Ziua Logo
  Nr. 3492 de marti, 29 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Greva clasei de mijloc
Dan PAVEL 
Actuala greva a profesorilor este povestea plina de talc a lui "cum s-a umplut paharul?" Pe alocuri, miscarea grevista s-a radicalizat politic, prin revendicarea demisiei Guvernului Tariceanu (care in sine nu ar rezolva nimic). Acum, toate ipotezele sau dezinformarile cu privire la cine a provocat radicalizarea protestului nici nu mai conteaza (eventuali militanti ai PSD, PRM sau chiar PD, ori agitatori ai serviciilor secrete), intrucat cauzele sunt mult mai profunde. Greva profesorilor a scapat in momentul de fata oricarui control politic sau informativ.
In ciuda cererilor privind demisia premierului, nu Tariceanu si Guvernul sau poarta responsabilitatea pentru actuala criza (nu in totalitate, asa cum declara cate un profesor cu simpatii PSD sau PRM). Cabinetul Coalitiei ADA-UDMR-PC (PUR) nu a facut decat sa toarne picaturile care au facut ca paharul nemultumirilor sa dea pe afara. Responsabilitatea o poarta guvernele care au condus tara de 16 ani, partidele puterii si opozitiei parlamentare, toti presedintii tarii, premierii, ministrii, parlamentarii etc., care nu au transformat educatia si invatamantul in Prioritatea nr.1 a natiunii.
Gagautii care au fost pana acum la putere au comis deliberat un pacat pentru care vor fi azvarliti in infern, dupa Judecata de Apoi (deliberat, pentru ca majoritatea premierilor, ministrilor, reformatorilor erau profesori universitari). Ei au continuat sa trateze corpul profesoral exact ca pe vremea statului proletar comunist. Or, profesorii nu sunt niste simpli proletari (mineri, soferi, frezori, electricieni, mecanici, lucratori agricoli sau din constructii), vanzatori sau ospatari (meserii cu o calificare inferioara, care nu necesita studii universitare), ci sunt niste experti supracalificati. Profesorii apartin clasei de mijloc - patura sociala complexa si prospera (asa ar trebui), care asigura baza sociala a democratiei consolidate si a capitalismului prosper. Profesorii creeaza ceva mult mai important decat productia materiala. Profesorii creeaza capitalul social si intelectual fara de care o natiune este moarta. Starea materiala a clasei de mijloc, ponderea ei in structura sociala sunt criterii decisive pentru a judeca tipul de democratie si capitalism dintr-o tara.
Pacatul impardonabil al celor care au condus Romania este de a se fi prefacut ca nu inteleg locul pe care trebuie sa-l ocupe intr-o tara civilizata profesorii in ierarhia sociala si in grila de salarii nationala, bazata pe competenta, merit si valoarea sociala a muncii. Pe o scala crescatoare de la 1 la 10 trepte, profesorii trebuie sa se situeze cu 3-4 trepte deasupra proletarilor, undeva intre 7 si 9,5. Iar in interiorul breslei profesorilor trebuie sa se puna capat regimului omogenizator care pastreaza profesorii din invatamantul primar, secundar si liceal la un nivel apropiat de profesorii din mediul universitar. Cine nu intelege diferentele calitative dintre invatamantul universitar si cel preuniversitar nu poate sa inteleaga niciodata de ce tara cea mai prospera din lume, singura supraputere globala (SUA), isi datoreaza statutul faptului ca este natiunea nr. 1 la nivelul invatamantului universitar. Ca sa mai dau un exemplu care ii va scoate din minti pe anti-americanii populisti de la noi, pe 30 septembrie 2005 conducerea celei mai importante universitati din lume, Harvard University (bineinteles, institutie privata de invatamant), a anuntat ca averea sa ("endowment") se ridica la suma de 25.000.000.000$. Comparati averea celei mai bune universitati din lume cu bugetul invatamantului sau chiar cu bugetul national al Romaniei! Pentru amatorii de statistici, oare cate Premii Nobel (din toate domeniile) au obtinut profesorii si cercetatorii de la Harvard? Ca tara, Romania nu a obtinut pana acum nici un Premiu Nobel. Si atunci cum sa ne mai miram ca nivelul invatamantului universitar autohton este modest in privinta performantelor de cercetare? Intr-adevar, in America sunt mari probleme la nivelul invatamantului preuniversitar, dar invatamantul academic este de elita.
Romania este o tara prea saraca pentru a-si permite riscul subfinantarii invatamantului. Cele mai prospere tari sunt acelea care investesc in cea mai pretioasa resursa � materia cenusie. Politicianismul corupt care si-a promovat reprezentantii la conducerea partidelor romanesti nu vrea sa finanteze partea competenta, inteligenta si creativa a natiunii, pentru ca urmatorul pas ar fi maturarea smecherilor de la putere. O tara care isi plateste profesorii cu salarii comparabile cu acelea din salubritate si sub nivelul anumitor categorii proletare nu poate intra in competitie cu tarile a caror prosperitate si putere se bazeaza pe recunoasterea valorii, meritelor, inteligentei si expertizei oamenilor calificati.
 Comentarii: 28 Afiseaza toate comentariile  
Sunteti sigur Dle Pavel ca problema e corect pusa?   de folgor
Ce-i aia clasa de mijloc?   de Ghita Bizonu'
Privitor la salariile din invatamantul universitar....   de mihailpoetul2004
Clasa de mijloc.   de alwis46
Iaca ca spui adivarul Pavelica.   de serios-glumetul
pt dmarius   de ionion
pentru cristiana   de dmarius
Dl. Pavel   de Cristiana
Cititi "Capitalism contra capitalism"   de octaaa
pentru ionion   de dmarius
Dle Pavel, ati uitat sa cereti voie sa publicati,   de Raquel
pt Dan Pavel :   de ionion
Bizare comparatii   de MariusR
Pavele, esti incoerent si fara logica ( ca de obicei)   de green day
te-nseli, amice,   de crux
Continuitatea in competenta ...   de Impartial
clasa demijloc   de tzara
Analiza tarzie...   de Petrov
Elitismul invatamantului romanesc este deosebit de ridicat   de ionion
Cum e cu banii   de Tom Sawyer
profesorii Romaniei   de doru constantin
Dezvoltarea societatii romanesti fara invatamant este lupta cu morile de vant!   de Raoulxx
Profesorii universitari damboviteni...   de Seychelles
Prost zis, Pavele!   de AlexandruH
frumos   de anonymous
brava !   de gili
Cine are carte?   de Vasile Teodorovici
Bine zis, Pavele!   de Dan Bostan
A r h i v a
  PNL in ring    15 comentarii
  Vreti baze? Uite aici...    2 comentarii
  Ganduri de mucava    4 comentarii
  Moldovenismul: nesimtirea unei lasitati    25 comentarii
  Incasatorul    2 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  Criza Aliantei DA    2005-11-21
  Mostenirea lui Coposu    2005-11-14
  Profetii despre "calul troian"    2005-11-07
  Consensul fratricid    2005-10-31
  De ce ne trebuie grupuri de interese?    2005-10-24
 Top afisari / comentarii 
 Cafeaua fara cofeina este periculoasa (353 afisari)
 Baroneti de Gheorgheni (344 afisari)
 Microhidrocentrale de interes (61 afisari)
 Pentru romani, bataia e rupta din Rai (54 afisari)
 Opriti-l pe Gabriel! (49 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.28495 sec.