Ziua Logo
  Nr. 3490 de sambata, 26 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Campanie electorala in toi la Tiraspol
-- In ciuda tuturor organismelor internationale, Smirnov se realege sef
Campania electorala a regimului ilegal de la Tiraspol e in toi. Alegerile pentru "Sovietul Suprem al rmn" sunt programate pentru 11 decembrie. Sunt 43 de sectoare electorale pe intreaga regiune nistreana, fiecare sector urmand sa aleaga un deputat. Lupta este crancena: se bat intre ei vechii fideli ai lui Smirnov si neoseparatistii care nu au fost implicati in evenimentele din '89-'92 - marea lor majoritate au in jur de 30-35 ani, absolventi ai institutiilor de invatamant superior din Rusia sau Ucraina. Regimul Smirnovi mizeaza atat pe sacalii batrani, cat si pe tinerii flamanzi de putere, bani, rafuieli de conturi.
Este ineresanta actiunea unei asa numite miscari social-politice "Obnovlenie" (Reinnoirea), care are candidati in toate sectoarele. "Obnovlenie" colecteaza semnaturi pentru o scrisoare adresata lui Putin, in care acestuia i se cere in numele "poporului nistrean" sa faca tot posibilul pentru recunoasterea alegerilor pe plan international. De "colectarea" semnaturilor se ocupa reprezentantii administratiilor locale - de exemplu, intr-un sat "selisovietul" (primaria) e obligata sa scrie numele a cel putin 50% din alegatorii din sat si sa le prezinte la Tiraspol. Dupa cum afirma "Obnovlenie" pana acum s-au strans 50.000 de semnaturi.
Caracterul "democratic" al alegerilor e sustinut si de "societatea civila" din regiune. Cel mai activ se manifesta asociatia "Proryv". Ultima actiune a lor s-a desfasurat langa sediul OSCE la Tiraspol cu arderea unor papusi de paie reprezentandu-l pe William Hill (seful misiunii OSCE la Chisinau) scandari antioccidentale, antiromanesti si aclamatii pentru Putin, Jirinovschi, Smirnov, aramata rusa. (George SIMA, Tiraspol)
Practici nedemocratice in Transnistria
In exclusivitate pentru ZIUA, Secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, a apreciat in legatura cu situatia din stanga Nistrului astfel: "Sunt foarte ingrijorat de ceea ce se intampla in Transnistria. La Consiliul Europei permanent acordam atentie acestui subiect. Pozitia Consiliului Europei este ca Transnistria face parte din Republica Moldova, iar noi sprijinim integritatea teritoriala. Regimul aflat la putere in Transnistria nu este recunoscut international si nu respecta regulile internationale". Referitor la campania de intimidare a profesorului Ion Iovcev de la Liceul Lucian Blaga din Tiraspol, prin telefoane de amenintare, Terry Davis a aratat ca: "Astfel de actiuni nu fac parte din setul de valori ale Consiliului Europei. Astfel hartuiri si presiuni asupra profesorilor dovedesc ca nu este vorba de un regim democratic in Transnistria". Secretarul general al Consiliului Europei a mai indicat faptul ca nici o organizatie europeana nu va trimite observatori pentru alegerile din Transnistria. (D.E.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Pres. Soviet Suprem   de Vasile Teodorovici
A r h i v a
  MAE si-a dat seama ca Ucraina nu renunta la Bastroe    
  Sharon, "inainte", in forta    7 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Impozit mai mic pentru masini (400 afisari)
 Cimitirul Buna-Vestire (352 afisari)
 Biserica Ortodoxa Romana spionata de Securitate (186 afisari)
 Bazele militare ale SUA in regiunea Marii Negre (68 afisari)
 Atentatele de la Amman si serviciul secret iordanian (34 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00873 sec.