Ziua Logo
  Nr. 3490 de sambata, 26 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Ne-au furat Nobelul
Victor RONCEA 
O stire intrata parca in masina de tocat a manipulatorilor guvernamentali ai informatiilor a ajuns, fasii-fasii, prin presa romana, reusind sa treaca in forma aceasta aproape neobservata de opinia publica din tara. Nici forul suprem al democratiei romanesti, Parlamentul Romaniei, pare sa nu fi tresaltat fata de o situatie alarmanta, care impinge intreg statul roman intr-o ilegalitate crasa. Daca parlamentarii romani de la Bucuresti ar fi fost mai atenti la ce fac vecinii si omologii lor de la Budapesta ar fi putut reactiona, poate, putin, la stirea ca Parlamentul de la Budapesta a aprobat, saptamana aceasta, o rezolutie prin care se constituie "Fundatia publica romano-ungara Emanuil Gojdu". Agentiile romanesti de stiri ne informeaza, partial, fara sa intre in amanunte, ca decizia legislativului din tara vecina vine dupa ce, luna trecuta, guvernele celor doua tari au stabilit, in prima lor sedinta comuna, desfasurata la Bucuresti, constituirea acestei Fundatii. Nici un mijloc de informare in masa - nici macar, mai ales, cele platite din banii nostri si aflate, culmea, sub cupola Parlamentului - nu se oboseste sa explice "poporului" ca aceast act, ce poarta o amprenta neromaneasca evidenta, calca in picioare testamentul marelui mecena roman Emanuil Gojdu. Astfel, prin intermediul noii "Fundatii Gojdu", vor fi acordate burse scolare unor tineri romani si unguri, se vor organiza programe culturale si expozitii comune si vor fi administrate un muzeu si o biblioteca la Budapesta.
Ideea a fost parafata la celebra sedinta comuna romano-maghiara care ne-a costat, tot pe noi, 5,5 miliarde de lei. Si atunci a trecut neobservata, media fiind mai preocupate sa retina ce da bine "pe sticla": zambete oficiale, blitz-uri si restul tacamurilor servite. Toate bune si frumoase, scoase parca dintr-un album cu poze trucate. Asa ar fi si ramas. Daca nu ar fi consacrat o marsavie care sfideaza memoria lui Emanuil Gojdu si se incadreaza juridic la fals in acte publice si abuz in serviciu.
Pentru ca Nobel al romanilor si-a lasat imensa avere, conform testamentului sau, "acelor tineri romani de religiunea rasariteana ortodoxa, distinsi prin buna purtare si prin talente, ai caror parinti nu sunt in stare cu averea lor sa duca la indeplinire cresterea si cultivarea copiilor lor", "preoti si invatatori saraci, cu insusiri eminente, familie numeroasa si imbatraniti". Si averea sa nu este mica, deloc: un complex imobiliar, situat in centrul Budapestei, compus din opt cladiri cu cate patru etaje fiecare, evaluat la peste 12 milioane de dolari, si lichiditati de 800 de milioane de dolari, fara sa mai socotim dobanzile, care ar ridica fabuloasa mostenire la peste un miliard de dolari. Bani ai romanilor. Dupa ce ne-am lasat Tezaurul la Moscova, acum ne lasam si Nobelul la Budapesta.
Fostul avocat si om politic roman Emanuil Gojdu a stipulat prin testamentul sau, redactat in 1869, cu un an inainte de a muri, ca intreaga sa avere sa revina comunitatii romanesti din Ungaria si Transilvania, urmand sa fie administrata de o fundatie formata din reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane. Fundatia a functionat pana in1952, acordand peste 5600 de burse unor elevi si studenti romani, printre care s-au numarat Victor Babes, Octavian Goga, Traian Vuia, Dumitru Staniloae. In 1952, comunistii de la Budapesta au rechizitionat bunurile Fundatiei Gojdu si tovarasii lor de la Bucuresti, la comanda Moscovei, au renuntat la revendicarea acestora. Dupa 1990, nimic nu s-a schimbat la Budapesta, in ciuda faptului ca statul vecin (si prieten) a acces in Uniunea Europeana si NATO, chiar inaintea Romaniei. Averea lui Gojdu, nationalizata de comunisti, a ramas confiscata de autoritatile ungare. Astazi, Guvernul Romaniei s-a gandit sa o faca cadou Ungariei, scuipand pe mormantul marelui inaintas roman. O spune presedintele Comisiei de politica externa a Parlamentului Ungariei, Zsolt N�meth, un "prieten" al Romaniei, lider al FIDESZ: "acordul dintre cele doua tari consta in esenta in renuntarea de catre Romania la pretentiile materiale legate de complexul Gojdu din Budapesta". Ce zic colegii si omologii lui din Parlamentul Romaniei? Deocamdata mucles.
Semper Perfidia Patriae?!
 Comentarii: 13 Afiseaza toate comentariile  
Purificare   de Vasile Teodorovici
Mai lasati-ne!   de TNT
Domnilor dumneavostra! Inainte de a bate campii gratios statzi si kujetatzi oliekutza...   de stragopoulos
Solutia reciproc avantajoasa   de Sakura
Profesionalismul presei   de emoldoveanu
E o rusine dezgustatoare cu care cei ce ne conduc murdaresc in modul cel mai mizerabil memoria lui, Nobelul roman   de serios-glumetul
Un joc de cartzi   de roy
PROPUN INFIINTAREA OFICIULUI PENTRU MONITORIZAREA MARILOR TRADARI NATIONALE   de Dr. Stoica
ne-a lasat-o noua, romanilor din ardeal si ne-o vind miticii ca la taraba din bazarul bucuresti   de bastinas
GUVERNUL ROMAN TREBUIE ACTIONAT IN JUSTITIE   de Serban SIMEDREA
Pai, mergand pe litera Testamentului lui Gojd - trimiteti reprezentantii Patriarhiei sa IA IN PRIMIRE SI SA ADMINISTREZE   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Ba da !!!   de Aladin
Oare?   de Filip B
A r h i v a
  Implacabila rocada politica intre stanga si dreapta    5 comentarii
  Lectii pentru Basescu    24 comentarii
  O noua institutie pentru controlul folosirii ajutoarelor externe    2 comentarii
  Cimitirul Buna-Vestire    4 comentarii
  Declaratia zilei    2 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  Romania Mare fata cu diversiunea si tradarea printre romani    2005-11-18
  Ucraina, ceata grea la mal    2005-11-11
  Rusia la granita naturala a Romaniei    2005-11-08
  Razboiul Rece de pe Marea Neagra si Dambovita    2005-10-24
  Hartia igienica de la Helsinki si Moscova    2005-10-18
 Top afisari / comentarii 
 Impozit mai mic pentru masini (400 afisari)
 Cimitirul Buna-Vestire (352 afisari)
 Biserica Ortodoxa Romana spionata de Securitate (186 afisari)
 Bazele militare ale SUA in regiunea Marii Negre (68 afisari)
 Atentatele de la Amman si serviciul secret iordanian (34 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.29174 sec.