Ziua Logo
  Nr. 3488 de joi, 24 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Miscarea Yoga, astazi
Gabriel ANDREESCU 
In acest moment, exista doua scoli de yoga romanesti care se bucura de o "legitimare" internationala. Una dintre ele, Grupul National de Studiu si Practica Yoga, a fost infiintata in anul 1990. A devenit membru cu drepturi depline al Uniunii Europene de Yoga in luna august 2003. Fondatorul si presedintele organizatiei este Mario Sorin Vasilescu. Cea de-a doua organizatie, Miscarea de Integrare Spirituala in Absolut (MISA), a fost infiintata si ea imediat dupa revolutie de catre Gregorian Bivolaru si se afla de mult timp in atentia opiniei publice.
Carti despre yoga au aparut in perioada de liberalizare de la sfarsitul anilor '60. Iar cursuri de yoga se desfasurau in Romania anilor '70 sub conducerea mai multor instructori, printre care cei doi amintiti deja. Scandalul Meditatia Transcendentala a dat o lovitura practicilor esoterice. In luna august 1982, Biroul Comitetului Executiv al Consiliului National pentru Educatie Fizica si Sport a pus interdictie pe organizarea oricaror forme de yoga si karate in cadrul cluburilor sau asociatiilor sportive. Hotararea Biroului indica, de altfel, ca budo, karate si yoga sunt "activitati interzise".
Totusi, practicile yoga au continuat "in clandestinitate". La sfarsitul anilor '80, Securitatea enumera trei grupuri "de varf si cu influenta": cel condus de Gregorian Bivolaru in Bucuresti; grupul lui Mirtz Eugen din Bacau; un al treilea, in Pitesti, coordonat de Nicolae Catrina. "Cea mai activa" era considerata gruparea din Bucuresti, care cuprindea, spun documentele, 32 de persoane. Acestia pastrasera legatura cu fostii membri ai Meditatiei Transcendentale, plecati din tara dupa anul 1982, si care le trimiteau publicatii de profil. Ceea ce Securitatea numea "literatura si alte materiale cu caracter nociv". Ofiterii insarcinati cu investigatia aveau grija sa noteze si faptul "ca Bivolaru Gregorian provoaca unele legaturi ale sale la discutii cu un profund caracter dusmanos la adresa orandurii sociale din tara noastra."
In primavara anului 1989, Departamentul Securitatii Statului concluziona deja ca "in scopul prevenirii proliferarii conceptiilor si practicilor nocive de catre gruparile anarhice Meditatia Transcendentala, indeosebi a laturei Tantra Yoga", trebuie luate masuri imediate si drastice. Institutia decidea cercetarea celor in cauza. Mai precis, "in cazul numitilor Bivolaru Gregorian, Mirtz Eugen si Catrina Nicolae, impreuna cu organele de militie si Procuratura, se va actiona pentru documentarea unor activitati si fapte de drept comun, in vederea trimiterii acestora in justitie." Dar revolutia a schimbat cursul istoriei.
Inceputul anilor '90 a permis infiintarea primelor organizatii de yoga si manifestarea lor publica. Asociatia creata de Mario Vasilescu a evoluat cumva mai discret, MISA a devenit in schimb subiect de scandaluri. De la mijlocul anilor '90 "desi sunt semne ca supravegherea nu s-a intrerupt niciodata" yoga a devenit din nou tinta Parchetului si a serviciilor de informatii. Ceea ce a urmat, interventiile din 2004 asupra ashramurilor, punerea sub acuzare a lui Gregorian Bivolaru si, la aceasta ora, a circa 30 de persoane legate de MISA, se cunosc si nu o sa mai comentez.
Statutul miscarilor de yoga din Romania a facut insa saptamana trecuta un salt. In urma primului Congres al Federatiei Europene de Yoga (FEY), la randul ei, o ramura a Federatiei Internationale de Yoga, MISA a fost aleasa membra cu drepturi depline a FEY. De cateva zile, Gregorian Bivolaru si Mihai Stoian fac parte din randul celor 25 de consilieri internationali ai Consiliului Mondial Yoga. Aceasta evolutie este rezultatul impactului pe care desfasurarea Congresului l-a avut asupra liderilor Federatiei Europene de Yoga. Recunoasterea internationala nu este rezultatul unui "lobby", ci efectul direct" si sigur, de lunga durata - al impresiei facute la Bucuresti.
Alaturi de decizia Curtii Supreme suedeze, care a refuzat extradarea liderului spiritual, ultimele evolutii internationalizeaza si mai clar cazul MISA. Fabricarea de dosare pentru trimiterea in inchisoare a unor membri si instructori MISA va avea de intampinat, in viitor, o solidarizare internationala pe care procurorii par ca nu o realizeaza. Iata de ce propunerea lui Peter Eckstein-Kovacs, presedintele Comisiei juridice a Senatului, de a se infiinta o comisie de ancheta asupra cazului, ofera pentru autoritatile romane o cale de iesire onorabila.
Succesul international al MISA impune insa noi reguli si pentru organizatie. Exista o literatura si "produse" MISA care cu greu ar putea fi acceptate de colegii ei din lumea larga. Pentru a nu rata momentul, MISA are nevoie sa realizeze la nivel organizational ceea ce se cere oricarui practicant yoga: sa evolueze. Este momentul ideal.
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Precizari la o intrebare   de cetateanul turmentat
Yoga si credinta. Lui Toni.   de alwis46
Pe urmele intelepciunii....   de Adrian v.D.
Concubinaj GA-MISA   de gogumagogul
GA e autorizat sa vorbeasca de yoga   de toni
"comisie de ancheta" ...ofera pentru autoritatile romane o cale de iesire onorabila.   de asp2ro
Tot ma uit in definitii si spune nimica despre gagicele lu' Bivolaru. Sa fie o Yoga noua MIORITICA?   de Mos Grigore
multumim, domnule Gabriel Andreescu   de enzo
A r h i v a
  Gruparea anti-Tariceanu in pragul asaltului final    23 comentarii
  Cateva cifre despre bugetul Educatiei    16 comentarii
  Ce inseamna "cultura de securitate"?    2 comentarii
  Contrareactii la integrare    1 comentariu
  Declaratia zilei    2 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 BRD, escrocherii in lant (145 afisari)
 Miscarea Yoga, astazi (111 afisari)
 Seful PRM Orsova a inhatat firma Consiliului local (69 afisari)
 Ce inseamna "cultura de securitate"? (54 afisari)
 Razboiul familiei Lucescu (51 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.86456 sec.