Ziua Logo
  Nr. 3493 de miercuri, 30 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Ziua vesela a Romaniei
Foto: Rompres
Romanii sarbatoresc maine Ziua Nationala a Romaniei, iar autoritatile s-au pregatit "de zor" pentru a le oferi cetatenilor manifestari grandioase. Astfel, sarbatoarea Zilei Nationale a Romaniei, 1 decembrie, va debuta cu doua ample parade militare. Prima va avea loc in Capitala, in zona Arcului de Triumf, acolo unde, inca de la inceputul saptamanii, peste 800 de militari "bat pasul de defilare", sub supravegherea comandantului paradei, generalul Nicolae Bahareanu, iar cea de-a doua se va desfasura in Alba-Iulia.
Presedintele a anuntat ca doreste ca Ziua Nationala a Romaniei sa fie una vesela.
Basescu se va plimba prin Bucuresti
La repetitiile paradei din Capitala au asistat oficiali ai Ministerului Apararii Nationale, ai Jandarmeriei si Serviciului Roman de Informatii. La parada militara va participa presedintele Traian Basescu, care va depune o coroana de flori la Mormantul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol. De asemenea, seful statului va primi, la Palatul Cotroceni, steagurile de lupta ale armelor Armatei Romane. Presedintele a anuntat ca doreste ca Ziua Nationala a Romaniei sa fie una vesela si nu una "de incrancenare". El a precizat ca se va plimba prin Bucuresti pentru a le ura romanilor "La multi ani". Presedintele a adaugat ca nu va "face politica intr-o zi de sarbatoare", dar va vorbi "cui o sa doreasca". Pe de alta parte, Basescu a adaugat ca l-a rugat pe primarul general al Capitalei "sa faca sarbatoare in Bucuresti in aceasta zi".
Defilarile
Parada militara din Bucuresti va fi deschisa de noua drapele de epoca ale unor unitati militare, urmate de defilarea drapelelor Statului Major General si ale tuturor categoriilor de forta. Militarii vor fi impartiti in trei blocuri, cel dintai fiind format din primele unitati ale fortelor terestre romane, Batalionul 26 de Infanterie, Batalionul 2 Calugareni si Batalionul 21 Vanatori de munte. De altfel, militarii vor fi insotiti de 50 de elevi ai Colegiului Militar "Dimitrie Cantemir" de la Breaza. Blocul al doilea va fi alcatuit din 50 de militari ai Fortelor aeriene, iar cel de-al treilea din 50 de reprezentanti ai Fortelor navale. De asemenea, Ministerul Administratiei si Internelor va participa la defilare cu un detasament de jandarmi si cu unul apartinand Inspectoratului General pentru Interventii in Situatii de Urgenta. Serviciul Roman de Informatii va fi prezent la parada cu un detasament de interventie. Totodata, vor fi prezentate si ultimele dotari ale armatei romane, intre care Masina de Lupta a Infanteriei, MLI 84, aruncatoarele de proiectile reactive LAROM, statiile de transmisie Harris si Panthe si sistemul aerian 2x35 mm "Viforul". In acelasi timp, pe toata perioada desfasurarii paradei, cerul va fi brazdat de noua avioane MiG 21 Lancer si alte noua elicoptere IAR 330 SOCAT. Parada va fi incheiata cu defilarea pe sub Arcul de Triumf a unui detasament al Regimentului 30 de garda si protocol "Mihai Viteazul".
Premierul si PSD la Alba-Iulia
Pe de alta parte, la parada militara de la Alba Iulia, acolo unde vor defila peste 500 de militari, vor fi prezente numeroase personalitati politice. Dintre acestea, premierul Calin Popescu Tariceanu este cel care se va afla in mijlocul cetatenilor adunati pentru a participa la sarbatoare. De asemenea, acesta va fi prezent la toate manifestarile care vor avea loc in orasul unirii. Si PSD-ul, cu Geoana in frunte, se aduna tot la Alba-Iulia. Presedintele PSD Alba, Ioan Rus, a declarat ca partidul sau va participa la toate momentele incluse in programul oficialitatilor.
Concerte si manifestari culturale
Repetitia generala a paradei de la Alba-Iulia s-a desfasurat ieri, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, zona fiind inchisa pentru cateva ore circulatiei rutiere, iar accesul populatiei, restrictionat. Defilarea va include opt grupuri de militari, reprezentand mai multe batalioane. De asemenea, in timpul paradei, mai multe elicoptere IAR 33 Puma vor efectua exercitii demonstrative in zona si vor survola de mai multe ori municipiul Alba Iulia. Totodata, muzica militara va fi asigurata de fanfara Corpului 4 Armata Teritorial "Maresal Constantin Prezan". Au fost pregatite sase spectacole de teatru prezentate de actorii Teatrului National din Sibiu si de trupe studentesti de teatru. Cele mai importante manifestari se vor desfasura maine, cand sunt programate si spectacole sustinute de Holograf, Proconsul, Directia V, Compact, Olly Band, dar si un recital extraordinar Gheorghe Zamfir.
Romania sarbatoritain lume
Ziua nationala a Romaniei nu va fi sarbatorita numai in interiorul granitelor. Toate misiunile internationale la care participa personal din cadrul MAI vor fi in sarbatoare. Reprezentantul Special al Guvernului, Principele Radu, va aniversa astazi, 30 noiembrie, Ziua Nationala in cadrul receptiei organizate de Ambasada tarii nostre la Bruxelles. In ziua de 1 decembrie 2005, Alteta Sa va participa la receptia organizata de Ambasada Romaniei la Stockholm, Suedia. Oficialii MAI au precizat ca cei 214 lucratori ai institutiei care participa la misiuni internationale de mentinere a pacii vor sarbatori 1 Decembrie. Natiunile Unite vor acorda politistilor Contingentului Roman de Politie din Provincia Kosovo, "Medalia ONU pentru Serviciu in slujba pacii". Distinctia exprima recunoasterea de catre comunitatea internationala a profesionalismului politistilor romani, dar si aprecierea eforturilor pe care acestia le fac pentru mentinerea unui climat de siguranta civica in Provincia Kosovo. Ziua nationala a Romaniei va fi aniversata si de militarii romani aflati in prezent in Congo, Israel-Ghaza si Haiti. (M.V.R.; D.D.)
Sarbatoare trista la Chisinau si Cernauti
Ziua de 1 decembrie nu va fi aniversata oficial la Chisinau si Cernauti, relateaza corespondentii nostri. Nici macar sarbatorirea Unirii din 1918 nu este completa, prin absenta unor aniversari in capitalele celor doua provincii romanesti care au declansat prociesul crearii Romaniei Mari. Sfatul Tarii de la Chisinau a luat primul decizia de unire cu Romania, pe 27 martie 1918, fiind urmat de Consiliul National de la Cernauti care a votat unirea cu tara pe 15 noiembrie 1918. Unirea teritoriilor locuite de romani a fost definitivata la 1 Decembrie 1918, cand romanii transilvaneni, reuniti la Alba Iulia s-au pronuntat pentru Unirea cu Romania. Unirea tuturor teritoriilor locuite de romani in 1918 a fost posibila in urma primului Razboi Mondial, razboi la care Romania a luat parte intre 1916-1918. In timpul acestui conflict au fost omorati 335.000 de militari romani, alti 120.000 au fost raniti si mutilati, iar 275.000 de civili romani si-au pierdut viata, Romania aflandu-se astfel pe locul al saptelea ca numar al pierderilor de vieti omenesti. (D.E.)
Ambuteiaj si trasee deviate
Autobuzele liniilor 131, 330, 331, 205, 282, 335 si 783 vor circula pe trasee deviate in zona Arcului de Triumf, in ziua de 1 Decembrie, ca urmare a desfasurarii manifestarilor prilejuite de sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei, informeaza Regia Autonoma de Transport Bucuresti. Liniile 131, 330, 331 vor circula din Piata Charles de Gaulle pe trasee deviate, in dublu sens, pe Bd. Aviatorilor, Arh. Ion Mincu, Bd. Ion Mihalache, Bd. Maresal Averescu, Bd Marasti, pana la Piata Presei Libere de unde reintra pe traseele de baza. Linia 205 va functiona deviat pe sensul spre "Bioterra", de la intersectia Str. Alexandru Constantinescu/Bd. Marasti, prin Bd. Marasti, Piata Presei Libere, Sos. Bucuresti-Ploiesti, iar pe sensul spre "Gara de Nord" de la "Piata Presei Libere" prin Bd. Marasti, Str. Alexandru Constantinescu, Bd. Ion Mihalache, Piata Victoriei, Str. Buzesti, apoi traseul de baza. Linia 282 va circula deviat pe sensul spre "Cartier Fundeni" de la intersectia Bd. Ion Mihalache/Str. Arh. Ion Mincu, prin Str. Arh Ion Mincu, Bd. Aviatorilor, Piata Charles de Gaulle, Calea Dorobantilor, apoi traseul de baza, iar pe celalalt sens, din Piata Charles de Gaulle, pe Bd. Aviatorilor, Str. Arh. Ion Mincu, Bd. Ion Mihalache, apoi traseul de baza. Liniile 335 si 783 vor circula deviat in ambele sensuri prin Bd. Aviatorilor, Str. Nicolae Caramfil, Bd. Aerogarii, Sos. Bucuresti-Ploiesti, de unde reintra pe traseele de baza. In vederea extinderii ariei de servire, incepand de joi, 1 decembrie, linia 124 de autobuze va circula pe un traseu prelungit de la Podul Vitan prin Sos. Vitan-Barzesti, Aleea Metrologiei pana la INMB (comun cu linia 181), cu intoarcere prin Aleea Metrologiei, Sos. Vitan Barzesti, Splaiul Unirii, Sos. Mihai Bravu, Calea Vitan, apoi traseul actual. Pe traseul prelungit, autobuzele vor efectua opriri comune cu cele ale liniilor 102 si 181, precum si in statia nou infiintata "Pod Vitan" amplasata pe Splaiul Unirii dupa intersectia cu Calea Vitan, sensul spre Pod Eroilor. (M.S.)
"Europa la noi acasa" in Piata Universitatii
Pe 1 decembrie, in fata Teatrului National se va organiza evenimentul "Europa la noi acasa". Pentru organizarea acestui eveniment, circulatia rutiera va fi deviata pe ambele sensuri de la Universitate pana la intersectia bulevardului Nicolae Balcescu cu strada Dem. I. Dobrescu si de pe strada Batistei de la bd. Nicolae Balcescu pana la strada Tudor Arghezi, intre orele 17.00 - 17.45, se arata intr-un comunicat de presa. Programul artistic al acestei zile (14.30 - 23.00) va incepe cu ansambluri folclorice ale minoritatilor din Romania, iar de la ora 17.30 va avea loc defilarea Garzii de Onoare a Regimentului 30 Garda si Protocol �Mihai Viteazul� (dinspre bd. Magheru catre Troita de la Universitate), intrare urmata de arborarea drapelului pe fatada teatrului si intonarea imnului de catre Muzica Reprezentativa a Armatei. La orele 18.05, primarul Capitalei va aprinde pe bd. Magheru luminile pentru Sarbatorile de Iarna. Printre cei invitati sa sustina programul artistic amintim Corul Accoustic, Ansamblul "Cununa Carpatilor", Cornelia si Lupu Rednic, Ansamblul "Liviu Vasilica", Orchestra de Muzica Populara "Lautarii" impreuna cu Nicolae Botgros din Chisinau, care vor acompania pe artistii Mioara Velicu, Florica Zaha, Gheorghe Turda, Andreea Voica, Nicolae Sabau, Mariana Ionescu Capitanescu, Radu Ille.
De asemenea, incepand cu ora 11.00 pana la finalul spectacolului, pe platoul din fata Teatrului National vor fi instalate doua pavilioane in care vor fi expuse materiale de promovare a tarilor membre si candidate la Uniunea Europeana, precum si ale Ministerului Integrarii Europene (se vor transmite informatii europene, pe intelesul populatiei). Totodata, va exista si o expozitie cu vanzare de mancaruri specifice tarilor din Uniunea Europeana. In cel de-al doilea pavilion, vor fi expuse uniforme si steaguri din istoria Armatei Romane si va fi amplasat un centru de informare-recrutare. (G.M.)
Inchis la Posta si la Fisc de Ziua Nationala
Oficiile postale din intreaga tara vor fi inchise maine, 1 Decembrie, de Ziua Nationala a Romaniei, se arata intr-un comunicat al Postei Romane. Trimiterile postale vor inregistra timpi de circulatie mai mari, iar abonamentele la presa scrisa din data de 01.12.2005, distribuite prin posta, vor ajunge la destinatari a doua zi. Nici administratiile financiare din cele sase sectoare ale Capitalei si din tara nu vor lucra de Ziua Nationala. (M.C.B.)
Fara scoala de 1 Decembrie
Oficial, pe 1 Decembrie, elevii nu vor avea cursuri, chiar daca in ultimele trei saptamani nu au facut scoala, ca urmare a grevei dascalilor. Pana ieri, Ministerul Educatiei si Cercetarii nu operase nici o modificare la ordinul ministerial, emis inca din martie, prin care ziua de 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei, a fost declarata zi libera. De altfel, chiar si legislatia prevede ca de Ziua Nationala sa nu se munceasca. (M.J.)
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
Fiarba vinu'n cupe!   de Anticomie
Mai putin de jumatate din romani, mandri de nationalitatea lor   de Olga Khan
piata rosie, tianamen si arcul de "triumpf"   de Froggy
La multi ani romanilor si Romaniei de Ziua Nationala   de Ratacitul
Ziua Romaniei sau...   de Changeman
Spumege pocalul !!   de Anticomie
Veselie in Romania !!!   de Olga Khan
Traiasca Romania!   de Gogu
ciolan cu fasole   de taranistu
Ziua vesela a romanilor   de bbbb
60% din parlamentarii Basarabiei nu stiu sa citeasca Romaneste   de Regni
A r h i v a
  Cloaca presedintilor    69 comentarii
  Conducatorul CNI va fi seful Oficiului pentru Informatii Integrate    1 comentariu
  Presedintele despre problemele tarii    1 comentariu
  Directiva Bolkestein, alarma falsa    3 comentarii
  CIA nu neaga existenta inchisorilor secrete    6 comentarii
  Descoperitorul SIDA a gasit si vaccin    17 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Descoperitorul SIDA a gasit si vaccin (138 afisari)
 Ziua vesela a Romaniei (94 afisari)
 Evocare Lena Constante: expozitie si album (60 afisari)
 Manivela l-a lucrat pe Marinelu' (44 afisari)
 Cartelul Sinistru al Magistraturii (39 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01802 sec.