Ziua Logo
  Nr. 3490 de sambata, 26 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Inchisorile CIA inflameaza Europa
Foto: EPA
NATO detine in Kosovo un centru de detentie asemanator cu cel de la baza militara americana de la Guantanamo, Cuba, pentru care "ar trebui cerute explicatii", a declarat comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Alvaro Gil Robles, citat de "Le Monde" in editia sa de ieri. Baza Bondsteel, situata in apropiere de Ferizaj, la sud de Pristina, adaposteste unicul centru de detentie al trupelor multinationale KFOR, detasate de NATO in Kosovo inca din 1999, "fiind o reconstituire, la scala mai mica, a centrului de la Guantanamo", a precizat oficialul european. Potrivit declaratiilor lui Robles, centrul de detentie al NATO din Kosovo ar fi dispus, la momentul vizitei sale in regiune, respectiv in decembrie 2002, de un numar de aproximativ 15-20 de prizonieri, "imbracati in combinezoane portocalii, asemanatoare cu cele ale detinutilor de la Guantanamo". "Socat" de descoperire, oficialul european sustine ca ar fi cerut, ulterior, ca aceste metode de detentie sa inceteze, iar locatia sa fie dezafectata, primind asigurari ca s-a dat curs acestor solicitari in anul urmator. Declaratiile lui Alvaro Gil Robles intervin in contextul in care Consiliul Europei a anuntat, miercuri, initierea unei anchete oficiale asupra relatarilor din presa americana asupra "locatiilor negre" de detentie ale CIA.
Madridul confirma implicarea Bucurestilor
Pe lista avioanelor americane ale caror escale ar fi fost autorizate de Guvernul spaniol figureaza si cea efectuata de o aeronava care efectua o cursa intre Guantanamo si Bucuresti, informeaza Mediafax. Potrivit El Pais, este vorba despre o escala efectuata de un avion de tip Gulfstream IV, care facea legatura intre baza militara de la Guantanamo, Cuba, si Bucuresti. Acesta a aterizat, la 12 aprilie 2004 pe aeroportul Los Rodeos din Tenerife, timp de 60-90 de minute. Autoritatile spaniole si-au exprimat, joi, "convingerea" ca escalele avioanelor americane in Spania s-au derulat "in cadrul prevederilor legale", ministrul Afacerilor Externe Miguel Angel Moratinos punand joi la dispozitia Comisiei de Afaceri Externe a Congresului deputatilor informatii referitoare la aproximativ 20 de escale efectuate pe aeroporturile spaniole de avioane despre care presa spaniola sustine ca ar apartine agentiei americane de informatii.
"Nimic nu s-a schimbat" pentru CIA
In timp ce Europa cauta raspunsuri la dezvaluirile presei, potrivit carora CIA ar dispune de centre de detentie secrete, localizate in afara granitelor SUA, cotidianul german Handelsblatt scria, ieri, ca agentia americana de informatii foloseste, in continuare, aeroporturi europene pentru escale ale avioanelor care transporta persoane suspectate de terorism. Ziarul citeaza un oficial de rang inalt din cadrul CIA, potrivit caruia avioane ale serviciului american de informatii au facut escale in cateva tari din Europa, inclusiv in Germania. "Nimic nu s-a schimbat", sustine oficialul american. Aeroporturi europene faciliteaza in continuare transportul de catre CIA al persoanelor suspectate de terorism catre baza americana de la Guantanamo sau catre alte inchisori secrete din estul Europei, noteaza publicatia germana, citata de Rompres. (D.E.)
 Comentarii: 18 Afiseaza toate comentariile  
PS inchisori   de zokibis
cel mai tare   de zokibis
inchisori americane again   de zokibis
Toate astea pt a distrage atentia si a musca de   de traktorist
Oare daca se inflameaza de 1000 de ori mai tare, ce se intimpla ?   de traktorist
Intarita-i drace!   de Mos Grigore
inchisori americane   de zokibis
Da, Europa e bine inflamata ... de incendii, dar asta nu conteaza.   de roy
Sa ia pastile antiinflamatorii (recomandat)   de Phil
De ce Iuropa nu pedepsete US ?   de traktorist
Franta se zburleste   de traktorist
FERESTEEEEE, ca iar l-au scapat pe AKIMOTE! Ochii (miinile) pe portofele   de Mos Grigore
Comunistii francezi invadeaza lumea cu   de ionion
Inchisorile CIA inflameza pe francezi... oare din intamplare?   de roy
Ouch   de mteddy
Verificari simple   de Mache
"Nimic nu s-a schimbat"... da' ce ar fi trebuit sa se schimbe ?   de ingineru
Iuropa vrea sa trimita prizonierii cu UPS . In laditze sau borcane !   de traktorist
A r h i v a
  Fluturasii invizibili    33 comentarii
  Scoala ramane in vacanta fortata    19 comentarii
  Epidemie de rujeola    2 comentarii
  Dick Marty: "Sunt indicii foarte clare"    4 comentarii
  Terry Davis: "Trebuie sa stim daca au existat inchisori secrete"    4 comentarii
  Probele lui Vadim, in "Tricolorul"    3 comentarii
  Medar va fi seful CNI    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Impozit mai mic pentru masini (400 afisari)
 Cimitirul Buna-Vestire (352 afisari)
 Biserica Ortodoxa Romana spionata de Securitate (186 afisari)
 Bazele militare ale SUA in regiunea Marii Negre (68 afisari)
 Atentatele de la Amman si serviciul secret iordanian (34 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00794 sec.