Ziua Logo
  Nr. 3487 de miercuri, 23 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Legea absenteismului de stat
Mihai TANASESCU 
In aceste zile se discuta in Parlament Legea bugetului pe anul viitor. Legea bugetului de stat este una dintre cele mai importante legi cu care Executivul se prezinta in fata Legislativului. Bugetul reprezinta viziunea Guvernului asupra dezvoltarii societatii pe o anumita perioada de timp. Asistam la prima incercare a actualei Coalitii de guvernamant de a-si trece prin Parlament cea mai importanta lege. Este prima incercare reala a actualei Puteri de a-si contura o viziune politica si economica proprie, coerenta si eficienta.
Dezbaterile care au inceput saptamana trecuta, aprinse si contradictorii, au scos la iveala un lucru ingrijorator. Actuala Putere este incapabila sa-si mobilizeze propriii parlamentari pentru a participa la dezbaterile din plen. Asistam de o saptamana incoace la un absenteism masiv din partea reprezentantilor in Legislativ ai Coalitiei. Este inacceptabil un asemenea comportament din partea unui parlamentar, indiferent din ce partid politic face parte.
Paradoxul fenomenului la care asistam in aceste zile este, insa, refuzul parlamentarilor Puterii de a-si sustine propriul Guvern. Liderii Coalitiei sunt nevoiti sa depuna eforturi serioase pentru ca, asemenea educatoarelor de gradinita, sa-si adune parlamentarii de prin pauze pentru a-i aduce in plen, la vot. In cele din urma, la fel ca primii nostri dascali, exasperati si frustrati de neputinta de a-si impune autoritatea, sa recurga la amenintari si sanctiuni.
Dincolo de aspectul putin ilar al fenomenului, trebuie sa remarcam gravitatea actiunilor parlamentarilor Puterii. Comportamentul acestora reprezinta o bataie de joc la adresa electoratului care i-a trimis in Parlament. Alegatorii si-au dat votul pentru un program de guvernare pe care, oricate hibe ar avea, acestia sunt obligati sa-l respecte si sa-l promoveze. Aceasta este esenta mecanismului democratic al votului. Absenta de la dezbaterile privind fundamentul propriului program de guvernare, Legea bugetului pe 2006, inseamna un dispret profund fata de interesele si dorintele alegatorilor care ti-au acordat votul si increderea lor.
Care este insa cauza unui asemenea comportament iresponsabil?
In primul rand, de vina este chiar Legea bugetului pe 2006. Este vorba despre cea mai importanta lege care pregateste destinele economice ale Romaniei pentru 2007. Este vorba despre acel document ale carui tinte macroeconomice au fost ratate si pe care primul ministru Tariceanu s-a incumetat sa-l numeasca "echilibrat, onest si acoperitor". O lege proasta, care ne plaseaza departe de certitudinea ca Romania anului 2007 se va integra corect intr-o economie europeana competitiva. Este legea care nu confera nici un indiciu de stabilitate si predictibilitate. Ceea ce este si mai grav este ca aceasta lege, chiar in conditiile in care va fi votata, va suferi noi schimbari. Si asta pentru ca ii lipseste fundamentul, baza pe care trebuie construita, si anume Codul Fiscal. Din pacate, nici in noiembrie, Codul Fiscal pentru anul viitor nu este inca elaborat, acest lucru facand imposibila dezbaterea sa in Parlament.
In al doilea rand, ne confruntam din nou cu instabilitatea politica, o trasatura deja specifica actualei guvernari. Daca putem vorbi de un echilibru in actuala ecuatie guvernamentala atunci el este reprezentat de transferul permanent al instabilitatii din registrul politic in cel economic si invers. In acest prim an de guvernare, reprezentantii Puterii si-au consumat energiile prin incercarea de a pastra majoritatea, de a-si imparti functiile si beneficiile, de a castiga tot mai mult in detrimentul partenerilor si de a pasa responsabilitati. Santajul partidelor fata de mai marii zilei tradeaza un tip de guvernare, pe care, din pacate, Romania l-a mai cunoscut si in trecut. O guvernare de dreapta care s-a ascuns in spatele "generatiei de sacrificiu" si a distrus economia romaneasca.
Legea absenteismului de stat pe 2006 nu ofera perspective economico-sociale pentru viitor. Prin aceasta lege tinerii se vad mai singuri, batranii cu bani mai putini in buzunar, taranii nevoiti sa plateasca impozite si taxe mai mari, cu sprijin mai redus din partea statului si, nu in ultimul rand, oamenii de afaceri - pe care ii rugam sa investeasca si sa creeze locuri de munca - se vad si mai singuri in fata haosului fiscal promovat de guvernantii actuali.
Ne confruntam in aceste zile cu un absenteism total. Absenteismul politicienilor, absenteismul solutiilor, absenteismul stabilitatii, absenteismul viziunii, absenteismul dezvoltarii.
Legea bugetului pe 2006 va crea multe necunoscute in viata economica romaneasca si va produce un singur lucru credibil si cert. O Romanie absenta, neatragatoare si necompetitiva in cel mai important an al istoriei, de la Marea Unire incoace, si anume Anul Integrarii.
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
SUPER   de mteddy
A r h i v a
  Zavera portocalie: nimic nou pe frontul de Est    2 comentarii
  Una vorbim, alta fumam    11 comentarii
  Cu Marea Neagra la Paris    4 comentarii
  Natura statica cu Putin si Kurile    1 comentariu
  La judecata zilei    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Discriminarea (552 afisari)
 Afaceri murdare la Orsova (280 afisari)
 Fata nevazuta a lui Pacepa (152 afisari)
 Stiri pe scurt (78 afisari)
 Tariceanu, omul telefoanelor (77 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.88049 sec.