Ziua Logo
  Nr. 3490 de sambata, 26 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Fabrica de someri cu pretentii
-- Milioane de euro platiti de contribuabilii europeni sunt irositi pentru pregatirea managerilor publici * Acestia au devenit someri, deoarece Agentia Nationala a Functionarilor Publici nu le gaseste loc de munca in sistem * Managerii publici, neutri politic, ar trebui sa contribuie la reforma administratiei publice, in vederea aderarii Romaniei la UE * Institutul National de Administratie se lauda ca lanseaza al doilea Ciclu al Proiectului Tinerilor Profesionisti, chiar daca nu le gaseste loc de munca * "Presedintele tarii are incredere in tineri, in incapatanarea lor de a reusi", a afirmat consilierul prezidential Claudiu Saftoiu (foto)
foto: mediafax
Ceremonia de absolvire a primei promotii de manageri publici a marcat, ieri, intrarea in somaj fortat si neplatit a 86 de tineri, pregatiti timp de doi ani pentru a contribui la reforma in administratia publica din Romania. Potrivit oficialilor Institutului National de Administratie (INA), cunostintele in probleme de administratie, dobandite de prima promotie de manageri publici in ultimii doi ani, in tara si in strainatate, vor fi utilizate "in viitorul apropiat". Cu alte cuvinte, dupa ce au urmat cursuri - care au costat patru milioane de euro - managerii publici intra in somaj. Acesti tineri, primii manageri in administratie sunt someri, deoarece nu au posibilitatea de a primi un ajutor de somaj. Potrivit contractului incheiat de acestia cu autoritatile, cinci ani dupa terminarea studiilor, ei sunt obligati sa munceasca in administratie. In caz contrar, tinerii vor fi obligati sa suporte contravaloarea cursurilor pe care le-au urmat, respectiv 30.000 de euro. Coordonatorul Proiectului "Viitorii Manageri Publici" din partea romana este Unitatea Centrala pentru Reforma in Administratia Publica din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, Institutul National de Administratie furnizeaza programul de formare specializata pentru viitorii manageri publici, rolul plasarii lor in institutiile publice revenind Agentiei Nationale a Functionarilor Publici. Prin pregatirea acestor tineri, potrivit INA, s-a dorit aparitia unei noi generatii de manageri in cadrul administratiei publice, care sa fie neutri din punct de vedere politic. De asemenea, ei ar urma sa contribuie la reforma administratiei publice si sa introduca noi principii de management in institutiile in care ar fi trebuit sa fie plasati. Prin urmare, acesti tineri ar fi trebuit sa contribuie la realizarea reformei in administratie in vederea aderarii la UE. Cei 86 de tineri au urmat cursuri de Administratie publica in Romania, Modernizarea administratiei publice, Functia si functionarul public, Tehnici juridice, Administratie si drept public, Buna guvernare, Finante publice, Servicii publice, Managementul proiectelor europene, Politici publice, Economie publica.
In somaj fortat si obligatoriu
Evenimentul de ieri de la INA ar fi trebuit, insa, sa marcheze debutul in activitate al "noii generatii de manageri in cadrul administratiei publice" si lansarea oficiala a celui de-al doilea Ciclu al Proiectului Tinerilor Profesionisti. In schimb, 86 de tineri au venit cu banderole albe pe maini, nu sa isi primeasca posturile pentru care au fost pregatiti timp de doi ani, in tara si in state membre ale Uniunii Europene, ci sa semnaleze problemele cu care se confrunta. Cei 86 de absolventi nu au fost incadrati pe post, pana la ora actuala nici una din institutiile publice romanesti neavand oferte pentru posturi de manager public. Mai mult, din o suta de tineri care au inceput cursurile in anul 2004, 14 au preferat sa isi incerce norocul in strainatate, refuzand sa se mai intoarca in tara. "Din pacate, desi a avut doi ani la dispozitie, Agentia Nationala a Functionarilor Publici nu are in prezent o lista clara cu institutiile care vor manageri. Problema managerilor publici este ca in toata perioada scolarizarii - din cauza vidului legislativ - nu au nici un statut si nici o sursa de venit. Nu exista o promisiune ferma ca vom fi angajati de la nici macar de la 1 ianuarie anul viitor", se precizeaza in protestul semnat de "Viitorii Manageri Publici".
Texte si laude marete ale INA
Cei 86 de manageri publici ai primei promotii au incheiat programul de formare specializata cu durata de doi ani la Institutul National de Administratie. Programul a inclus un an de studii postuniversitare intr-un centru de excelenta din Uniunea Europeana si un an de formare continua in Romania in cadrul INA, cu un stagiu de 14 saptamani in institutii din administratia publica.
"Absolvirea si plasarea acestora ca manageri publici reprezinta un moment de referinta pentru acest proiect. Managerii publici vor fi incadrati intr-un sistem de promovare rapida si vor beneficia de un statut imbunatatit in cadrul functiei publice. Ei urmeaza sa contribuie la reforma administratiei publice si vor introduce principii moderne de management in cadrul institutiilor in care sunt plasati", afirma pompos INA.
Scheele cere decontul
"Banii contribuabililor europeni, cele patru milioane de euro, au fost cheltuiti pentru administratia publica romaneasca, pentru acest sistem. Deci, acest sistem trebuie sa gaseasca solutii pentru a permite accesul acestor profesionisti. Exista mari probleme de absorbtie a acestor tineri, insa mizam pe vointa politica a actualilor guvernanti, mizam pe o schimbare de abordare a acestei probleme la nivel inalt", a precizat Jonathan Scheele, seful delegatiei Comisiei Europene in Romania. Secretarul de stat Jozsef Birtalan, presedintele ANFP, a incercat sa dea o speranta acestor tineri afirmand ca "situatia se va rezolva in viitorul apropiat. Noi speram ca, de la 1 decembrie, vor exista oferte pentru acesti absolventi", a afirmat, referindu-se la situatia celor 86 de absolventi. Birtalan sustine ca exista destule legi pentru a proteja acesti tineri, apreciind ca succesul unui astfel de program de pregatire "se va vedea in timp, nu peste noapte". "Exista probleme de mentalitate in sistem. Unii functionari, unele institutii, privesc aceste functii doar ca pe niste noi posturi, mai bine remunerate. Nu inteleg care este rolul si ce beneficii ar urma sa obtina institutia. Nu am spus ca va fi usor sa integram aceasta promotie, insa succesul acestor stagii de pregatire se va vedea abia la promotiile cinci, sase. Abia atunci vom putea trage o concluzie", a afirmat Birtalan. Ceilalti participanti la ceremonie si-au scurtat discursurile despre reforma in administratie, cerandu-le absolventilor sa aiba "incredere si rabdare". "Inteleg frustrarea destul de serioasa privind capacitatea de absorbtie a institutiilor publice a acestei categorii de oameni, foarte bine pregatiti. Insa presedintele tarii are incredere in tineri, in incapatanarea lor de a reusi", le-a spus absolventilor consilierul prezindetial Claudiu Saftoiu.
Corina SCARLAT 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Acest proiect (scoala ? ) a fost nascut mort.   de Aladin
minciunele riloudid   de aludoco
A r h i v a
  Vandalii parcurilor, scurtmetraj pe Internet    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Impozit mai mic pentru masini (400 afisari)
 Cimitirul Buna-Vestire (352 afisari)
 Biserica Ortodoxa Romana spionata de Securitate (186 afisari)
 Bazele militare ale SUA in regiunea Marii Negre (68 afisari)
 Atentatele de la Amman si serviciul secret iordanian (34 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01115 sec.