Ziua Logo
  Nr. 3490 de sambata, 26 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Epidemie de rujeola
-- Boala, care este foarte contagioasa si-i afecteaza pe copii, a lovit deja 31 de judete si Capitala * O parte din vina apartine si Ministerului Sanatatii care a intarziat licitatia pentru achizitionarea vaccinului R.O.R.
Ministerul Sanatatii (MS) a confirmat ieri ca in ultimul an, au crescut numarul cazurilor de rujeola (pojar), in perioada septembrie 2004-octombrie 2005 fiind raportate 2590 de cazuri. Potrivit MS, sunt afectate 31 de judete ale tarii si Capitala, cele mai multe cazuri fiind confirmate in judetele Constanta (455), Prahova (304), Bihor (230) si Municipiul Bucuresti (185). "Deoarece se constata o crestere a numarului de cazuri la copii sub varsta de vaccinare, adica sub un an de zile, MS a solicitat atat comisiei de epidemiologie, cat si institutelor de sanatate publica regionale sa analizeze posibilitatea scaderii varstei de vaccinare", se arata intr-un comunicat al MS.
Desi Romania este inclusa in programul Organizatiei Mondiale a Sanatatii de eradicare a rujeolei, conducerea MS isi pemite sa nu organizeze la timp licitatia pentru achizitionarea acestui vaccin, fapt care a dat peste cap calendarul de imunizare pe 2005, tara confruntandu-se, din acest motiv, cu o ingijoratoare crestere a numarului de imbolnaviri.
Masuri cu intarziere
In cadrul programului national de vaccinare, MS sustine ca a achizitionat aproximativ 700.000 de doze de vaccin rujeolic care este utilizat pentru vaccinarea gratuita a copiilor cu varste cuprinse intre 12 si 15 luni, si repetarea acesteia la varsta de 7 ani. MS nu a precizat insa cand au fost achizitionate dozele si nici daca nu este un pic cam tarziu pentru masurile dispuse. Ministerul ne informeaza ca a dispus directiilor de sanatate publica judetene actionarea de urgenta in focar. "Daca dozele de vaccin din cadrul programului national de vaccinare nu sunt suficiente, directiile de sanatate publica judetene, conform legislatiei in vigoare, au posibilitatea si obligatia sa le achizitioneze din alte surse, astfel incat sa nu fie intrerupt procesul de vaccinare", se arata intr-un comunicat al Ministerului. Acesta sustine ca are la dispozitie sumele necesare pentru interventie. De asemenea, institutelor de sanatate publica regionale au fost solicitate sa monitorizeze in permanenta evolutia epidemiei si sa stabileasca impreuna cu directiile de sanatate publica implicate masurile ce necesita a fi intreprinse. In acelasi timp, specialistii de sanatate publica ai MS fac un apel la populatia din diverse comunitati sa accepte si sa colaboreze cu cadrele medicale in vederea vaccinarii copiilor in scopul limitarii focarelor.
79 de cazuri intr-o zi la "Matei Bals"
Reactia MS a venit dupa ce, cu o zi in urma, conferentiar doctor Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului "Matei Bals" se declarase ingrijorat de numarul mare de cazuri de rujeola, numai in cursul zilei de joi, la "Matei Bals", prezentandu-se la camera de garda 79 de copii cu aceasta maladie. "Suntem in plina epidemie de rujeola pentru ca nu s-au vaccinat copiii. Nu a fost vaccin pentru ca nu s-au facut licitatii la timp", declara Streinu Cercel. Acesta a adaugat ca majoritatea copiilor sub un an prezinta forme severe de boala, peste 60% avand bronhopneumopatii. Medicul a subliniat ca ne aflam de abia la inceputul epidemiei si ca foarte probabil aceasta va dura pana in luna februarie daca nu se demareaza lupta in focar. Si la Spitalul de Boli Infectioase "Victor Babes" s-au inregistrat deja 120 de cazuri de rujeola, mai multe ca in alti ani, a declarat profesor doctor Emanoil Ceausu. El a spus ca nu au mai fost asa multe cazuri din anul 1998.
Conducerea Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bucuresti spune ca, odata cu inceperea anului scolar 2005-2006, numarul de imbolnaviri a crescut astfel ca, in lunile octombrie si noiembrie, au fost inregistrate 145 de cazuri, cele mai multe fiind la grupele de varsta cuprinse intre 1-4 ani (56 cazuri) si sub un an (54 cazuri). Pana ieri seara, DSP Bucuresti nu confirmase informatiile potrivit carora s-au inregistrat patru decese la copii sub un an si un deces la categoria de varsta 8-10 ani.
Vaccinarea e obligatorie
Rujeola este o boala virala foarte contagioasa, care survine prin epidemii, in general, la sfarsitul iernii si inceputul primaverii, si afecteaza, mai ales, copiii intre 1 si 3 ani, care nu sunt vaccinati, si care nu mai sunt imunizati de anticorpii mamei lor. Rujeola este cea mai frecventa dintre febrele insotite de eruptii. Este imunizant. Se intampla foarte rar sa o iei a doua oara. Dureaza in jur de 10-20 de zile. O particularitate a acestei boli este aceea ca organismul copilului poate pastra virusul viu timp de mai multi ani. Singura modalitate de a combate aceasta maladie este vaccinarea.
Copilul va fi contagios pana la disparitia totala a bubitelor, de aceea este recomandata o izolare a bolnavului pe perioada maladiei. Simptomele bolii sunt: febra mare (39-40�C), nas care curge, lacrimare, tuse uscata. De asemenea, o lipsa de vioiciune si de pofta de mancare. Rujeola este o maladie care pune bolnavul la incercare din punct de vedere fizic. Apoi, apar mici bubite albe in interiorul obrajilor, care dispar atunci cand apare eruptia cutanata pe corp. Aceasta din urma tine in jur de o saptamana. Este vorba de bubite rosu-inchis, care apar mai intai pe fata, si acopera, treptat, tot corpul.
Copilul trebuie sa stea in pat si sa bea multe lichide, in mod regulat, mai ales atunci cand are febra. In afara de medicamentele pentru scaderea febrei sau pentru calmarea tusei, nu exista medicament impotriva rujeolei. In schimb, prevenirea prin intermediul vaccinarii este cel mai bun remediu. Vaccinul R.O.R. (Rujeola, Oreion, Rubeola) se face dupa 1 an.
Carmen POPESCU 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
INCREDIBIL   de carinana
"Se intampla foarte rar sa o iei a doua oara"   de Olga Khan
A r h i v a
  Fluturasii invizibili    33 comentarii
  Scoala ramane in vacanta fortata    19 comentarii
  Inchisorile CIA inflameaza Europa    18 comentarii
  Dick Marty: "Sunt indicii foarte clare"    4 comentarii
  Terry Davis: "Trebuie sa stim daca au existat inchisori secrete"    4 comentarii
  Probele lui Vadim, in "Tricolorul"    3 comentarii
  Medar va fi seful CNI    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Impozit mai mic pentru masini (400 afisari)
 Cimitirul Buna-Vestire (352 afisari)
 Biserica Ortodoxa Romana spionata de Securitate (186 afisari)
 Bazele militare ale SUA in regiunea Marii Negre (68 afisari)
 Atentatele de la Amman si serviciul secret iordanian (34 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01022 sec.