Ziua Logo
  Nr. 3488 de joi, 24 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
BRD, escrocherii in lant
-- Sub conducerea lui Patrick Gelin (foto), banca ne jecmaneste si cu creditul pentru achizitionarea unui Logan * Ca si in cazul creditului Expresso, BRD se foloseste de clauze ilegale cand creste dobanda * Contractul conceput de banca contine multe capcane interzise de legile romanesti * Cititorii nostri sunt indignati de practicile BRD si solicita Parchetului sa intervina pentru a stopa ilegalitatile comise de oamenii presedintelui Gelin * Din demascarea ilegalitatilor comise de BRD in aceste cazuri de creditare rezulta o concluzie stupefianta: Gelin si BRD manipuleaza si comit ilegalitati cu buna-stiinta
Opinia publica incondeiaza BRD
Dupa ce am publicat ancheta "Jaf la cetatean", in care aratam cum BRD Societe Generale, condusa de Patrick Gelin, a scos pe piata un contract ilegal de credit in euro cu dobanda variabila, cititorii ziarului ZIUA ne-au bombardat cu telefoane si cu mesaje pe site-ul www.ziua.ro. In interventiile lor, cititorii, pe langa felicitari, ne-au semnalat si alte ilegalitati comise de BRD-ul lui Patrick Gelin. Astazi ne vom ocupa de creditul de achizitie a unui autoturism, credit in euro cu dobanda variabila. De asemenea, va vom supune atentiei cateva dintre mesajele primite de la cititori.
Credit pentru Logan
Din diferite motive, un roman ajunge la concluzia ca trebuie sa cumpere o masina. El se opreste asupra unui Logan pe care vrea sa-l achizitioneze cu ajutorul unui credit in valuta, pentru care sa plateasca rate timp de cinci ani. Cum BRD ofera un astfel de credit, romanul incheie un contract cu banca lui Gelin, isi primeste masina si incepe sa achite ratele. Dupa cateva luni de plata, romanul nostru citeste articolul despre jaful BRD publicat in ziarul ZIUA, reciteste contractul cu banca si se grabeste sa sune la BRD. Afla astfel cu stupoare ca este "rau-platnic". Si intelege pe propria piele ca ziarul nostru a avut dreptate: BRD practica de ani de zile un jaf la cetatean.
Contractul pentru achizitionarea unei masini Logan prevede ca BRD are dreptul sa modifice dobanda folosindu-se de aceeasi clauza ilegala ca in cazul creditului Expresso in euro cu dobanda variabila: "in conformitate cu costul resurselor de creditare si dobanda de refinantare practicata de BNR". Asa cum am explicat in articolul "Jaf la cetatean", fraza respectiva trebuie citita "ad litteram". Adica, cresterea dobanzii se poate face numai cand se respecta integral fraza "in conformitate cu costul resurselor de creditare si dobanda de refinantare practicata de BNR". Cand a crescut dobanda, BRD a justificat manevra folosindu-se doar de prima parte a conditiei impuse in contract, si anume "in conformitate cu costul resurselor de creditare". Total fals, BRD nu are dreptul sa foloseasca jumatati de clauze ca sa creasca dobanda la creditele in valuta. De partea a doua a frazei nici nu poate fi vorba sa fie invocata de BRD, din cauza faptului ca propozitia "dobanda de refinantare practicata de BNR" este ilegala, BNR renuntand la ea in 2002 si, oricum, respectiva conditie se referea la lei si nu la valuta!
Mai mult, BRD nu mai poate sa afirme ca in cazul creditului Expresso s-a comis o eroare umana cand s-a introdus in contract pasajul ilegal "dobanda de refinantare practicata de BNR", deoarece aceasta fraza ilegala este inserata si in alt tip de contract. In concluzie, plasarea frazei referitoare la cresterea dobanzii - "in conformitate cu costul resurselor de creditare si dobanda de refinantare practicata de BNR" - este o practica normala in BRD, care incearca sa manipuleze clientii aruncand vina cresterii dobanzii pe umerii BNR.
Ilegalitatile
Ca si in cazul creditului Expresso, asa cum s-a justificat penibil Patrick de la BRD, "banca si-a asumat obligatia corelativa de a informa clientii despre modificarile aduse la nivelul dobanzii, prin afisare la sediul bancii... exista si declaratia expresa a Imprumutatului ca a luat la cunostinta, inainte de incheierea contractului, despre clauza acestuia." Total ilegala aceasta afirmatie. Neanuntarea in scris de modificare a dobanzii este pedepsita de lege. Conform articolului 9 din Legea 289/2004, Imprumutatul "trebuie sa fie informat, in scris, despre orice modificare survenita pe durata contractului de credit asupra dobanzii anuale sau a costurilor intervenite ulterior datei semnarii contractului de credit, in momentul in care intervine aceasta modificare. Aceasta informare se face prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire..."
Conform Legii 193/2000, care respecta in totalitate Recomandarea 93/13 CEE din 1993, stipularea intr-un contract-standard a unei clauze care poate fi modificata unilateral de creditor este ilegala. Articolului 1 al Legii 193/2000 spune ca "Se interzice comerciantilor stipularea de clauze abuzive in contractele incheiate cu consumatorii", fiind considerata o clauza abuziva "dreptul comerciantului de a modifica, in mod unilateral, clauzele contractuale, fara a avea un motiv specificat in contract si acceptat de consumator prin semnarea acestuia". Ca sa ne referim strict la cazul nostru, clientul a semnat si luat la cunostinta o clauza care da posibilitate BRD sa mareasca dobanda in urmatoarea forma juridica, ad litteram: "in conformitate cu costul resurselor de creditare si dobanda de refinantare practicata de B.N.R.". Legal, aceasta clauza in intregul ei a fost semnata de client, si nu jumatati de clauze, asa cum a considerat BRD! Cum BRD a modificat dobanda folosidu-se de o prevedere ilegala, indexarea dobanzii este ilegala, iar contractul de creditare este lovit de nulitate.
Manipulare si fraude
1. In cazul Creditului Expresso in euro cu dobanda variabila si creditului pentru achizitionarea unui autoturism in euro cu dobanda variabila, BRD poate modifica dobanda folosindu-se de aceeasi clauza ilegala, si anume "in conformitate cu costul resurselor de creditare si dobanda de refinantare practicata de BNR";
2. Ambele forme de credit incalca legile 193/2000 si 289/2004;
3. In cele doua cazuri banca pune lunar pe drumuri clientii;
4. BNR ne da dreptate, spunand ca "din verificarile efectuate la BRD - Groupe Societe Generale SA, Sucursala Academiei, a rezultat ca aspectele sesizate de ZIUA se confirma. Ca urmare a celor constatate, Banca Nationala a Romaniei a dispus BRD - Groupe Societe Generale SA modificarea clauzei referitoare la modul de indexare a dobanzii, astfel incat din continutul acesteia sa rezulte, in mod corect, toti termenii tranzactiilor respective".
Din demascarea ilegalitatilor comise de BRD in aceste cazuri de creditare rezulta o concluzie stupefianta: Gelin si BRD manipuleaza si comit ilegalitati cu buna-stiinta si nu dintr-o eroare de formulare juridica a unei clauze contractuale. Bazandu-se pe faptul ca romanii sunt prea saraci ca sa isi permita o asistenta juridica pentru a actiona in Justitie o banca de talia BRD-ului, Gelin&Co afiseaza o atitudine agresiva, de intimidare fata de clientii prinsi in capcana creditelor.
In atentia Parchetului
Deoarece este vorba de foarte multi contribuabili care au fost inselati de BRD in baza unui credit Expresso in euro cu dobanda variabila, solicitam Parchetului sa demareze o ancheta.
Cititorii ZIUA acuza
Reactia cititorilor la articolul publicat in cotidianul ZIUA referitor la activitatea BRD - Groupe Societe Generale nu a intarziat sa apara. Unul dintre cititori ne-a semnalat faptul ca "aceeasi practica este valabila pentru toate creditele BRD". "Am contractat si eu un credit de la BRD pentru Logan si am patit acelasi lucru: am incheiat contractul cu o dobanda de 9,4%, iar dupa o luna am primit alt grafic de rambursare cu o dobanda de 9,9%! In concluzie, cred ca BRD-ul practica acest obicei pacatos pentru toate creditele pe care le pune la dispozitie!", a spus cititorul citat.
Un alt cititor este de parere ca singura solutie in cazul in care constati ca o banca este neserioasa este sa renunti la serviciile ei imediat. El a spus ca directorii BRD - "acolo toti sunt directori", sustine cititorul mentionat, l-au tratat necorespunzator si, in 72 de ore, a renuntat sa mai fie clientul acestei banci. O alta solutie, in opinia acestui cititor, ar fi asocierea pentru recurs colectiv care, insa, nu prea se practica in Romania.
Alt cititor ne transmite sa nu ne oprim aici "si sa se musamalizeze toata escrocheria". "Acesta este caz penal si Parchetul trebuie sa se autosesizeze si sa-i bage la mititica pe borfasii de la BRD!", sustine cititorul revoltat.
Un alt cititor spune ca a "patit acelasi lucru la BCR". "Dupa trei luni in care nu am fost anuntat ca s-a modificat dobanda la un credit ipotecar, o operatoare ma intreaba senin, Dupa ce am achitat suma pe care stiam eu ca o am de plata, de ce sunt restantier si de ce vreau sa platesc mai putin decat este rata. La intrebarile mele nedumerite mi s-a raspuns cu seninatate ca dobanda s-a modificat si ca s-a incercat notificarea mea, dar nu am raspuns la telefon!!! Si ca este de datoria mea sa ma informez de eventualele modificari ale dobanzii. De la acel incident cer lunar desfasuratorul creditului, fapt deranjant pentru operatoare, insa este singura modalitate de a fi sigur ca platesc suma corecta. Recunosc faptul ca este si o metoda de a atentiona banca de faptul ca nu este corect ce a facut si ca ar fi normal ca, in luna in care a marit dobanda, operatorul de la ghiseu sa nu mai puna intrebarea "Cat doriti sa platiti?", cel putin nu inainte de a ma anunta ca s-au facut modificari in dobanzi ce ar putea afecta si suma ce urmeaza sa o platesc", a spus cititorul citat.
Mihai PALSU 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
In cazul aista iaste nebun cine mai face afaceri cu BRD, eu terminai, retrasei banii, renuntai la orice legatura cu mnea   de serios-glumetul
BRD sa isi ceara SCUZE SI RECALCULARE !!!   de Comment
Maximizarea profitului   de GhGrosu
Apel   de teddy bear
Cum altfel?!   de Flor
... lectiile comunismului si cele de economie politica din Stefan Gheorghiu ...   de the
Nici BANC POST nu e departe.....   de valemco67
CRIMINALUL ESTE ISARESCU.... EL ESTE CHEIA. Un excroc care ar trebui sa fie in Guiness Book pentru 16 ani de banditism   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Suspectez aceeasi poveste si la creditele Raiffaisen   de Alexandru Mihnea MOUCHA
A r h i v a
  Morar la gatul CSM    9 comentarii
  Cazul Botos-Tariceanu amanat la CSM    
  Profesorii nu se lasa    5 comentarii
  Romanii vor bani, apoi integrare    1 comentariu
  Parlamentul European mai da o sansa Romaniei    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 BRD, escrocherii in lant (145 afisari)
 Miscarea Yoga, astazi (111 afisari)
 Seful PRM Orsova a inhatat firma Consiliului local (69 afisari)
 Ce inseamna "cultura de securitate"? (54 afisari)
 Razboiul familiei Lucescu (51 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01373 sec.