Ziua Logo
  Nr. 3492 de marti, 29 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Elitele cred ca securitatea Romaniei este serios amenintata
O dezbatere organizata la sfarsitul saptamanii trecute la Universitatea Nationala de Aparare "Carol I" a readus in atentia specialistilor rezultatele primului studiu din ultimii 15 ani privind politica externa a Romaniei si in special diferentele de opinii dintre elitele informate ale tarii si opinia publica. In cadrul studiului intitulat "Perceptia opiniei publice din Romania asupra politicii externe si a mediului international", expertii Institutului de Politici Publice din Bucuresti, impreuna cu Gallup, au intervievat personal si 18 din cei 33 de factori decizionali in probleme de politici internationale si securitate ale Romaniei. La dezbaterea co-moderata de Iulian Fota, director al Colegiului National de Aparare si Sever Voinescu, coordonatorul programului de Relatii Internationale al IPP, acesta din urma a reliefat printr-o analiza comparata diferentele de opinie dintre "sfera informatai si populatie, in cazul amenintarilor la adresa Romaniei.
Conform studiului, "o diferenta insemnata intre opiniile elitei si cele ale cetatenilor se refera la amenintarile asupra Romaniei": "In timp ce 61% dintre romani nu percep nici o amenintare serioasa la adresa securitatii nationale a Romaniei, o vasta majoritate a elitei politice (15 din 18), considera ca exista amenintari serioase la adresa securitatii noastre nationale. Printre amenintarile cele mai serioase la adresa securitatii Romaniei, elita considera, in ordine, dezvoltarea retelelor teroriste, dezvoltarea retelelor internationale de crima organizata si conflictele din jurul Marii Negre, inclusiv cel din Transnistria. Din cei numai 21% dintre rom�ni care considera ca exista amenintari la adresa securitatii nationale a Romaniei, cei mai multi considera ca cele mai serioase amenintari sunt dezvoltarea retelelor teroriste, dezvoltarea retelelor de crima organizata si raspandirea armelor de distrugere in masa si a armelor nucleare".
Participantii la dezbaterea de la Carol I, specialisti din societatea civila si cea militara, reprezentanti ai diplomatiei si institutiilor de securitate ale statului, au constatat necesitatea ca factorii de decizie sa tina seama de opinia cetateanului chiar si in domenii considerate "ezoterice", cum ar fi politica internationala. "Nu poti dezvolta o politica coerenta si o democratie credibila daca nu ai un suport public real", a apreciat Sever Voinescu. Marian Zulean, expert in cadrul Presedintiei Romaniei, a aratat ca relatiile reci ale Romaniei cu vecinii nu pot fi puse decat pe seama unei politici externe defectuoase, o problema a Ministerului de Externe si la un an de la schimbarea de mandat. Generalul Mircea Muresan, comandantul Universitatii, a invitat specialistii IPP sa prezinte concluziile sondajului studentilor de la Aparare si invitatilor din strainatate. "Din informatiile noastre, studiul produce impact deja in mediile occidentale, chiar la NATO", a spus Iulian Fota. Sondajul, disponibil la ipp.ro, a fost realizat cu sprijinul fundatiei americane German Marshall Fund (GMF) si cuprinde pe langa rezultatele sondajului si studiile: Aprecieri asupra politicii externe; Perspective asupra regiunii - Relatiile cu Republica Moldova si tarile vecine; Amenintari si optiuni strategice - Relatia transatlantica; Integrarea europeana, Concluzii si recomandari.
Victor RONCEA 
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
Ce frumos suna...   de Vasco da Gama
Gresesc ?   de alwis46
chiar asa....   de geek-a-contra
Incerc sa va raspund desi era sa-mi pierd iar firul..si va raspund pt. a doua oara   de Atamild
15 din 18   de bbbb
elitele...?   de marius dobrica
Securitatea Romaniei este amenintata de coruptzia din interiorul Serviciilor Secrete!   de victor81
securitate si diverse.   de Ahriman
Securitatea Romaniei este amenintzata by definition de invecinarea cu Rusia   de roy
"Elitele" cred ca "secoritatea" Romaniei este serios amenintata ???????   de motanul incaltat
"o diferenta insemnata intre opiniile elitei si cele ale cetatenilor se refera la amenintarile asupra Romaniei"   de geek-a-contra
A r h i v a
  Afaceristul corupt Bloom era urmarit prin satelit    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Cafeaua fara cofeina este periculoasa (353 afisari)
 Baroneti de Gheorgheni (344 afisari)
 Microhidrocentrale de interes (61 afisari)
 Pentru romani, bataia e rupta din Rai (54 afisari)
 Opriti-l pe Gabriel! (49 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00961 sec.