Ziua Logo
  Nr. 3492 de marti, 29 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Pentru romani, bataia e rupta din Rai
ZIUA FOTO
In studiul "Cunostinte, atitudini si practici parentale in Romania" se arata ca, in Romania, pedepsele fizice aplicate de parinti asupra copiilor sunt frecvente la toate categoriile de varsta si sunt considerate masuri disciplinare. Aceste masuri fiind influentate foarte mult de mentalitatea invechita a parintilor care nu tin seama de drepturile copilului. Studiul, lansat ieri, a fost realizat de Fundatia "Copiii nostri" si Centrul de Educatie si Dezvoltare Profesionala "Step by step", cu sprijinul reprezentantei UNICEF in Romania. "Datele obtinute in acest studiu vor contribui la schimbarea vechilor mentalitati si la dezvoltarea unor bune practici de ingrijire si educare a copilului, adecvate nevoilor lui de dezvoltare. De asemenea, studiul ofera informatii clare despre specificul competentelor parentale ale parintilor din Romania", au precizat coordonatorii studiului. Cercetarea a fost realizata pe un esantion reprezentativ la nivel national estimat la circa 2600 de familii cu copii de varste cuprinse intre 0 si 7 ani, pe opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei. Analizele privind practicile parentale in Romania s-au mai axat pe diferite capitole: nutritia copilului, sanatatea, starea psihica si fizica a copilului, jocul si educatia celor mici pe categoriile de varsta 0-1 an, 1-3 ani, 3-5 ani si 6-7 ani.
Copiii sunt abonati la pedepse fizice
Ingrijorator este ca pedepsele fizice aplicate de parinti asupra copiilor sunt frecvente la toate categoriile de varsta si sunt considerate masuri disciplinare, fiind influentate foarte mult de mentalitatea invechita a parintilor care nu tin seama de drepturile copilului. Pedeapsa intervine in dorinta de disciplinare a copilului si aceasta, dupa cum se contureaza in acest studiu, parintii o stabilesc dupa varsta de 1 an. Dupa varsta de un an, parintii incep sa impuna reguli si incalcarea acestora este sanctionata prin pedepse. Nu se remarca o diferentiere a regulilor in functie de gen. Astfel, 88% dintre respondenti considera ca nu trebuie sa fie reguli diferite pentru baieti. La intervalul 1- 3 ani, 1/4 dintre parintii isi pedepsesc copiii cu o pondere aproximativ egale in urban si rural, iar dintre acestia 48% aplica pedepse fizice. Mama este cel mai frecvent cea care are autoritatea aplicarii pedepsei, 85% din totalul repondentilor in ambele medii de resedinta. Actiunile pozitive ale copilului sunt laudate de cele mai multe ori verbal si fizic, atat in urban, cat si in rural. Sunt parinti care ofera si cadouri pentru a recompensa/ sustine actiunile pozitive ale copilului.
Fetele deschid mintea parintilor
Certurile intre parinti sunt mai frecvente in mediul rural decat in cel urban, motivele fiind banii, consumul de alcool, copilul, rudele. In ceea ce priveste jocul si educatia copilului se remarca faptul ca pentru 65,4% dintre parinti acest lucru este foarte important, cei care ignora mai mult importanta jocului fiind parintii din mediul rural. Rezumatul raportului arata ca parintii care au fete cunosc mai bine decat cei cu baieti modalitatea corecta de igiena a copilului, ponderea raspunsurilor incorecte fiind mai mare in mediul rural decat in mediul urban. Legat de igiena alimentatiei, in mediul urban in proportie de 96% dintre parinti spala corect fructele si legumele, in timp ce in mediul rural numai jumatate fac acest lucru.
Regulile de igiena alimentara sunt influentate mult de conditiile economico-sociale, mediu si nivelul cultural al familiei. Studiul sprijinit de UNICEF a fost realizat pentru a obtine informatii variate despre competentele parentale in vederea elaborarii strategiilor privind educatia timpurie a copiilor, dar si in programele destinate cursurilor pentru parinti care vor fi realizate de forurile guvernamentale si neguvernamentale in serviciile de educatie.
Corina SCARLAT 
 Comentarii: 13 Afiseaza toate comentariile  
Poveste adevarat   de Man In Black
Porcul pe microfon   de Doro
Ia zi Katty...   de S
Si acum din nou la aceasta tema, mai incerc o data   de Atamild
I just had to pass this on!   de Olga Khan
UNESCO   de toni
Cercetarea bogus de 2 lei egalizeaza pedepsele cu abuzul copiilor   de Arbitru2005
Nu vrem teroarea NGO si in Romania. E destula teroare in US.   de Arbitru2005
Mai bine batut decat drogat.   de Arbitru2005
Arde-i nene!   de Phil
Nu avem nevoie de reeducare comunista americana   de Arbitru2005
Studierea unei singure parti ...   de Doro
NEVROZA VIOLENTEI IN FAMILIE-O SCURTA EXPUNERE   de Davidescu vasile
A r h i v a
  Ziua Nationala il aduce pe Basescu la Universitate    1 comentariu
  Dosar penal pentru poluare    
  Romania are 50% din incasarile Bulgariei    1 comentariu
  Sindicatele vor destituirea directoarei de la Salvarea mehedinteana    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Cafeaua fara cofeina este periculoasa (353 afisari)
 Baroneti de Gheorgheni (344 afisari)
 Microhidrocentrale de interes (61 afisari)
 Pentru romani, bataia e rupta din Rai (54 afisari)
 Opriti-l pe Gabriel! (49 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00929 sec.