA face referire la existenta unei solicitari, din partea Uniunii, de primire a unor explicatii oficiale de la Washington cu privire la presupusele inchisori secrete ale CIA. Saptamana trecuta, ministrii de Externe din tarile UE, reuniti la Bruxelles, au insarcinat Marea Britanie, in calitatea sa de presedinte in exercitiu al UE, sa trimita o cerere scrisa Washingtonului prin care sa se ceara explicatii oficiale asupra informatiilor aparute in presa, referitoare la existenta unor tabere de detentie ale CIA in Europa de Est si a escalelor avioanelor americane care au transportat detinuti islamisti, in special in Germania.
Dupa cum a precizat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA Sean McCormack, "daca aceasta problema va fi ridicata in cursul intalnirilor pe care secretarul de stat (american Condoleezza Rice) urmeaza sa le aiba, fie aici, in Statele Unite, fie in Europa, ea va fi gata sa discute despre ea".
Sanctiuni pentru membrii Uniunii
In cazul in care s-ar confirma existenta de inchisori secrete ale CIA pe teritoriul unor state membre ale Uniunii Europene (UE), ar putea fi retras dreptul de vot al acestora in Consiliul European, a apreciat comisarul european pentru justitie si afaceri interne, Franco Frattini.
Frattini se bazeaza pe doua articole din Tratatul de la Nisa, care prevad ca statele membre sa isi ia angajamentul de a respecta drepturile omului si autorizeaza Consiliul - din care fac parte sefii de stat si de guvern - sa priveze de dreptul la vot statele care incalca aceste principii. Aceasta sanctiune, a precizat Frattini, nu se va aplica in cazul tarilor unde au avut loc escale ale avioanelor CIA, deoarece fiecare stat membru are dreptul de a autoriza sau nu aceste escale.
SUA au anuntat Uniunea Europeana ca au nevoie de mai mult timp pentru a raspunde oficial la acuzatiile privind asa-numitele inchisori secrete ale CIA pentru suspecti teroristi in estul Europei, a spus Franco Frattini intr-o conferinta de presa, la Berlin. "Daca acuzatiile sunt exacte", printre consecinte ar putea figura retragerea dreptului de vot pentru tarile respective, a declarat Franco Frattini, pe marginea unei conferinte privind securitatea. Intrebat in legatura cu posibilele consecinte asupra relatiilor UE-SUA, Franco Frattini a raspuns: "Atitudinea noastra va depinde de cat de mult ii va trebui" Washingtonului pentru a raspunde la acuzatii.
Germania asteapta lamuriri
Potrivit ministrului conservator al Apararii, Franz Josef Jung, aflat in vizita la Paris, Germania asteapta "lamuriri" din partea Statelor Unite. "Problema este daca in cazul de fata au existat acte de tortura la bordul acestor avioane", a apreciat Jung. "Este un aspect care ne ingrijoreaza, in mod legitim, dupa parerea mea", a adaugat ministrul, exprimandu-si speranta ca problema va fi rezolvata.
Ministrul german a reamintit ca seful diplomatiei germane, social-democratul Frank-Walter Steinmeier, aflat in vizita la Washington, urma sa se intalneasca ieri cu secretatul de Stat Condoleezza Rice. "Sper si doresc sa obtinem lamuriri" referitor la acest dosar, a spus Jung.
Amenintarea Al-Queda in Europa de Est
Un expert german in terorism international a avertizat ca Al-Queda va lansa "atacuri masive" in tari din Europa de Est, unde se presupune ca CIA a Statelor Unite ar detine in secret suspecti islamisti, relateaza Rompres. "Nu pot exclude existenta unor astfel de inchisori", a declarat, pentru cotidianul Netzeitung, Rolf Tophoven, director al Institutului de Cercetare asupra Terorismului si Politicilor de Securitate (IFTUS), care are sediul in orasul Essen. "Daca vom descoperi ca inchisori secrete ale CIA exista intr-adevar in unele tari, ar trebui sa fim pregatiti pentru eventuala producere a unor atacuri teroriste la scara mare in aceste state", a afirmat expertul. (G.D.)
Secretarul de stat al SUA are o solutie pentru prevenirea atacurilor teroriste
Rice e pentru detentia pe termen nelimitat a suspectilor
Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice (foto), s-a pronuntat in favoarea detentiei pe termen nelimitat a persoanelor suspectate de terorism, in scopul prevenirii atacurilor impotriva civililor, relateaza cotidianul USA Today in editia sa de ieri, citat de Mediafax. Evitand un raspuns explicit referitor la existenta centrelor de detentie secrete patronate de CIA in afara SUA, oficialul american a explicat ca politica Administratiei Bush, de arestare a persoanelor suspecte inainte ca acestea sa actioneze, este benefica si altor natiuni, nu numai celei americane. "Nu am luptat niciodata intr-un razboi ca acesta; nu poti sa iti permiti sa astepti ca cineva sa comita o crima. Deoarece, daca ajunge sa comita crima, vor muri mii de persoane nevinovate", a punctat Rice. Totodata, secretaul de Stat american a precizat ca retragerea trupelor americane detasate in Irak depinde de alegerile care se vor desfasura in decembrie si de capacitatea fortelor irakiene de a mentine ordinea. Rice a admis ca politica SUA in Irak a avut carente, dar a respins ideea ca inlaturarea de la putere a lui Saddam Hussein a destabilizat Orientul Mijlociu. "Istoria va demonstra ca lucrurile care par erori se vor dovedi mari succese, iar lucrurile care par mari succese se vor dovedi erori", a explicat oficialul american. Totodata, secretarul de Stat american a confirmat ca SUA au sprijinit propunerea Moscovei de a permite Iranului sa desfasoare activitati de convertire a uraniului pentru a obtine energie nucleara, atat timp cat etapa finala a procesului se va desfasura in Rusia. In ceea ce priveste Coreea de Nord, Rice a mentionat ca, in pofida progresului lent al negocierilor, SUA nu "stau linistite", amintind in acest context sanctiunile impuse unei banci din Macao, care administreaza finantele nord-coreene.
Romania pe lista turneului european
Asteptata in Europa la inceputul lunii decembrie, Condoleezza Rice se va afla sub tirul intrebarilor privind problema activitatilor secrete pe care CIA le-ar desfasura pe continent, transmite Mediafax. Sefa diplomatiei americane va efectua in perioada 5-9 decembrie un turneu in Europa, in cadrul caruia va merge in Germania, Romania, Ucraina si Belgia, a informat, luni, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Sean McCormack, precizand ca escala secretarului de Stat american la Bucuresti va fi dedicata "continuarii dialogului cu acest important aliat al NATO asupra mai multor probleme". Cu toate acestea, activitatile clandestine ale CIA se vor afla, fara indoiala, pe agenda convorbirilor pe care Rice le va avea cu oficialii romani, subiectul urmand, probabil, sa fie reluat la Bruxelles, cu ocazia reuniunii ministeriale a NATO de joia viitoare, si in cadrul intrevederilor bilaterale pe care Rice urmeaza sa le aiba cu cativa dintre omologii sai europeni. "Vizita in Germania a secretarului de Stat Rice va fi o ocazie de a-i intalni pe cancelarul Angela Merkel si pe membrii Guvernului sau, pentru a discuta despre mijloacele de a consolida prietenia veche" dintre cele doua tari, potrivit precizarilor oferite de Sean McCormack. Totusi, contactul cu noul cancelar, care nu si-a ascuns dorinta de a consolida relatiile cu Washingtonul, risca sa fie compromis de scandalul activitatilor secrete ale CIA in Europa, Germania exprimandu-si, recent, ingrijorarea in legatura cu "actele de tortura" care ar fi fost practicate in timpul zborurilor spre inchisorile secrete ale agentiei americane de informatii in Europa. "Daca problema va fi abordata in cadrul intalnirior pe care secretarul de Stat urmeaza sa le aiba fie in Statele Unite, fie in Europa, aceasta va fi dispusa sa discute subiectul", a mai precizat McCormack (D.E.)
Scandalul in presa europeana si americana
Avertismentele lansate de comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini (foto), la adresa tarilor europene care au permis instalarea, pe teritoriul lor, a unor inchisori secrete ale CIA, nu au fost trecute cu vederea de presa europeana si de cea din Statele Unite. Ziarul USA Today a titrat "UE ameninta statele care detin inchisori secrete ca ar putea pierde dreptul de vot". Sursa mentionata cita, in acest sens, afirmatia lui Frattini, potrivit careia Statele Unite au informat Uniunea Europeana in legatura cu faptul ca Washingtonul va avea nevoie de o perioada mai mare de timp pentru a raspunde la dezvaluirile presei legate de existenta unor inchisori secrete in state europene sau de escalele unor avioane ale CIA. "Frattini a declarat ca ministrul roman de Interne, Vasile Blaga, l-a asigurat ca informatiile referitoare la Romania nu sunt adevarate si ca baza de la Mihail Kogalniceanu - folosita de americani, din 2001 pana in 2003, pentru transportul trupelor SUA spre Afganistan si Irak - nu a fost utilizata ca centru de detentie", preciza cotidianul american.
La randul sau, ziarul The Independent anunta: "Statele membre UE risca sanctiuni in cazul inchisorilor secrete ale CIA". "Dipsuta asupra centrelor de detentie ameninta cu o noua fisura in randul Europei, dupa ce, aseara, comisarul european a avertizat ca orice tara care se va dovedi ca a gazduit inchisori secrete ar putea fi penalizata", nota publicatia, preluand cele afirmate de oficialul UE. "La mai mult de trei saptamani de la dezvaluirile presei, adevarul din spatele lor pare mai eluziv ca niciodata", comenta The Independent. Ziarul Financial Times si-a intitulat articolul "Inchisorile secrete ale CIA adancesc prapastia dintre UE si SUA", publicatia amintind ca acest scandal risca sa umbreasca vizita pe care noul ministru de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, o va face in aceste zile la Washington, si in timpul careia va aborda aceasta chestiune cu omologul sau american, Condoleezza Rice.
Ancheta fara rezultate
Si presa franceza a preluat informatiile referitoare la declaratiile lui Frattini. Cotidianul Liberation a titrat "UE ameninta statele membre care au mediat inchisorile secrete ale CIA". Potrivit publicatiei, "autoritatile europene nu se simt prea bine stiind ca au existat inchisori secrete ale CIA pe pamantul Uniunii. Mai multe anchete au fost lansate in cazul �gaurilor negre� ale serviciilor secrete americane instalate in unele state din Europa, fara un rezultat prea mare pana-n prezent". De asemenea, Liberation nota ca, pentru a determina statele membre sa colaboreze, comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, le-a amenintat, luni, la Berlin, ca le va fi retras dreptul de vot in Consiliul European daca se va adeveri ca au permis crearea unor centre de detentie si interogatorii pentru presupusi teroristi. Publicatia aminteste ca declaratia lui Frattini se sprijina pe tratatul de la Nisa care obliga statele UE sa respecte libertatile si drepturile omului. Astfel, articolul 7 al tratatului autorizeaza Consiliul European - care reuneste sefii de stat si de guvern ai celor 25 de state membre UE - sa priveze de dreptul de vot acele tari care se abat de la aceste principii.
In urma cu cateva zile, ziarul Le Figaro publica un comentariu intitulat "CIA - aceste inchisori care nu exista" si in care aprecia ca asa numitele "gauri negre", inchisorile secrete ale CIA sunt avanposturile americane ale luptei americanilor impotriva terorismului. "In completa ilegalitate", adauga autorul articolului. (D.E.)
Basescu e convins ca in Romania nu au existat inchisori CIA
Invitat al emisunii "Prim-plan", difuzata, luni seara, de TVR1, presedintele Traian Basescu si-a exprimat convingerea ca in Romania nu au existat inchisori ale CIA, in care sa fie detinuti presupusi teroristi, informeaza Rador. "Sunt convins ca, in Romania, nu au existat inchisori pentru teroristi. Sunt inchisorile pe care le avem", a spus seful statului, admitand insa ca, in pofida asigurarilor pe care a incercat sa le ofere pana acum presei si oficialilor straini, "suspiciunea exista". "Am discutat si cu Terry Davis, si cu alti politicieni europeni. Romania este la dispozitia oricarui control pe aceasta tema, ceea ce nu inseamna - deci discutam despre inchisori. Vreau sa fiu foarte clar", a subliniat Basescu. Cat priveste invocarea, insistenta, a unor zboruri care, intre Kabul si Guantanamo, au facut escala la Bucuresti, seful statului a tinut sa precizeze ca "Romania lucreaza foarte mult cu serviciile aliate, iar de cand suntem in Irak, extraordinar de mult cu serviciile americane, fie ca discutam de CIA, fie ca discutam de alte structuri europene". "Sigur ca zboruri exista. Ei doresc sa ne dea cineva lista cu zborurile suspecte, pentru ca aici discutam de lucruri serioase, ar trebui sa alergam sa ia o informatie, un zbor, din presa spaniola, un zbor din presa americana, un zbor din nu stiu ce presa", a continuat Basescu. In plus, seful statului sustine ca structurile europene de investigatie ar trebui sa puna la dispozitia Romaniei o lista cu zborurile asupra carora planeaza suspiciuni, urmand ca autoritatile de la Bucuresti sa justifice ceea ce s-a intamplat. "Sigur ca da, parte din justificari nu pot fi facute publice, dar pot confirma ca in Romania nu au existat niciodata inchisori", a repetat presedintele Basescu. Intrebat in legatura cu rostul unei comisii de ancheta parlamentara, lucru solicitat de Norica Nicolai, seful statului a explicat: "Parlamentul controleaza serviciile de informatii si are dreptul sa faca orice ancheta. Va pot spune un lucru care s-a petrecut deja. A fost o solicitare de la jurnalisti francezi sa le punem la dispozitie baza aeriana de la Kogalniceanu". Basescu a mai spus ca la dispozitia acestora au fost puse, pe langa baza amintita, si multe "alte instalatii din Dobrogea, pentru a se vedea daca exista urma de loc de detentie. (D.E.)
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Spre dezamagirea unora: Fast US growth outstrips estimate (4.3%)   de Umorul Negru
Circarii de la UE   de spaiu'
Subteran....   de Alex2003
Ultimul Clabuc.....................................   de Mos Grigore
OCHII MARI SHEHE..............................   de Mos Grigore
HERE WE GO AGAIN! Uite mai nou!   de Mos Grigore
A r h i v a
  Cloaca presedintilor    69 comentarii
  Conducatorul CNI va fi seful Oficiului pentru Informatii Integrate    1 comentariu
  Presedintele despre problemele tarii    1 comentariu
  Ziua vesela a Romaniei    11 comentarii
  Directiva Bolkestein, alarma falsa    3 comentarii
  Descoperitorul SIDA a gasit si vaccin    17 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Descoperitorul SIDA a gasit si vaccin (138 afisari)
 Ziua vesela a Romaniei (94 afisari)
 Evocare Lena Constante: expozitie si album (60 afisari)
 Manivela l-a lucrat pe Marinelu' (44 afisari)
 Cartelul Sinistru al Magistraturii (39 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02245 sec.