Ziua Logo
  Nr. 3490 de sambata, 26 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Terry Davis: "Trebuie sa stim daca au existat inchisori secrete"
Secretarul general al Consiliului Europei (CoE), Terry Davis, a solicitat efectuarea unei investigatii in legatura cu acuzatiile fata de prezenta unor centre ilegale de detentie coordonate de CIA in Europa. Prezent la reuniunea Comisiei Permanente a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei care se desfasoara la Bucuresti, Terry Davis ne-a acordat un interviu in care a explicat initiativa CoE.
Cum comentati situatia privind acuzatiile legate de prezenta unor centre de detentie CIA secrete, in Romania?
Imediat ce am aflat din Washinton Post de aceasta problema acum trei saptamani, l-am contactat pe ambasadorul roman la Consiliului Europei din Strasbourg care mi-a dat asigurari imediat ca nu exista astfel de inchisori pe teritoriul Romaniei, conduse fie de autoritati romanesti sau alte autoritati. Am acceptat aceste asigurari din partea reprezentantului Guvernului Romaniei. Am discutat problema si cu alti reprezentanti ai Guvernului Romaniei. Am intreprins alti pasi in continuare dupa ce mass-media americana a informat ca este vorba de avioane care au transportat in secret prizonieri catre diverse destinatii, tari unde ar putea fi torturati, trecand prin tari membre ale Consiliului Europei. Din aceasta cauza mi-am exercitat atributiile de secretar general al Consiliului Europei si am scris fiecarui stat membru al Consiliului Europei si le-am cerut sa raspunda la un set de intrebari, sa ofere explicatii despre cum se poate preveni in respectiva tara existenta unor centre de detentie secrete sau transporturile de prizonieri catre tari unde acestia pot fi torturati. Am intrebat care sunt prevederile legale si cum pot fi acestea aplicate. Am adresat aceste intrebari tuturor tarilor membre ale Consiliului Europei, avand aceste atributii in conformitate cu Conventia Europeana a drepturilor omului. Asa ceva s-a mai intamplat in anii trecuti si guvernele au raspuns. Ar mai trebui sa adaug ca nu ma refer la inchisori secrete in perioada recenta, ma refer la situatia legala din perioada incepand din 2002. Nu este de ajuns sa spui "nu exista astfel de inchisori", trebuie sa stim daca au existat astfel de inchisori in trecut.
Vor fi trimise misiuni de evaluarea a situatiei la fata locului?
Nu pot comenta. Nu este cazul in acest moment. Deocamdata astept raspunsurile tarilor membre, voi alcatui un raport pentru Consiliul de Ministri care va decide ce e de facut in continuare.
George DAMIAN 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Eeeh... who gives a... chunk of crap ?.. ' cause I'm happy to double the offer...   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Corect   de mteddy
Terry.....!!!!!....   de White House
Numai cititi ce zice mos craciun in prima faza....   de traktorist
A r h i v a
  Fluturasii invizibili    33 comentarii
  Scoala ramane in vacanta fortata    19 comentarii
  Epidemie de rujeola    2 comentarii
  Inchisorile CIA inflameaza Europa    18 comentarii
  Dick Marty: "Sunt indicii foarte clare"    4 comentarii
  Probele lui Vadim, in "Tricolorul"    3 comentarii
  Medar va fi seful CNI    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Impozit mai mic pentru masini (400 afisari)
 Cimitirul Buna-Vestire (352 afisari)
 Biserica Ortodoxa Romana spionata de Securitate (186 afisari)
 Bazele militare ale SUA in regiunea Marii Negre (68 afisari)
 Atentatele de la Amman si serviciul secret iordanian (34 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00851 sec.