Ziua Logo
  Nr. 3490 de sambata, 26 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Scoala ramane in vacanta fortata
-- Curtea Constitutionala dezbate luni articolele din Legea conflictelor de munca * "Banii din privatizarea BCR nu pot fi folositi pentru salarii", a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR
foto: Mediafax
Curtea Constitutionala (CC) va dezbate luni, incepand cu ora 12.00, neconstitutionalitatea unor articole ale Legii conflictelor de munca invocate de sindicalistii din invatamant. CC a primit, marti, sesizarea sindicatelor din educatie legata de trei articole din Legea conflictelor de munca - care a dus la suspendarea procesului privind legalitatea grevei profesorilor - si a stabilit, ieri, termen de judecata pentru luni, ora 12.00, dupa ce a fost emis un raport legat de caz.
Federatia Educatiei Nationale a sustinut vinerea trecuta, in fata instantei Tribunalului Bucuresti, ca articolele 58 si 60 (alineatul 1, punctul b), precum si articolul 61 (b) "neaga dreptul la greva si golesc de continut exercitarea acestui drept". Cele doua articole de lege privesc procedura de atacare in instanta a unei greve pe care administratia o considera ilegala. Pentru a solutiona aceasta exceptie, CC a solicitat punctele de vedere ale presedintilor celor doua Camere al Parlamentului, al Guvernului si al Avocatului Poporului. Totodata, presedintele Curtii a numit un judecator-raportor, care, dupa ce va intocmi un raport in acest caz, va stabili un termen pentru analizarea exceptiilor invocate de sindicalisti, precizeaza sursa citata.
Sectia Tribunalului Bucuresti a suspendat, in urma cu o saptamana, procesul privind legalitatea grevei pe care cadrele didactice au declansat-o in 7 noiembrie. O decizie privind legalitatea grevei va putea fi luata numai dupa ce CC se va pronunta asupra articolelor contestate.
Sindicalistii au protestat si ieri, considerand revoltator faptul ca au fost gasiti bani pentru alte categorii profesionale (precum mineri sau parlamentari), in timp ce pentru majorarea salariilor angajatilor din educatie nu exista resurse financiare. Cadrele didactice se afla in cea de-a treia saptamana de greva generala, cerand majorarea salariilor cu 18% si 5% din PIB pentru educatie. Profesorii au negociat in mai multe randuri cu Guvernul, in acest conflict intervenind chiar si presedintele Traian Basescu, fara ca sindicatele sa obtina integral ce au cerut.
In greva foamei
O data cu impasul in care au intrat negocierile dintre sindicatele din invatamant si Guvern se inregistreaza tot mai multe cazuri de greva a foamei din partea unor profesori. La Hunedoara, ieri existau 6 astfel de situatii, unul dintre dascalii fiind spitalizat. La Slobozia, Oliviu Vladulescu, aflat in cea de-a noua zi de greva a foamei, a declarat ca nu va renunta la aceasta forma de protest nici daca se vor mari salariile profesorilor - asa cum doresc sindicatele - si ca nu mai doreste decat o discutie serioasa si scuze din partea presedintelui tarii, a primului-ministru si a ministrului de Finante.
Ministrul Educatiei, Mihail Hardau, a incercat ieri, la Sibiu, sa il convinga pe un profesor sa inceteze greva foamei. Profesorul Ioan Sturzu i-a comunicat ministrului ca ramane in greva foamei, pana cand guvernul va solutiona toate revendicarile profesorilor.
Profesoara de limba franceza Ana Comanescu, sora ambasadorului Romaniei la UE, Lazar Comanescu, a intrat si ea in greva foamei in orasul Horezu, in sprijinul revendicarilor salariale ale cadrelor didactice.
Isarescu: "Banii din privatizarea BCR nu pot fi folositi pentru salarii"
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat ieri ca banii obtinuti din privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR) nu pot fi folositi pentru plata unor salarii. Isarescu a subliniat ca s-a intalnit cu ministrul Finantelor pentru a discuta cum va fi utilizata suma respectiva. El a precizat ca apar mesaje publice de genul "tara va primi doua miliarde de euro din privatizarea BCR". Guvernatorul BNR a mai spus ca banii obtinuti pe BCR nu pot fi folositi pentru consum pentru ca vin o sigura data, iar un activ vandut trebuie inlocuit cu un alt activ. Oficialul bancii centrale a spus, de asemenea, ca a auzit politicieni care propun ca jumatate din banii obtinuti din privatizarea BCR sa fie folositi pentru plata unor salarii. "Se intorc mosii nostri in mormant", a adaugat Isarescu. Raspunzand celor care spun ca in Romania nu sunt bani, Isarescu a spus ca, in total, BNR a sterilizat in jur de 10 miliarde de euro, bani care in mod normal ar trebui sa fie absorbiti de economie. Guvernatorul a precizat, insa, ca lipsesc proiectele serioase, managementul serios, spiritul organizatoric, mentalitatile politice necesare, adica elementele care sa impinga tara pe drumul bun. Referitor la solutionarea revendicarilor grevistilor din invatamant, Isarescu a spus ca Guvernul va trebui sa gaseasca o rezolvare care sa nu creeze presiuni inflationiste. "Orice majorare de salarii creeaza presiuni inflationiste si depinde cum se compenseaza cu alte masuri de politica economica si monetara. La BNR nu mai avem o marja mare de manevra si, din pacate pentru bancheri si pentru clientii lor, solutia de contrabalansare ramane cel putin mentinerea restrictiilor la conditiile de creditare", a mentionat Isarescu.
Basescu cere reexaminarea Legii privind calitatea educatiei
Presedintele Traian Basescu a trimis, ieri, Parlamentului cererea de reexaminare a Legii pentru aprobarea OUG privind asigurarea calitatii educatiei, solicitand adoptarea actului normativ, care a fost respins de Senat, Camera decizionala in acest caz. Seful statului considera ca adoptarea OUG 75/2005 este in masura sa asigure o crestere a calitatii invatamantului, atat universitar, cat si preuniversitar, prin utilizarea acelorasi mecanisme si instrumente si prin implicarea in activitatea de crestere a calitatii educatiei a tuturor partilor interesate (profesori, elevi, studenti, parinti, institutii de invatamant).
Mihaela JITEA, Ana-Maria VASILE 
 Comentarii: 19 Afiseaza toate comentariile  
Invatorui Toader care a vrut sa salveze America si....renunta   de traktorist
Doamne da ce nu-s ieliev io acuma as fii fiericitul fiericitilor, as fi in vacanta !   de serios-glumetul
scoala is redeschide portile luni   de Liviu22
Sunt de acord cu marirea salariilor,   de ionion
Guvernul Tarita   de cosor ion
Iliescu va reveni in forta   de traktorist
Pe altarul educatiei   de Vlad Teodor
cica greva de la Iasi e bine organizata !   de traktorist
Pentru tractorist .   de Urzica Valer
Fereasca Dumnezeu Guvernul de victorie   de Dolha Viorel
Bosevismul iliescian persista in cadrul   de ionion
Daca cereti anticipate,aveti si ordine si siguranta si salarii   de sarkizian
Asa a-nvatat si mos GrigORL si vedeti unde-a-ajuns .....   de akimote
Si profesorii au dreptate haideti sa-i ajutam...macar cu prinvin dak cu altceva nu putem.,..   de Sorin D.D.
cred ca zic scolarii....   de traktorist
Basescu si Tariceanu sunt mai rai decit PSD-ul.   de rokz_vegas
legal si imoral   de LdanL
Unde nu exista educatie acolo civilizatia bnate pasul pe loc daca nu chiar da inapoi.   de Urzica Valer
MAI Bine   de mteddy
A r h i v a
  Fluturasii invizibili    33 comentarii
  Epidemie de rujeola    2 comentarii
  Inchisorile CIA inflameaza Europa    18 comentarii
  Dick Marty: "Sunt indicii foarte clare"    4 comentarii
  Terry Davis: "Trebuie sa stim daca au existat inchisori secrete"    4 comentarii
  Probele lui Vadim, in "Tricolorul"    3 comentarii
  Medar va fi seful CNI    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Impozit mai mic pentru masini (400 afisari)
 Cimitirul Buna-Vestire (352 afisari)
 Biserica Ortodoxa Romana spionata de Securitate (186 afisari)
 Bazele militare ale SUA in regiunea Marii Negre (68 afisari)
 Atentatele de la Amman si serviciul secret iordanian (34 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01068 sec.