Ziua Logo
  Nr. 3490 de sambata, 26 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Promovarea judecatorilor, in atentia CSM
Consiliul Superior al Magistraturii va lua in discutie, saptamana viitoare, examenul de promovare in functii de executie a magistratilor, contestat de multi candidati. Potrivit site-ului Institutului National de Magistratura (INM), judecatori care au dat examen de promovare in functii de executie la tribunale sau curti de apel si care au obtinut, initial, note de 2, 3, 4 sau 5, au primit, in urma contestatiilor pe care le-au formulat, notele marite excesiv. In acelasi timp, mai multi judecatori se considera nedreptati prin notele pe care le-au obtinut, astfel ca au inaintat contestatii INM.
In aceste conditii, conducerea CSM a decis ca in sedinta in care ar trebui validat examenul de promovare in functii de executie, sa se discute si aspectele criticate de magistrati. Astfel, INM vor trebui sa faca o informare privind candidatii, notarea, motivele contestatiilor si rezultatele solutionarii lor.
De altfel, si ministrul Justitiei, Monica Macovei, considera ca CSM va trebui sa faca o ancheta si sa afle ce s-a intamplat pentru ca diferentele intre notarile primei comisii si cele ale comisiei de contestatie au fost mult prea mari.
Examene organizate de MJ si INM
In alta ordine de idei, Consiliul Superior al Magistraturii a revocat, conform Mediafax, decizia prin care se stabileau materiile din care urmau sa fie examinati candidatii la examenul de capacitate a angajatilor din Institutul National de Criminologie si Ministerul Justitiei. In aceste conditii, examenul de capacitate va fi organizat chiar de catre MJ si INC.
Hotararea a fost luata in urma criticilor aduse de ministrul Justitiei, Monica Macovei, potrivit carora Lidia Barbulescu, membru CSM si vicepresedinta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ar fi facut trafic de influenta pentru a determina modificarea materiilor care urmau sa se dea pentru examenul de capacitate pentru criminologi.
Dezbaterile pe aceasta tema au avut loc de-a lungul mai multor sedinte ale Consiliului si au survenit cererii adresate de Ministerul Justitiei CSM, privind cercetarea vicepresedintei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, acuzata de trafic de influenta in favoarea fiicei sale, candidat la un examen de magistrat. Camera judecatorilor a Consiliului Superior al Magistraturii a primit, in 28 octombrie, o sesizare din partea MJ in care se cerea verificarea disciplinara a Lidiei Barbulescu, care ar fi avut un interes in eliminarea disciplinelor de drept civil si procesual civil pentru criminologi, intrucat fiica sa este angajata INC. CSM a respins insa, in urma cu cateva zile, aceasta solicitare.
George TARATA 
A r h i v a
  Verestoy audiat ca martor    
  Legea a devenit jucaria deputatului Fenechiu    
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Impozit mai mic pentru masini (400 afisari)
 Cimitirul Buna-Vestire (352 afisari)
 Biserica Ortodoxa Romana spionata de Securitate (186 afisari)
 Bazele militare ale SUA in regiunea Marii Negre (68 afisari)
 Atentatele de la Amman si serviciul secret iordanian (34 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00541 sec.