Ziua Logo
  Nr. 3490 de sambata, 26 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Stiri pe scurt
Generalul Jones la Bucuresti
Generalul James L. Jones, Comandantul Suprem al Fortelor Aliate din Europa, efectueaza, in zilele de 28 si 29 noiembrie a.c., o vizita oficiala in Romania, la invitatia generalului Eugen Badalan seful Statului Major General al Armatei Romaniei. Generalul Jones va fi primit de Traian Basescu, presedintele Romaniei, si va avea convorbiri oficiale cu ministrul apararii nationale, Teodor Atanasiu, si cu generalul Badalan. In cadrul discutiilor de la Ministerul Apararii Nationale se va discuta si despre preluarea de catre NATO a misiunilor din sudul Afganistanului unde romania participa cu un batalion de infanterie. Luni, generalul Jones va primi titlul onorific "Doctor Honoris Causai al Universitatii Nationale de Aparare "Carol Ii, prilej cu care va prezenta o alocutiune cu tema "Transformarea Aliantei Nord-Atlantice si obiectivele acesteia in actualul cadru geostrategic. (D.D.)
Vine ambasadorul SUA
Viitorul ambasador al SUA in Romania, Nicholas Taubman, a declarat ca va renunta la calitatea de membru al boardului director al companiei Advance Auto Parts, companie fondata de tatal sau, in 1932, a informat ziarul Roanoke Times, preluat de Bucharest Daily News. Conform publicatiei citate, Taubman a precizat ca guvernul Statelor Unite i-a solicitat sa demisioneze din orice functii si sa renunte la acele activitati prin care s-ar putea afla in conflict de interese cu viitorul sau post din Romania. Considerat unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din Virginia, Taubman nu a explicat motivul pentru care, prin functia detinuta in compania Advance Auto Parts, ar putea veni in conflict de interese cu cea de ambsador in Romania. Taubman a demisionat deja din functiile pe care le ocupase in cadrul unor companii precum Virginia Historical Society si Shenandoah Life Insurance. Nicholas Taubman, in varsta de 75 de ani, va prelua mandatul de ambasador al Statelor Unite pentru o perioada de trei ani. La inceputul acestei saptamani, insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, Mark Taplin, declara ca Taubman urmeaza sa isi prezinte scrisorile de acreditare presedintelui Traian Basescu, in luna decembrie. Postul de ambasador al Statelor Unite in Romania este vacant din luna mai a acestui an. (D.E.)
Spioni la si de la rusi
Agentiile straine de spionaj si-au intensificat activitatea pe teritoriul Rusiei, declara seful Serviciului Federal de Securitate, citat de RIA Novosti. "Agentiile de spionaj nu devin nicidecum mai putin active, ci, dimpotriva, isi maresc eforturile. In acest an, serviciile de contraspionaj au prins 20 de agenti secreti, dintre care trei in flagrant", a afirmat Nikolai Patrusev, care a mai precizat ca au fost descoperite 65 de persoane implicate in agentiile de spionaj straine si in organizatii, dintre care patru rusi. Pe de alta parte, conform cotidianului finlandez "Helsingin Sanomat", circa 50 de spioni, majoritatea rusi, actioneaza in prezent in Finlanda, numarul lor fiind comparabil cu cel din perioada Razboiului Rece. Potrivit publicatiei, 30 de agenti rusi se afla la Helsinki. Aproximativ 85% din acestia detin pasaport diplomatic si lucreaza in domeniul jurnalistic sau universitar. Conform aceleiasi surse, alti circa 20 de agenti actioneaza pentru SUA si alte tari occidentale, dar si pentru China si diferite state din Europa de Est. (Agentia "Rusia la zi")
Italia, in greva generala
In Italia a aut loc, ieri, o greva de proportii care a implicat 80-90 % dintre lucratorii din cadrul ministerelor publice, sanatate, transporturi, institutii bancare si invatamant. Astfel, sute de mii de persoane au protestat la Roma, Milano si Palermo impotriva aprobarii noii legi financiare de catre guvern, precum si, in general, impotriva "optiunilor executivului italian care au dus tara la declin economic" Guglielmo Epifani, reprezentant al Confederatiei italiene a muncii, a afirmat ca greva este extrem de justificat, "avand in vedere imensa distanta dintre tara si un guvern care are ca regula greseala", care a pus la punct o lege financiara ce poate fi definita drept o "totala reducere a fondurilor necesare unor institutii vitale statale si in care partea sudica a Peninsulei este ignorata cu desavarsire". Italia- sunt convinsi proestatarii - este tara care se confunta cu cea mai dificila situatie economica dintre statele Uniunii Europene, situatie diferita de acum zece ani. In pofida numarului impresionant al protestatarilor, guvernul din Peninsula a minimalizat evenimentul, considerand participarea "irelevanta", in deplin consens cu premierul Silvio Berlusconi, care a definit greva "absolut inutila". (Claudia STANILA, Roma)
A r h i v a
  Campanie electorala in toi la Tiraspol    1 comentariu
  MAE si-a dat seama ca Ucraina nu renunta la Bastroe    
  Sharon, "inainte", in forta    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Impozit mai mic pentru masini (400 afisari)
 Cimitirul Buna-Vestire (352 afisari)
 Biserica Ortodoxa Romana spionata de Securitate (186 afisari)
 Bazele militare ale SUA in regiunea Marii Negre (68 afisari)
 Atentatele de la Amman si serviciul secret iordanian (34 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01001 sec.