Ziua Logo
  Nr. 3488 de joi, 24 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Contrareactii la integrare
Ion Bogdan LEFTER 
Doua sunt - se stie - domeniile-cheie in care sunt asteptate din partea Romaniei rezultate rapide, astfel incat integrarea in Uniunea Europeana, ca si confirmata pentru data de 1 ianuarie 2007, sa aiba loc fara probleme: reforma administratiei si diminuarea coruptiei. Fundal obligatoriu: asa-numita "pace sociala", in absenta careia programul guvernamental de indeplinire a obiectivelor negociate cu Comisia Europeana poate fi perturbat.
Or, iata ca in ultimele saptamani au aparut brusc si concertat probleme exact la aceste capitole. Intai, in plan administrativ, a venit decizia Curtii Constitutionale: eforturile actualei guvernari de eliminare de la sefia Parlamentului a reprezentantilor opozitiei au fost blocate, Curtea respingand modificarea regulamentelor de functionare ale Camerelor. Organismul care vegheaza la respectarea Legii fundamentale, dar care este dominat de fosti demnitari ai PSD, s-a pronuntat astfel nu doar pe o tema strict tehnica, privitoare la functionarea interna a Corpurilor legiuitoare, ci a dat un semnal de conservatorism la varf, cu semnificatie mai larga: in intreaga administratie, oamenii (citeste: clientela PSD) sa afle ca vantul schimbarii nu bate cine stie ce amenintator, ci doar asa, ca o briza usoara, sufland indepartat, dinspre Bruxelles, dar bine controlat in tara de catre sefii de ieri si de azi ai "aparatului", ramasi - iata! - la carma, in fotoliile lor prezidentiale din Parlament. Atitudinea pasiva, daca nu direct ostila, a "aparatului", de care guvernantii liberal-democrati s-au plans in repetate randuri de-a lungul acestui prim an de mandat, si-a primit confirmarea: oamenii sa stie ca e justa! Mai ales ca schimbarea presedintilor de la Camerele Parlamentului era prima etapa a unei strategii care ar fi continuat cu eliminarea reprezentantilor PSD din administratie, la nivel judetean si local, pentru a finaliza procesul de preluare a puterii. Un obiectiv - acum - amanat. Pe cale de consecinta, se ridica intrebarea daca, in atari conditii, reformarea rapida a administratiei este posibila.
Apoi - coruptia. Sunt in lucru la DNA un numar important de dosare, tintind catre o serie de "nume grele". Procurorul general a anuntat ca urmeaza formularea unor solutii de punere sub acuzare. Contrareactiile au o vehementa extraordinara, proband doua lucruri: ca retelele politico-juridico-mafiote continua sa fie foarte puternice, dar si ca "sistemul ticalosit" simte ca se apropie scandenta si, in panica, face tot ce e posibil pentru a o amana. Vezi comportamentul Consiliului Superior al Magistraturii sau amenintarile unei judecatoare-membre la adresa titularei portofoliului Justitiei. Magistrata a mers pana la a pronostica - avertisment indirect! - ca nici un tribunal nu va indrazni s-o condamne, daca se va ajunge cu dosarul sau pana in instanta. Alte personaje aflate in vizor ies in fata presei, vocifereaza, se dezvinovatesc si, spre a se apara, ataca. Per total, atmosfera e incarcata si nu tocmai prevestitoare de bine. Rezultatele concrete in "lupta impotriva coruptiei" nu vor fi usor de obtinut in timp scurt.
Cat despre fundalul de "pace sociala", ce sa mai spunem? Poate ca nu atat greva profesorilor trebuie considerata simptomatica pentru perioada actuala, in invatamant salariile fiind intr-adevar mici, drept care e normal ca, ducand-o greu, categoriile de personal din domeniu sa ceara mai mult. Foarte semnificativa a fost declansarea protestului de la metroul bucurestean, unde liderul salariatilor e la al doilea mandat de parlamentar PSD. Oricat ar nega-o, suprapunerea ipostazei sindicale cu a celei politice e o evidenta! Si alti sefi de federatii si confederatii, destul de retrasi in ultimele luni, par sa se fi reactivat, anuntand proteste. Exista dificultati peste tot, oamenii isi doresc sa castige mai bine, iar intrarea in iarna ii ingrijoreaza. Totusi, cu exceptiile stiute, nivelul de trai a crescut vizibil in ultimii ani, pentru - as risca aprecierea - majoritatea categoriilor sociale. Miscari revendicative se pot declansa oricand, insa nu e acum un moment care sa le stimuleze in mod special. In context, poate ca nu e hazardat sa ne gandim la complicitatile dintre buna parte a liderilor sindicali si partidele de opozitie, recte PSD si PRM, care le-au oferit locuri in Legislativ la alegerile din 2000 si 2004...
Situatie - asadar - cu potential nelinistitor. Deocamdata, puterea pastreaza lucrurile sub control. Multe vor depinde de calmul si hotararea politicienilor si a administratorilor guvernamentali responsabili cu obtinerea mult-asteptatelor progrese reformiste si anti-coruptie...
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Alergie la tratament   de Inima-Rea
A r h i v a
  Gruparea anti-Tariceanu in pragul asaltului final    23 comentarii
  Cateva cifre despre bugetul Educatiei    16 comentarii
  Ce inseamna "cultura de securitate"?    2 comentarii
  Miscarea Yoga, astazi    8 comentarii
  Declaratia zilei    2 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  Pentru Statutul minoritatilor nationale    2005-11-17
  Romania redusa la scara: fotbalul in prag de alegeri    2005-11-10
  Respectarea legilor    2005-11-03
  Raport normal, "mesaj incurajator"    2005-10-27
  Semnificatiile politice ale unei boli contagioase    2005-10-20
 Top afisari / comentarii 
 BRD, escrocherii in lant (145 afisari)
 Miscarea Yoga, astazi (111 afisari)
 Seful PRM Orsova a inhatat firma Consiliului local (69 afisari)
 Ce inseamna "cultura de securitate"? (54 afisari)
 Razboiul familiei Lucescu (51 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.28028 sec.