Ziua Logo
  Nr. 3490 de sambata, 26 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Legile privind descentralizarea se dezbat in decembrie
Pachetul de legi privind descentralizarea va fi supus dezbaterii in Parlament in prima parte a lunii decembrie, iar legea prefectului ar putea fi promovata prin ordonanta de urgenta, a declarat, ieri, la Cluj, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, citat Mediafax. Blaga a declarat ca termenul initial de promovare in Parlament a pachetului, luna noiembrie, a fost prelungit pentru colectarea tuturor propunerilor venite din partea factorilor interesati, inclusiv a partidelor din opozitie. "O singura lege s-ar putea sa fie introdusa prin ordonanta de urgenta, ca sa nu pierd timpul depolitizarii, 1 ianuarie 2006. Este vorba despre Legea prefectului, unde nu avem divergente de nici un fel intre putere si opozitie", a adaugat ministrul Administratiei si Internelor. Potrivit acestuia, pentru totala descentralizare a administratiei mai este nevoie doar de o reala vointa politica.
Consultari cu PSD si PRM
Ministrul Administratiei si Internelor a mai anuntat ca in cursul saptamanii viitoare vor avea loc intalniri cu reprezentantii primarilor, ai PSD si PRM, pe marginea pachetului de legi. Vasile Blaga a mai afirmat ca Romania a contat si conteaza pe sprijinul Frantei in finalizarea pachetului de legi privind descentralizarea administratiei publice locale. "In elaborarea acestui pachet de legi am avut si consilieri francezi. Am avut o serie de programe pe tema descentralizarii cu colegii francezi", a precizat Blaga. El a adaugat ca pachetul de legi privind descentralizarea va aduce o crestere semnificativa a autonomiei locale, "prin reducerea posibilitatilor de ingerinta a administratiei centrale in activitatea celei locale, prin consolidarea atributiilor primarilor (...) si prin descentralizarea functiilor publice, al caror numar va fi redus".
Blaga a precizat ca noile legi vor asigura si depolitizarea administratiei prin reforma functiei prefectului si prin reforma sistemului de alocare a costurilor de echilibrare a bugetelor locale, prin care s-a eliminat "orice posibilitate de favorizare a unor localitati in dauna altora, pe considerentul culorii politice a primarului". (R.A.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Modele si .. modele...   de ionescu ovidiu
A r h i v a
  Mini-revolutie la Ministerul de Externe    2 comentarii
  Puterea negociaza cu opozitia pentru limitarea absenteismului    1 comentariu
  Aderarea la UE, neconditionata de statutul minoritatilor    3 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Impozit mai mic pentru masini (400 afisari)
 Cimitirul Buna-Vestire (352 afisari)
 Biserica Ortodoxa Romana spionata de Securitate (186 afisari)
 Bazele militare ale SUA in regiunea Marii Negre (68 afisari)
 Atentatele de la Amman si serviciul secret iordanian (34 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00791 sec.