Ziua Logo
  Nr. 3490 de sambata, 26 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Corespondenta din Italia
Instructiuni impotriva hirotonisirii homosexualilor
"Instructiuni in legatura cu criteriile de discernamant vocational in cazul persoanelor cu tendinte homosexuale in vederea hirotonisirii si acceptarii acestora in seminarii": astfel se intituleaza controversatul document semnat recent de Sfantul Parinte, in contextul aprinselor dezbateri in legatura cu identitatea culturala, etica, sexuala si axiologica a pastorilor de suflete, precum si al solicitarilor presante de a interveni, adresate Vaticanului de catre episcopatul din Statele Unite.
Dupa o perioada de "gestatie" de 8 luni, actul - difuzat recent de agentiile de presa italiene - reafirma pozitia catehismului Bisericii catolice in legatura cu homosexualitatea candidatilor la preotie: "Desi respecta in mod profund persoanele care ca au tendinte homosexuale, Biserica nu poate admite la hirotonisire preotii care care practica homosexualitatea, prezinta tendinte homosexuale profund radicale sau care sustin asa-numita �cultura gay�", intrucat - se evidentiaza in document - "persoanele mai sus mentionate se gasesc intr-o situatie care afecteaza in mod grav relationarea corecta cu barbati sau femei. Nu sunt absolut de neglijat consecintele negative care pot deriva din hirotonisirea persoanelor cu puternice tendinte gay".
Cat priveste ipoteza tendintelor homosexuale "pasagere", acestea - afirma "Instructiunile" - "trebuie depasite in intregime cu cel putin trei ani inaintea hirotonisirii. In acest sens, Vaticanul utilizeaza si conceptul de "maturitate afectiva" intre criteriile inerente pastoririi sufletelor.
In pofida faptului ca in "Instructiunile" Sfantului Scaun nu exista o referinta ad litteram la legatura dintre pedofilie si homosexualitate, reprezentanti ai Bisericii - printre care numerosi inalti prelati din Statele Unite - au relevat stransa interdependenta a acestor doua forme de sexualitate in cadrul seminariilor. In viziunea Bisericii, actele homosexuale "in mod intrinsec imorale si impotriva naturii" constituie un "pacat grav", cultura gay fiind, in general, condamnata.
Difuzarea "Instructiunilor" coincide cu data izbucnirii in Brazilia a unui grav scandal avand ca protagonisti numerosi preoti catolici pedofili. Vestile sosite din America Latina descriu un tablou similar cu cel care pusese deja la grea incercare Biserica din Statele Unite. Sute de cazuri denuntate, sute de preoti implicati - se vorbeste de o cifra de 1700 de persoane (reprezentand 10% din totalul sacerdotilor brazilieni) -, insotite de publicarea unor jurnale care descriu in detalii acte de pedofilie si violente impotriva copiilor. Conform unor surse neoficiale, Cetatea Sfanta a trimis urgent o comisie de ancheta in Brazilia.
Desi recentul document este semnat de Congregatia pentru Educatia Catolica, in mod indubitabil si Congregatia pentru Doctrina Credintei a avut un cuvant important de spus. William Levanda, arhiepiscopul orasului San Francisco si noul prefect al decasterului pontifical al credintei, dupa alegerea lui Joseph Ratzinger la tronul Sfantului Apostol Petru, s-a confruntat intens in patria sa cu cazuri de pedofilie in randul preotilor.
Claudia STANILA, Vatican 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Catolicii ar trebui sa renunte la celibatul preotilor. !!   de Aladin
Romania - tara mioritica unde calugarii sant vanjosi si oile nervoase..   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Regulamentul tendintelor sexuale   de Anticomie
A r h i v a
  Doua filme documentare    
  Fonduri speciale pentru "Sibiu 2007"    
  Cinci pictori iscodesc limita    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Impozit mai mic pentru masini (400 afisari)
 Cimitirul Buna-Vestire (352 afisari)
 Biserica Ortodoxa Romana spionata de Securitate (186 afisari)
 Bazele militare ale SUA in regiunea Marii Negre (68 afisari)
 Atentatele de la Amman si serviciul secret iordanian (34 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00853 sec.